Kiadták az új Közlekedési Múzeum építési engedélyét

  • narancs.hu
  • 2022. március 28.

Belpol

A következő 7-10 évben épül meg.

Megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum terve, amely a kormány döntése alapján Kőbányán fog állni.

2023 elejéig elkészülhetnek a kiviteli tervek, közben elkezdődik a bontás és a kármentesítési munka, és aztán írják ki az építésre a tendert – jelentette be Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Vitézy a Facebookon egy kommentre válaszolva azt írta, a múzeum a következő 7-10 évben készül el.

Az új Közlekedési Múzeum megépítésével – mint Vitézy Dávid közölte – folytatódik az ország egyik legjelentősebb ipari örökségi területének rehabilitációja, az egykori Északi Járműjavító Opera Eiffel Műhelyházaként működő csarnoka után a Dízelcsarnok méltó megújítása. A Dízelcsarnokban készül el az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy lesz látható. A helyszín egy részén kapott helyet tavaly nyáron egy időszaki kiállítás, amelyet még idén nyáron újranyitnak. 

Az új múzeum a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállításnak ad helyet, az ahhoz kötődő kurátori, gyűjteményfejlesztési, restaurálási munka már zajlik. A Dízelcsarnok egy, a látványterveken is látható üveghomlokzatú épületrésszel bővül, abban folytatódik a kiállítótér, és ott lesz a Múzeum bejárata is a Kőbányai út–Könyves Kálmán körút csomópontnál (az 1-es és 28-as villamos, a 9-es busz megállójánál), illetve az újonnan létesítendő Közlekedési Múzeum vasútállomás felől. A Kőbányai útra néző műemléki védettségű fejépület és a teljes téglahomlokzat is megújul. Itt kapnak helyet többek között a múzeum archívumi, könyvtári gyűjteményei és kutatási egységei, valamint a műszaki-közlekedési eszközökre specializált restaurátorműhelyek.

 
Látványterv: Diller Scofidio + Renfro
 

Az új Közlekedési Múzeumot a nemzetközi tervpályázat győzteseként a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda, és magyar partnere, a Noll Tamás Ybl-díjas építész által vezetett M-Teampannon építésziroda tervezi, számos magyar mérnök-, építész- és tájépítész-irodát bevonva. A tervezést a kormány finanszírozza, a beruházás felügyelete a Közlekedési Múzeum feladata, az Óbuda mérnökiroda közreműködésével.

 
 

„20 hónap közös munka áll a Közlekedési Múzeum csapata és a Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnerei mögött, mire közösen eljutottunk eddig a mérföldkőig” – olvasható a múzeum közleményében. – „Egy máig álló volt vasúti csarnok megmentése és a mai szabványoknak, energetikai, akadálymentességi és műszaki előírásoknak megfelelő átépítése jóval bonyolultabb és komplexebb feladat, mint nulláról egy korszerű új épület megtervezése. Ráadásul a múzeum műtárgyainak mérete és tömege miatt a kiállítás tervezésének javát is el kellett végeznünk az épület terveinek elkészítéséhez. A projektnek köszönhetően egy elhagyott ipari terület kap új funkciót, új vasútállomás épül a múzeum mögött, és minőségi zöldfelületek jönnek létre, ami egész Kőbánya és Józsefváros fejlődését megindíthatja. A célunk egy nemzetközi viszonylatban is izgalmas és értékes, egyben a hazai közönség számára népszerű, színvonalas, családbarát kulturális negyed kialakítása.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.