Kivont karddal várja a kormány a Sargentini-jelentésről szóló szavazást

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 10.

Belpol

Kovács Zoltán koncepciós eljárást vizionál, Deutsch szerint Brüsszel visszaél a hatalmával.

Az Európai Parlament (EP) úgynevezett Sargentini-jelentésének vitájában koncepciós eljárással állunk szemben, amelyben a tények és a tartalmi elemek kevés szerepet játszanak – jelentette ki Kovács Zoltán hétfőn Brüsszelben.

A kormányszóvivő magyar újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a Magyarországról szóló jelentésnek az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden tervezett vitája és a szerdai szavazás valódi célpontja a magyar kormány migrációt ellenző politikája, a jelentéssel azt kívánják elérni, hogy a kormány megváltoztassa álláspontját, és „Magyarországot ez ügyben bíróság elé állíthassa”.

A jelentés a kormányszóvivő fogalmazása szerint többnyire valótlanságokat állít és hazugságok, valamint korábban lezárt ügyek gyűjteménye. Olyan politikai motiváció áll mögötte, amely nyilvánvalóan mutatja, hogy milyen érdekek mentén próbálják felhasználni az Európai Parlamentet ezeknek a céloknak az elérésére – hangoztatta Kovács Zoltán. A kormány dolga, a keddi vita során pedig Orbán Viktor miniszterelnök feladata lesz, hogy megvédje igazát, és képviselje a választók akaratát – mondta.

Szerinte a demokratikus deficit alakult kis az európai intézményekben, ami tovább nem tartható fent. A magyar kormánypártnak az Európai Néppártban (EPP) betöltött szerepére irányuló kérdésre kijelentette, a kormányzó pártszövetség az EPP-hez tartozik, és segíteni fogja a Néppártot mint a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választások legerősebb pártját.

A kormányfő felszólalására „bőkezűen” hét perc biztosított, de Orbán Viktornak ennyi is elég lesz, hogy megvédje a magyar polgárokat, hogy kiálljon Magyarország mellett, hogy a lehető leghatározottabban visszautasítsa azokat a vádakat, rágalmakat, amelyeket a jelentés megfogalmaz – ezt már Deutsch Tamás mondta.

Az EP házszabálya meghatározza az előterjesztések elfogadásának menetét – magyarázta Deutsch –, ez alól pedig az jelent kivételt, ha az Európai Unió alapszerződése eltérő, speciális többséget ír elő. Deutsch szerint a VII. cikkely szerinti előterjesztés az utóbbi körbe tartozik, így az ilyen dokumentum akkor tekinthető elfogadottnak, ha a leadott szavazatoknak – az igen és a nem szavazatoknak, valamint a tartózkodásoknak is – az összeszámlálása alapján a támogató voksok több mint kétharmadot érnek el. Emellett feltétel, hogy a szavazatszám elérje az EP létszámának többségét.

Hozzátette, noha a szavazás végeredménye bizonytalan, de árulkodó, hogy ehhez a „jogi csűrés-csavaráshoz” folyamodtak.

Közben az EP-jogászai is megszólaltak az ügyben, a kérdés az volt, hogy különlegesnek számít-e a 7. cikk 1. bekezdése, amely alapján a jelentés elfogadásához legalább az összes képviselő 50 százaléka plusz egy (376) voks kell és ezzel egyidejűleg a leadott szavazatok kétharmada.

A tartózkodás beszámítása azért lehet érdekes, mivel az nem támogató szavazat, tehát így csökkenne az igen aránya. Ez kedvezne a magyar kormánynak, ahogy azt a hvg.hu korábban ki is számolta. Nem véletlen, hogy éppen Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő vetette fel, hogy csalásra készül a parlament, mert nem akarják beszámítani a tartózkodásokat. A jelek szerint azonban a politikus által szavazási trükknek tartott módszerrel az EP jogászai is egyetértenek.

Eközben nemzetközi szinten a Fideszt a Néppártból kizáró hangok a napokban felerősödtek.

Juncker kimondta: Probléma, ha a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad

Egyre többen mondják, hogy ki kell rakni Orbánékat az Európai Néppártból. Olasz újságírók kérdezték az Európai Parlament ülésére igyekvő Jean-Claude Junckert arról, hogy problémának tartja-e, ha a Fidesz továbbra is az Európai Néppárt (EPP) tagja marad. A korábban Orbán Viktort pofonnal illető Juncker pedig nem kertelt válaszában: „Igen, számomra probléma.”

 

(via MTI)