Könyvelők: A NAV direkt szívatja az adózókat

  • narancs.hu
  • 2023. február 1.

Belpol

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a torkos borzot emlegeti az új internetes ügyintéző felület miatt.

Lekapcsolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy internetes ügyintéző felületet, újat vezetett be, ami azzal járt, hogy a könyvelők korábban nem várt akadályokba ütköznek ezekben a napokban, és sokkal lassabban haladnak. 

„...A NAV lényegében lekapcsolja a 16 éve egész használható EBEV-et, amit még az APEH indított az útjára, és elégedettek lehetnénk, ha az ÜPO legalább megközelítené ezt a színvonalat. Sajnos a fejlesztés során bekapcsolt új funkciók olyan alapvető hibákkal küzdöttek, hogy a rendszer képtelen volt kiszolgálni a lekérdezéseket és a böngészőn keresztül bejelentkezőkkel is rendre közölte, hogy »HIBA történt«, és elölről kellett kezdeni a kattintgatást” – fakadt ki nyilvános Facebook-posztban az esetről Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke. 

Szóvá tette, hogy a NAV úgy kommunikálta ezt a változást, hogy egy egyeztetést követően vezette be, pedig „az egyeztetés nem azt jelenti, hogy közlöm a másik féllel, hogy mi lesz”.

A problémát nyilvánvalóan a NAV is észlelte: január 28-án, szombaton éjjelre üzemszünetet rendelt el, hogy megoldják az átmenetet, de a helyzet nem lett jobb.

„Most vasárnap hajnali fél három van – posztolta az alelnök. – Kivártam a frissítést és próbáltam rájönni, hogy mi az újdonság. Az ONYA-n továbbra sincs meghatalmazási nyomtatvány, csak a gagyi helyi adózásra való. Az ÜPO-n nem lett több a csempe és az ügyintézhető dolgok se bővültek. Az EBEV-en megszűnt a Lekérdezés menü már a frissítés előtt, helyette először ki kell tallózni az ÜPO-n az adózót, aztán a Dokumentumok menüpontban lehet lekérdezni, de a képernyőkép áttekinthetetlen. Korábban 1 sor volt 1 dokumentum. Most egy fél oldal, színek, megkülönböztető jelzések nélkül. A nyugta itt se tölthető le, hanem előbb azt meg kell jeleníteni.

Ehh. Nakéremszépen: A torkos borz itt kutyafüle.”

Egy másik posztban azt mutatja be, hogy egy felület olyan fájlneveket generál, amelyekről csak akkor tudja meg az ember, mit rejtenek, ha egyenként rákattint: 

„Korábban azt gondoltam, hogy a NAV fejlesztői csak szokásosan hanyagok és felkészületlenek. Most inkább azt gondolom, hogy direkt szívatják az adózókat és az igénytelenség csak álca. Köszönjük” – írja az igazságügyi könyvszakértő.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?