Közel 600 milliárd forintnyi közbeszerzés ment az Orbán-közeli oligarcháknak öt év alatt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 09., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jelentés a magyar illiberalizmusról.

Lezárult a németországi székhelyű Democracy Reporting International (DRI) Magyarország-projektje, a demokráciák állapotát és az emberi jogok érvényesülését vizsgáló nonprofit szervezet öt pontban foglalta össze vizsgálódásának eredményeit a magyar illiberalizmusról.

1. 2010 óta két és félszeresére nőtt a politikailag érzékeny ügyekben a kormány számára kedvező alkotmánybírósági ítéletek aránya. 2010 májusa és 2016 szeptembere között 45 kiemelkedő jelentőségű alkotmánybírósági döntést vizsgáltak meg, 24 esetben felelt meg a döntés a kormányzat feltételezett politikai érdekeinek, 21 esetben ellentétesek voltak azzal. Az eloszlásban viszont fordulópont 2013 áprilisa – ekkor kerültek többségbe a fideszes egypárti bírák a konszenzussal jelölt bírákkal szemben. Ez előtt az időpont előtt a döntések 20, utána 70 százaléka már a kormányzati érdeknek kedvezett.

2. 1177 százalékkal nőtt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott magyar keresetek száma. 2016-ban 5569 keresetet adtak be Magyarországról. A szervhez benyújtott összes kereset tíz százaléka magyar. Egy főre vetítve Magyarországon a legnagyobb a folyamatban lévő ügyek száma Európában.

3. A közmédia nem nyújt elfogulatlan tájékoztatást. Az őszi kvótanépszavazási kampányban az M1 műsorideje 95 százalékában a kormány álláspontját jelenítette meg.

4. Aránytalanul magas összegek mentek el egy megkérdőjelezhető népszavazásra. Ha a 9,8 milliárdos költségvetéssel számolunk, akkor egy magyarországi lakosra vetítve négyszer olyan magas volt a kampányköltség, mint amennyi egy brit állampolgárra jutott a Brexit-kampány „árából”.

false

 

Fotó: DRI

5. A Fidesz-közeli oligarchák hatalmas közbeszerzési megbízásokat kapnak, az eljárások nem átláthatók. Garancsi István, Mészáros Lőrincz, Simicska Lajos és Tiborcz István érdekeltségei 2010 és 2015 között összesen 401 közbeszerzési megbízást nyertek el 585,4 milliárd forint értékben. Ráadásul a közbeszerzések Magyarországon átlagosan 25 százalékkal vannak túlárazva.

A berlini székhelyű DRI független, nonprofit szervezet, célja az állampolgári részvétel növelése, az állam elszámoltathatóságának elősegítése, a demokratikus intézmények erősítése világszerte. A DRI a mostani vizsgálódás egyes részeinél az Eötvös Károly Intézettel, a Mérték Médiaelemző Műhellyel és a Transparency Internationallel dolgozott együtt. A teljes anyag itt érhető el: http://democracy-reporting.org/

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 09., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. március 09., csütörtök 19:48
  A DRI egy sorosbérenc rejtőzködőmilliárdos.
 2. 3
  MonaLujza
  2017. március 09., csütörtök 16:46
  Amikor pár évvel ezelőtt engem néztek hülyének egy társasházi közgyűlésen, hogy hát a vállalkozónak jár a papíron is és effektíve is a tényleges reális árnál jóval nagyobb összeg, akkor már tudtam, hogy egy társasház csak az ország kicsinyített, levetített változata. Amikor az összegben benne van a jatt a képviselőnek, aki csak a nagy, látványos és költséges munkáknál tüsténkedik, a vállalkozónak, aki meghálálja, hogy megkapta a munkát, és ezért lesz többek között 25%-kal magasabb az ár, akkor tudtam, hogy a Kádár-kori nemzeti szintű tolvajlás a közösből kismiska volt ahhoz képest, amit ezek csinálnak. És a Kádá-.kori erkölcsi züllés, hogy mindenki lopigatott ezt-azt a munkahelyéről, kismiska ahhoz képest, ami lopás most folyik. Ma már minden államilag finanszírozott orvosi rendelőben úgy hazudnak szemrebbenés nélkül a magasabb pontokért és pénzért el nem végzett vizsgálatokat a pénzhajhász orvosok, ahogyan még a Kádár-.korban sem hazudtak, loptak és csaltak. Ez egy korrupt, aljasodó, erkölcstelenedő, erkölcsét elvesztőben lévő ország.
  És alig látok valakit is tiltakozni. Inkább mintaként szolgálnak a "becsületes" magyar népnek, a többségnek. És köpködik a Hadházit, Juhászt, akik felderítenek eseteket, és sátáni eredetet tulajdonítanak az ilyen Transparency és egyéb szervezeteknek.
 3. 2
  Daniel Hegedus
  2017. március 09., csütörtök 13:51
  A Transparency szerint átlag 25% a magyar közbeszerzési eljárások túlárazottsága. Vagyis olyan 150 milliárd körüli, alaphangon.
 4. 1
  Cyrano
  2017. március 09., csütörtök 13:13
  Engem az érdekelne, hogy mennyi ebből a 600 milliárdból az "alkotmányos költség"?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország