Középiskolai Internet-pályázat: Az ISDN-trükk

  • Turi László
  • 1997. augusztus 28.

Belpol

Elszontyolodva ültek a legnagyobb hazai Internet-szolgáltatók vezetői augusztus 15-én, pénteken délután háromkor a Művelődési Minisztériummal átellenben, a Borsodi Sörözőben. Véget ért a verseny, és ők alulmaradtak. Itt nem elég a részvét; a győztes hárommilliárdos üzletet nyert.
Elszontyolodva ültek a legnagyobb hazai Internet-szolgáltatók vezetői augusztus 15-én, pénteken délután háromkor a Művelődési Minisztériummal átellenben, a Borsodi Sörözőben. Véget ért a verseny, és ők alulmaradtak. Itt nem elég a részvét; a győztes hárommilliárdos üzletet nyert.

Az Elender Kft. nyerte a Művelődési és Közoktatási Minisztérium által a középiskolai Internet-szolgáltatásra kiírt pályázatot. A pályázat nyertesének 64 Kbps sávszélességű Internet-kapcsolatot kell létesíteni, majd üzemeltetni kilencszáz középiskolában, kétszáz általános iskolában és húsz pedagógiai intézetben. A teljes hálózatnak, melyhez tartozik egy központi úgynevezett monitoring-rendszer is, 1998. augusztus végéig kell elkészülnie. A péntek délután tartott tájékoztatón

Racskó Péter

informatikai igazgató elmondta, hogy a hat független szakértő műszaki szempontból az Elender három pályázatán kívül az Euroweb Kft. és a Datanet Rt. pályázatát találta megfelelőnek, a Banknet Kft.-ét nem. A műszaki szempontok után az árajánlatokat hasonlították össze, majd a két szempont összesítése alapján az első és második helyre az Elender egy-egy pályázata, a harmadik helyre pedig az Euroweb pályázata került. Az Elender alvállalkozóként a telefonalközpontok építésével foglalkozó, száz százalékban Matáv Rt. tulajdonú Matávcomot és a hálózati rendszerintegrátor Answer Kft.-t jelölte meg. A 64 Kbps sávszélességet ISDN-kapcsolattal kívánja biztosítani, melyet az ország minden részében az adott területen hangátviteli koncesszióval rendelkező távközlési szolgáltatótól rendel meg - ez jelenleg az ország területének 70 százalékán a Matáv Rt. Az iskolánkénti 1 Kbps-os nemzetközi sávszélességet a (Matávban érdekelt) Deutsche Telekom, a France Telecom és a Sprint által létrehozott Global One biztosítja. A minisztérium két héten belül megköti az Elenderrel az öt évre szóló szerződést, és a cég ígérete szerint márciusra a rendszer 50 százaléka készen lesz. Racskó szerint a szerződés teljes összege körülbelül 3 milliárd forint, de egyelőre csak az erre az évre elkülönített 3-400 millió megléte a biztos. A tájékoztatón ugyancsak bejelentették, hogy egy-két héten belül több internetes tartalomfejlesztéssel kapcsolatos pályázati felhívás jelenik meg a Közbeszerzési Értesítőben (http://www.mkm.hu).

Törő Csaba (Euroweb)

szerint politikai döntés született, az Elender pályázatát a Matáv készítette el. Az ő műszaki megoldásuk a haza dicsőségére vált volna: az akadémiai közösség Hungarnet hálózatának regionális központjaira alapozott gyűrűs (tehát nem egyközpontú) struktúrát ajánlottak, ami lehetővé tette volna a hazai nonprofit hálózat egybekapcsolását. Árajánlatuk - hároméves szerződés esetén - azonos a nyertes Elender-ajánlattal, és Törő hisz műszaki megoldásuk tökéletességében; pályázatukat utólag közzéteszik a weben.

A Banknet Kft. pályázata hatból négy szakértő szerint "nem elég kidolgozott, ezért nem fogadható el".

Dávid Gábor igazgató

közleményben hangsúlyozza műszaki megoldásuk újszerűségét és jövőbeni lehetőségeit. Kétirányú műholdas adatátvitelt ajánlottak, ezt a minisztérium júliusi, szárligeti internetes táborában demonstrálták. Konzorciumuk - melynek mások mellett tagja az alternatív távközlési szolgáltató szerepre pályázó Antenna Hungaria is - kész bemutatni megoldásait a szakértőknek.

Az eredményhirdetés után a fent említett teraszon lazuló Datanet-vezetők is azzal fogadtak, hogy az ügynek lesz folytatása - de hogy mi, azt nem árulták el. Talán alvállalkozójuk, a GTS Hungary fog pereskedni; őket a kánikulai hétvégén nem sikerült elérni.

Miért e felháborodás? Mert a két kereskedelmi tévécsatornára kiírt pályázat furcsa eredménye után a nagyobb tenderek mögött újra és újra politikai játszmát szimatolunk? A tájékoztatón nem sikerült érdemi választ kapni arra, hogy miből fedezi a nyertes a beruházásokat. A minisztériumi értékelés szerint a győztes pályázó tőkeereje biztonságot nyújt: ám mivel az ajánlat részletei nem nyilvánosak, nem tudni, mit is jelent ez. Meghökkentő, hogy a nyertes és megnevezett alvállalkozói - a rendszerintegrátor Answer és az alközpontépítő Matávcom - nem távközlési szolgáltatók.

Ekkora feladatot földi hálózattal

a Matáv nélkül nem

lehet megoldani. Az év elején azonban a Versenytanács eltiltotta a Matávot a közbeszerzési pályázatokon való részvételtől. Se fő-, se 15 százaléknál nagyobb részt vállaló alvállalkozóként nem indulhatott a középiskolai Internet-tenderen. A tiltás a versenyszférába tartozó területekre, így például az adatátvitelre vonatkozik. A hangátvitelben viszont 2002-ig nincs verseny, ezzel csak a Matáv és koncessziós partnerei foglalkozhatnak. Itt a trükk: az Elender által ajánlott ISDN technológia ugyanis egyszerre alkalmas adat- és hangátvitelre, s utóbbi miatt így koncessziós szolgáltatás. Vagyis csak a Matáv és koncessziós partnereinek a hálózata jöhet szóba. Az ISDN ráadásul drágább a hagyományos bérelt vonalnál. A Matávnak további előnyöket jelent, hogy 1997-ben köthet ötéves szerződést arra a tevékenységre, amit legkésőbb négy év múlva már nem véd a koncessziós jog.

Ez persze csak a kezdet: a következőkben lesz még média, üzlet, monopóliumok és politika.

Turi László

(Köszönet az Internettónak: http://www.idg.hu/internetto)

Figyelmébe ajánljuk