Konrád György visszaküldte Orbán Viktort a falujába

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehetőleg önként.

Interjút készített a HVG Konrád Györggyel, aki elmondta, hogy csak „demokratikus ellenzéki munkája folytatásaként politizált, a hatalom mindig taszította”. Konrád elmesélte, hogy Göncz Árpádot a köztársasági elnökségre, Demszky Gábort a főpolgármesterségre, Darvas Ivánt a képviselőségre beszélte rá, és szerinte beváltak, de megjegyzi azt is, hogy a mostani rezsimnél jobbat, polgári demokráciát reméltek a rendszerváltástól.

Az interjú során szóba kerül Orbán Viktor is. Konrád a Nagy Imre-temetésről azt mondja, hogy tudta, Orbán abban állapodott meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. „Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát” – jegyzi meg Konrád György, aki szerint a magyarokat nagyobb erő húzza az Európai Unióhoz, mint a diktátorokhoz. „Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceauşescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen” – teszi hozzá.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 65 yoyo
  yoyo
  2018. január 08., hétfő 19:50
  hát nem gondoltam, hogy a "gebasz" ilyen mély nyomokat hagy, :).
 2. 64 Kovacs
  Kovacs
  2018. január 08., hétfő 18:52
  Oké. (elnézést, azt hittem hogy olyasmi mint a "gebasz", amit tőled tanultam. Hallásilag olyan lekicsinylő, gazsi, gazsula - gagyi, gagyó, nem valami jóravaló szó)
  Egyébként pedig valóban nehéz (akinek csak keresztneve van), József Attilát is keverem. Attila Józsefet mondok folyton. Nagy röhej mindig, ha nálatok járok.
 3. 63 yoyo
  yoyo
  2018. január 08., hétfő 18:29
  A TGM annyira a Gazsi, hogy még a wikipédián is szerepel ez az "adat"
 4. 62 Kovacs
  Kovacs
  2018. január 08., hétfő 18:08
  A szövegösszegfüggésből következtetek arra, hogy Tamás Gáspár Miklós a "Gazsi". Ez a te személyes hóbortod? (vagy ez egy hülye vicc?)
 5. 61 Kovacs
  Kovacs
  2018. január 08., hétfő 17:44
  60: Nem azt írtam, hogy "nevetségesnek" értékelte mindenki? Kompletten?
  (Hiszen az ellenzék sem hívta meg TGM-et a továbbiakban a rendezvényikre, mert állítólag nem "reprezetatív" nem is beszélve arról, hogy a nép-a-nép-a-nép sem tudja a mai napig, hogy mit akar a rasszizmuson kívül, mert ezt nagyon trendinek gondolja...)


 6. 60 yoyo
  yoyo
  2018. január 08., hétfő 17:18
  És én teljesen egyetértettem a Gazsi indítványaival.
  És értek ma is.
  Belső ország.
 7. 59 Kovacs
  Kovacs
  2018. január 08., hétfő 17:01
  A félreértések elkerülése végett: TGM egy "alternatív" országot kívánt (alternatív tankönyvekkel stb egy belső emberi ellenallást "árnyékszervezetekkel" a "randalírozás" helyett.
 8. 58 Kovacs
  Kovacs
  2018. január 08., hétfő 16:54
  57: Jó, a te szemszögedből nézve, legyen Horthy az Orbán Viktor. Mint írod, nem ez a lényeg. Hogy még kivel lesz összehasonlítható okkal vagy ok nélkül, ezt sem tudjuk, mert a játszmának még nincs vége. Azon a "tüntetésen" jelen voltam teljes mivoltomban és még arra is vállalkoztam volna, hogy "randalírozással"még megmenthető valami. (ami engem illett, kaptam volna két évet felfüggesztve és x év kitiltást az országból...nekem így utólag megérte volna, ha belegondolok, ami Európát is megfertőzte, ezzel ez elkerülhető lett volna. A legszomorúbb az, hogy ma már nem "randalíroznék" egy elvetemült népért sem.)
  A lényeget tekintve pedig világossá vált ott akkor a "Hídfőnél", hogy sem Tamás Gáspárt sem engem nem vettek komolyan. Bíztak abban, aminek nem szabad bekövetkeznie, nem következik be.
 9. 57 yoyo
  yoyo
  2018. január 08., hétfő 15:52
  Tamás Gáspár Miklós emlékeim szerint egy tüntetésen mondta ezt a "kérlek, Viktor"-t.
  A nagy különbség, hogy egy tüntetésen a nagy indulatban olyat szoktak mondani, hogy Orbán, takarodj, TGM pedig azt próbálta közvetíteni, hogy egyelőre "még kér a nép". Akkortájt a tüntetések pedig azzal a hangulattal folytak, hogy a NER vége közel, a társadalom elégedetlen.

  Mostanra viszont stabil tapasztalattá vált, hogy ilyen nagy elkergethetnék nem volt, és szerintem a korábbi csalóka érzéshez hasonlóan a későbbiek során se lesz kergetés. És ezért nem szeretem se a Rákosival, se a Kádárral vagy a Ceausescuval való párhuzamba állítást. Orbán pont olyan kártékony alak, és pont olyan megkérdőjelezhetetlen tekintély, mint Horthy volt. Sokan elégedetlenek vele, de a rendszerét és a vezető szerepét megingatni képtelenek.
 10. 56 yoyo
  yoyo
  2018. január 08., hétfő 15:16
  Kovacs, az értékrend kudarca kitétel nem az értékrend minősítése volt, hanem ténymegállapítás, az a bizonyos értékrend nagy vereséget szenvedett a politikai harcban.

  Ahogy itt lejjebb a rendszerváltással kapcsolatban több dolog elhangzott, azok csak bizonyos problémák felvillantásai. A legjaváról szó se esett, arról a 2-3 döntő momentumról, ami a polgári átalakulás kísérletének kudarcához vezettek (kudarc: a fenti értelemben).Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tamás Gáspár Miklós írása
Még nyolc év?
Az új generáció
Ifjú oligarchák a NER-ben
Interjúk
Adam Michnik, Papp Réka Kinga és Nógrádi Noá, Fejérvári Zoltán
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra