Kulturális hírek

  • 1997. június 19.

Belpol

A KASZT Ó! Ezzel a címmel (angol verzióban The Hung Aryan) látható július 4-ig a Budapest Kiállítóteremben Forgács Péter videóinstallációja, R. D.
Laing Tényleg szeretsz? című versére, egy ódon magyar-franczia szakácskönyvre, három videóval és kitömött menyétekkel. A három tévékészüléken családi élet zajlik, apa, anya és gyerek beszél (el, egymás mellett, végtelenítve), az állatkák csak néznek mozdulatlanul. Forgács Péter már a 80-as években jelentkezett videóinstallációkkal, de az utóbbi években készített ilyen jellegű munkái valóságos sorozattá állnak össze (Magyar Videó Konyha Művészet; A szobám esete; Két fészek, 1992; Totem, 1993; Inventárium; Álominventárium; Wittgenstein inventárium, 1995; Pro-Sec-Tura, 1996; Szalon, na!, 1997 - utóbbit a Magyar Szalon ´97-ről kizsűrizték, helyette a Liget Galériában mutatta be). Fitz Péter katalógusszövege szerint a korábbiakhoz hasonlóan a most kiállított mű is "kemény társadalompszichikai bírálat a családról (a kritikai realizmus vonulatából), másrészt ellenállhatatlanul mulatságos szappanopera".

Díj A milánói Michele De Lucchi és stúdiója kapta az év designcsapatának kijáró, design-Oscarnak nevezett díjat az Észak-rajna-vesztfáliai Design Centrumtól. Az 1951-ben született De Lucchi, Ettore Sottsass mellett, 1981-ben egyik alapítója volt a világhírű Memphis csoportnak.

Októberben a Frankfurti Könyvvásáron veheti majd át a német könyvkereskedők Békedíját Yasar Kemal, a mintegy negyven kötetet jegyző, 74 éves török író, akit a török kormány kurdpolitikáját bíráló, s be is tiltott, 1995-ös könyve miatt tavaly húszhavi börtönre ítéltek, de az ítéletet öt évre felfüggesztették.

Független albumok, június A független cégek által kiadott albumok brit listájának élcsoportja, a New Musical Express nyomán:

1. Charlatans: Tellin´ Stories

2. Skunk Anansie: Stoosh

3. Damage: Forever

4. Oasis: (What´s The Story) Morning Glory?

5. Depeche Mode: Ultra

6. Space: Spiders

7. Placebo: Placebo

8. Suede: Coming Up

9. 3Colours Red: Pure

10. Wannadies: Begsy Me

Dylan, Young: lemondás Európáról Már lábadozik Bob Dylan, akit szívburokgyulladással szállítottak kórházba, s emiatt elhalasztották nyári európai turnéját.

Szendvicsvagdosás közben úgy elvágta a kezét Neil Young, hogy kénytelen volt lemondani összes nyári, európai fellépését.

Színházi találkozó: eredmények Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjának Szász János rendezte előadásával a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház nyerte Szegeden a 16. Országos Színházi Találkozót. A legjobb alakítások díjait Haumann Péter, illetve megosztva Csákányi Eszter, Pogány Judit és Szirtes Ági kapta a fővárosi Katona József Színház két előadásában (Kleist: Az eltört korsó, illetve Werner Schwab: Elnöknők) nyújtott teljesítményéért. A legjobb rendezés díját Valló Péternek ítélték a Radnóti Színházban bemutatott Ványa bácsiért. Ennek egyik szereplője, Bálint András, illetve a Williams-darabban szereplő Szabó Márta érdemelte ki a legjobb epizodistáknak járó díjat. Az Elnöknők, illetve Az eltört korsó díszletéért Khell Zsolt, illetve Khell Csörsz, A vágy villamosa jelmezeiért Bozóki Mara, a Ványa bácsi fordításáért Morcsányi Géza kapott díjat. A fesztivál különdíját Kern András és Koltai Róbert kapta a József Attila Színházban bemutott Ray Cooney-vígjátékért (A miniszter félrelép), amelyből most készülnek filmet forgatni.

Kortárs opera: Glass, Adams, Beuys Heidelbergben volt az ősbemutatója Philip Glass új operájának: a Die Ehen der Zonen Drei, Vier und Fünf (A Hármas, Négyes és Ötös Zónák házasságai) című darab Doris Lessing intergalaktikus regénysorozata, a Canopus im Argos egyik epizódjából született.

A Peter Sellers rendezte 1991-es brüsszeli premier után most Németországban is bemutatták John Adams Death of Klinghoffer (Klinghoffer halála) című operáját: az amerikai komponista, aki Nixon in China című művével megteremtette a kortárs politikai operát, ennek a darabjának középpontjába Leon Klinghoffert állította, azt az idős, zsidó származású amerikai állampolgárt, akit 1985-ben kivégeztek az Achile Lauro olasz luxushajót hatalmukba kerítő palesztin terroristák. A nürnbergi előadást Barbara Beyer rendezte.

Franz Hummel 1939-ben született zeneszerző operát írt Joseph Beuysról. Annyi biztos, hogy a Deutsche Oper am Rheim adja majd elő az 1986-ban elhunyt művész életére és szövegeire épülő művet, az viszont még kétséges, hogy az ősbemutató Düsseldorfban vagy Bécsben lesz-e.

Gyász Franciaországi látogatása közben, 74 éves korában elhunyt Bulat Okudzsava abház származású író, költő, aki gitárkísérettel előadott dalaival a Viszockijéhoz fogható népszerűséget élvezett az egykori Szovjetunióban - megénekelte a második világháborús fronton önkéntesként szerzett élményeit is. Első verseskötete (Líra, 1956) révén Jevtusenko, Voznyeszenszkij, Rozsgyesztvenszkij mellé, a szovjet költészet akkori új hullámához sorolódott, de regényeket, forgatókönyveket is írt, s dolgozott a Lityeraturnaja Gazeta versszerkesztőjeként is. Számos műve olvasható magyarul, Merszi, avagy Sipov kalandjai című történelmi dokumentumokra épülő regényét 1977-ben színre vitte a Kaposvári Csiky Gergely Színház.

51 éves korában, multiplex sclerosis következtében meghalt Ronnie Lane, a Small Faces, majd a Rod Stewart vezette Faces basszusgitárosa, aki a 70-es években Ronnie Lane´s Slim Chance néven alapított zenekart.

Az ohiói Daytonban, autóbalesetben életét vesztette Tim Taylor, a Brainiacs énekese és billentyűse. 28 éves volt. A Brainiacs nem sokkal a végzetes út előtt tért vissza Európából, ahol Beck előzenekaraként turnéztak.

Röviddel 92. születésnapja előtt elhunyt Doc Cheatham jazztrombitás. A halála előtti hétvégén még fellépett egy washingtoni klubban. 15 évesen Nashville-ben kezdett zenélni, a 20-as években, Chicagóban, Louis Armstrong hatására cserélte trombitára addigi hangszerét, a szaxofont. A 30-as években a Cotton Clubban játszott, Cab Calloway zenekarában, a 40-es években Teddy Wilson és Benny Carter, a 60-as években Benny Goodman együttesében szerepelt. A 70-es, 80-as években számos európai fesztiválon lépett fel saját zenekarával.

Meleg és leszbi filmek Június 19-22. között másodízben rendeznek Budapesten nemzetközi meleg és leszbikus filmfesztivált, ezúttal a Hunnia moziban. A Meleg/Leszbikus Büszkeség Hete keretében levetítik többek között Nigel Finch utolsó filmjét, a Stonewallt az amerikai meleg mozgalom radikalizálódásának szimbólumává vált megmozdulásról és Rob Epstein és Richard Schmiechen The Times Of Harvey Milk című munkáját San Francisco egykori meleg polgármesteréről. A terv szerint Gary Fitzpatrick és Peter Litten filmrendezők is jelen lesznek június 21-én a leszbikus és meleg médiáról szóló kerekasztal-beszélgetésen, szintén a moziban.

Christo: a csomagolás vége Christo és felesége, Jeanne-Claude Brémában bejelentette: többé nem burkolnak be semmit. Ezek szerint a Reichstag volt az utolsó ilyen jellegű munkájuk, de más terveik azért akadnak: például fehér szövetsínpárt akarnak kifeszíteni az Arkansas folyó fölött, és egy kilométer hosszú kereteket fektetnének le a New York-i Central Parkban. A projekteket rajzok és előtanulmányok eladásából, illetve a Reichstag becsomagolására használt anyag elárverezésének bevételéből szándékozzák finanszírozni.

Heine-év Bár születése kétszázadik évfordulójáig, december 13-ig még hat hónap hátravan, már megkezdődött a Heine-év eseménysorozata: Bonnban szimpóziumot rendeztek, és kiállítás nyílt a városi múzeumban Harry Heine stud. juris in Bonn 1819/20 (Harry Heine joghallg. Bonnban 1819/20) címmel, Düsseldorfban pedig Felvilágosodás és szkepszis címmel tartottak konferenciát. Az ünnepi hangulat oldásáról Wolf Biermann nyitókoncertje gondoskodott.

Velencei Biennálé 58 ország közel 200 művészének munkáival, a Jelen, múlt, jövő mottó jegyében megnyílt a 47. Velencei Biennálé, amelyen El-Hassan Róza, Herso Judith és Köves Éva képviseli Magyarországot. A november 9-ig tartó Biennálé díjait a Hollandiában élő, szerb Marina Abramovic és a német Gerhard Richter nyerte, rajtuk kívül is számos sztár (Liechtenstein, Oldenburg, Jim Dine, Rebecca Horn) szerepel a kiállítók között.

Cyberia

Beszélő Internet Ahogy korábban a Filmkultúra volt kénytelen papírról a hálózatra költözni, most, miután a Postabank megvonta a szponzori támogatást, júliustól a Beszélő is átlép a virtuális valóságba.

Rés a Communicatorban Egy dán szoftvercég, a Cabocom programozója olyan hibát talált a frissen kibocsátott Netscape Communicatorban, amely lehetővé teszi, hogy hálózati kiadványok gazdái bármilyen, ismert nevű file-t letölthessenek az odatévedő felhasználók gépéről. A dán nem elégedett meg a Netscape által ilyen alkalmakra felajánlott jutalommal (1000 dollár + póló), többet kért a hiba pontos leírásáért, lapzártáig hiába, a Netscape emberei megpróbálják maguk.

Sulinet Magyar Bálint művelődési miniszter a budapesti Karinthy Gimnáziumban tartott internetes nyílt napon, a középiskolai Internet-program "arcával", Geszti Péterrel közösen ecsetelte a hálózat felhasználásának fontosságát.

Már Kambodzsa is Az ausztrál Telstra és a kambodzsai posta és telekommunikációs minisztérium együttműködésében működni kezdett Kambodzsa első kereskedelmi Internet-szolgáltatója, amely e-mailt, webet és usenetet kínál előfizetőinek.

Személyiségi jogok Az USA szövetségi kereskedelmi bizottsága meghallgatásokat tart az Interneten tapasztalható személyi jogsértésekkel kapcsolatban. Ez állásfoglalásra késztetett több nagy informatikai céget, a Netscape, a Firefly Networks és a Microsoft szándéknyilatkozatot is megfogalmazott egy új protokoll kifejlesztésére és a World Wide Web Consortium internetes szabványügyi testülettel való elfogadtatására. A javaslathoz több mint száz cég csatlakozott, amelyek megállapodtak abban, hogy nem hoznak nyilvánosságra olyan személyes adatokat, mint például társadalombiztosítási szám, de a hatóságoknak továbbra is hozzáférést engednek az adatokhoz.

Hangminta-árusítás "Az East West nevű cég több mint tízezer hangmintából álló adatbázist helyezett el a weben. A multimédia-művészek kedvelt hangmintáit eddig CD-n árusították, mostantól darabonként kevesebb, mint tíz dollárért letölthetők. Keresgélni közöttük azonban egyelőre csak "fülszöveg" alapján lehet, de egy másik cég már hozzálátott a hangkereső program kifejlesztéséhez is.

Figyelmébe ajánljuk