Karsai József kampányol - Egy igazi szociáldemokrata

Belpol

Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az MSZP Karsai József egyéni országgyűlési képviselőt. ' azon kevés szocialista egyike, akik jövőre eséllyel küzdenek a mandátumért választókerületükben. A minap egy könyvbemutatónak álcázott kampánygyűléssel nyitott Battonyán. "Képviselő úr, polgármester úr, Jóska bácsi, menj tovább az utadon! A kis néped végig veled van - a viharsarki agrárszocialista, agrárkisgazda politikusok, Táncsics Mihály, Orosháza országgyűlési képviselője, a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János, a békéscsabai Áchim L. András és a békéscsabai, Kunágotán született és gazdálkodó dr. Zsiros Géza méltó követője vagy" - a Karsairól szóló könyvének bevezetőjében Dányi László újságíró és történész e szavakkal tesz tanúbizonyságot arról, hogy a politikusról nem Tacitus szellemében írt portrét.
Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja az MSZP Karsai József egyéni országgyűlési képviselőt. ' azon kevés szocialista egyike, akik jövőre eséllyel küzdenek a mandátumért választókerületükben. A minap egy könyvbemutatónak álcázott kampánygyűléssel nyitott Battonyán.

"Képviselő úr, polgármester úr, Jóska bácsi, menj tovább az utadon! A kis néped végig veled van - a viharsarki agrárszocialista, agrárkisgazda politikusok, Táncsics Mihály, Orosháza országgyűlési képviselője, a hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János, a békéscsabai Áchim L. András és a békéscsabai, Kunágotán született és gazdálkodó dr. Zsiros Géza méltó követője vagy" - a Karsairól szóló könyvének bevezetőjében Dányi László újságíró és történész e szavakkal tesz tanúbizonyságot arról, hogy a politikusról nem Tacitus szellemében írt portrét.

Karsai Józsefet a még fénykorában lévő Torgyán József agrár- és vidékfejlesztési miniszter agrárterroristának nevezte. A 2002 óta az MSZP parlamenti képviselőcsoportjában ténykedő Karsai 1998 nyarán, az Orbán-Torgyán-kormány hivatalba lépésének napján szerzett magának országos hírnevet: a fenyegető válságra hivatkozva gabonát égetett Battonya határában.

Sajátos parasztperformansz volt

ez, hiszen a búzaégetés szentségtörés. Karsai valójában nem búzát, hanem előző évi vizes árpát és ocsút égetett, amely a rálocsolt benzin ellenére is alig akart meggyulladni a kamerák és a villanó vakuk előtt. (Lásd: Az agrárterroristától az új földesúrig, Magyar Narancs, 2006. április 6.)

A lassan az 1990-es népszerűségi szint alá csúszó MSZP ma nem fenyegeti azzal a battonyai képviselőt, hogy nem őt indítja a körzetben, vagy azzal, hogy kizárja az országgyűlési frakcióból. A tavaly márciusi népszavazás után még ez történt: Karsait az etikai bizottság elé citálták, mivel az egészségbiztosítási törvényt az MSZP-ből egyedül ő utasította el. A sanyarú helyzetű szocialisták már megbocsátottak, és minden korábbi különutasság, harcos szembehelyezkedés ellenére 2010-ben a battonyai új földesúr - aki több száz hektár földön gazdálkodik kiváló minőségű földjein Dél-Békésben - lesz az MSZP egyéni képviselőjelöltje Mezőkovácsházán. Aligha véletlenül: Karsai nem csupán szavazatokat, hanem mandátumot hozhat a kormánypártnak. Nem meglepő, hogy ebben a választókerületben az országosan amúgy toronymagas esélyes Fidesz egyelőre nem nevezte meg egyéni indulóját.

A Szemben Gyurcsánnyal, Bajnaival és a bankuralommal főcímmel megjelent könyv hőse lapunk fölvetésére, hogy mit keres még az MSZP-ben, azt válaszolta: "Én vagyok az igazi szociáldemokrata."

A majd' 450 oldalas könyv előszavában a szerző bevallja, hogy "igazából csupán Békés megye élelmiszer-feldolgozóiparának a mélyrepüléséről, az ország egykor volt éléskamrájának kifosztásáról szólt volna" ez a könyv, de aztán közbejött a Karsai-jelenség. Tény, hogy a vaskos könyv egyik alcíme az éléskamra kifosztására, míg egy másik az igazi szocdem Karsaira utal.

Az október végi battonyai könyvbemutatón Zsiros Géza egykori kisgazda országgyűlési képviselő, egyben Karsai nagy barátja "döbbenetes hatásúnak" nevezte a kötetet. (Zsiros portréját lásd: A nagygazda, Magyar Narancs, 2007. február 1.) Nem kevesebbet állított, mint hogy Dányi munkája "Shakespeare III. Richárd című drámájához mérhető, de a világirodalmi klasszikus csak lányregény" e történethez képest. Igaz, egy ponton bírálta is a megjelent kötetet, annak hosszú és bonyolult címszerkezete miatt. Vélekedése szerint rövidebb és hatásosabb lett volna, ha csupán ennyit írnak a címlapra: "Brigantivilág Magyarországon".

Rendhagyó volt e könyvbemutatónak nevezett este abból a szempontból is, hogy Karsai laza fél órában ismertette egyébként jól ismert politikai ars poeticáját, amit nem csupán ütemes és dübörgő taps tört meg, hanem a politikus elérzékenyülése is. Ismét megtudhattuk, hogy ő soha nem hagyja cserben választóit, majd azt, hogy "tízmillió embernek, s nem az IMF-nek kell költségvetést csinálni". Karsai szavakban gyorsan előteremtett cirka 1200-1400 milliárd forintot is, így hatalmas ováció közepette

nemcsak a 13., de a 14. havi nyugdíj

jövő évi eshetőségét is fölvillantotta. Például szerinte 500 milliárd forintot lehetne úgy megtakarítani, ha a magyarországi bankok a hiteleiket nem az átlagos 16, hanem a csehországihoz hasonló 6 százalékos kamat mellett adnák; és beszélt az olcsóbb földgázról, valamint a bioerőművekben rejlő lehetőségekről. A pulpituson ülő szerző, akinek másfél éves munkája volt a kötetben, meg sem szólalt.

A battonyai másfél óra után a közel négyszáz érdeklődő egyike sem kérdezett, csupán néhányan annak a reményüknek adtak hangot, hogy tavasszal újból megválaszthatják Karsait parlamenti képviselőnek. A szocreál művelődési ház nagytermében a választókerület összes településéről ott voltak a nyugdíjasklubok vezetőségei és a politikussal szimpatizáló egyéb civil szervezetek képviselői: a kultúrháznak, ahogyan mondani szokás, a csillárjain is lógtak az érdeklődők október 27-én. A hazai pálya előnye, nyilván; a másnapi békéscsabai könyvbemutatóra ugyanis egy tucat érdeklődő sem verődött össze.

Figyelmébe ajánljuk