Közösen áll ki az ellenzék a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatása mellett

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 9.

Belpol

A holnapi akcióra a Fideszt és a Jobbikot is várják.

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által kedden elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szerdán Beregszászon. A módosított oktatási törvény csak az 1-4. osztályban engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az 5-9. osztályban a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására. Több értékelés szerint a szigorítás egyik oka a Krím elcsatolása, és a félelem az ország szétesésétől, amit a társadalom homogenizálásával próbálnak elkerülni.

A törvényt szokatlan összhangban ítélte el a kormány és a különböző pártok. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy "Ukrajna hátba szúrta Magyarországot". A külügyminiszter szerint a magyar kormány sokat tett Ukrajnáért, ők most mégis hátba szúrják a magyar embereket. Az MSZP, a Jobbik és az LMP ugyancsak elítélte a törvényt, de hozzátették, hogy ez a magyar diplomácia kudarca is, mivel nem tartotta megfelelő szinten a kapcsolatot Ukrajnával. Ha ez túlzásnak is tűnik, hiszen a törvény elsősorban az orosz kisebbségről szól, de annyi bizonyos, hogy az ukrán kormánynak nagyon szúrja a szemét Orbán Viktor és az országukat lerohanó Putyin elnök barátkozása.

Holnapra a Közös Ország Mozgalom szervezett szolidaritási akciót, amelyen részt vesz a DK, az Együtt, a LMP, a Liberálisok, az MSZP, a MoMa, a Momentumés a Párbeszéd. A kormánypártok, a Jobbik és a Kutyapárt is kapott meghívót, de ők még nem jelezték részvételüket.

"Tiltakozzunk közösen az igazságtalanság ellen! Találkozzunk vasárnap délután az Alkotmány utcában, az Agóránál, fejezzük ki szolidaritásunkat a kárpátaljai magyarsággal!" - olvasható a felhívásban.

Mit tud kezdeni nyolc ellenzéki vezető egyetlen színpadon? - Videó az Agóra megnyitójáról

Gulyás Márton tényleg mindenkit színpadra állított.

Figyelmébe ajánljuk