Kulturális hírek

  • 1998. április 23.

Belpol

Copy art: jelen és jövő"Mit kopíroznak az Árnyékkötők?" - teszi fel a kérdést Perneczky Géza művészettörténész az Árnyékkötők co-media című nemzetközi művészeti folyóirat 21-22. számának szánt tanulmányában.
A több mint ötven hazai és külföldi elektrografikus munkáit bemutató lapszám megjelenését egy kiállítással kötötték össze: a Balassi Könyvesbolt Galériájában (Bp. II. ker., Margit u. 1.) válogatás látható az Árnyékkötők Archívum anyagából.

Titanic a múzeumban A Titanic elsüllyedésének 86. évfordulóján, április 15-én In memoriam Titanic címmel kis kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban, melynek legérdekesebb része a magyar kapcsolat: megtekinthető Dr. Lengyel Árpád, a katasztrófa helyszínét elsőként megközelítő Carpathia gőzös magyar orvosának írásos beszámolója és a liverpooli hajótöröttek társasága által neki adományozott oklevél és érem.

Lorca-év Mióta januárban János Károly király ünnepélyesen megnyitotta a Lorca-évet, Spanyolországban egymást érik a költő születésének június 5-én esedékes századik évfordulójához kapcsolódó események. Federico García Lorca szülőházán kívül - ahol frankoisták általi meggyilkolásának 5090. évfordulóján, 1986-ban múzeumot rendeztek be - megnyitotta kapuit a költő családjának valderrubiói nyaralója és az Huerta de los Mudos-i ház, ahol többek között a Yermát írta. Az esztendő folyamán Granadában, Madridban és Barcelonában lesz látható Lorca barátaitól kapott festményeinek gyűjteménye (Signos de amistada), illetve a költő életéről, személyiségéről és hatásáról szóló kiállítás (Vida pública, historia privada). Tavasszal várható a Viaje a la luna bemutatója: Lorca egyetlen forgatókönyvét Frederic Amat filmesítette meg. De Granada a la luna címmel ismert zenészek (John Cale, Neneh Cherry, Compay Segundo, Enrique Morente, Robert Wyatt) adják elő Lorca-megzenésítéseiket, melyekhez tizenhárom rendező forgatott Lorca ihlette videókat. Új, átdolgozott kiadásban jelent meg az ismert ír hispanista, Ian Gibson Lorca-életrajza (Vida, pasión y muerte de Federico García Lorca).

Díj, díj New Yorkban kiosztották az idei amerikai Pulitzer-díjakat. A fikciós kategóriában Philip Roth American Pastoral című regénye, a drámai kategóriában Paula Vogel How I Learned to Drive című darabja kapta az elismerést, a költészeti Pulitzert Charles Wright nyerte Black Zodiac című kötetével, a zeneit pedig Aaron Jay Kernis vonósnégyese, a String Quartet No. 2 (Musica Instrumentalis). Posztumusz Pulitzer-díjat adományoztak George Gershwinnek. Díjat kapott még Martha Rial (Pittsburgh Post-Gazette) a ruandai és burundi háború túlélőiről készített portréiért, Clarence Williams (Los Angeles Times) az alkoholista és drogos szülők gyermekeit ábrázoló fotósorozatáért, az oknyomozó riport kategóriájában Gary Cohn és Will Englund (Baltimore Sun) a hajóbontó munkásokra fenyegető veszélyeket feltáró cikksorozatért, a Los Angeles Times kollektívája pedig az első kézből való híradás terén nyújtott teljesítményéért.

A Juventus Rádió nyerte el Las Vegasban az év legkiválóbb nemzetközi műsorszolgáltatói díját, melyet az Amerikai Műsorszolgáltatók Szövetsége ítél oda évente a műsorszolgáltatás és a közösségi kapcsolatok területén legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó adónak. A Metromedia International nevű amerikai rádióhálózat érdekeltségébe tartozó Juventust elsősorban a jótékony célú programok szervezése és támogatása miatt díjazták.

Titanic a mozipénztárban Miközben Amerikában 540 millió dollárt meghaladó bevételnél tart a Titanic, James Cameron 12 Oscar-díjjal jutalmazott filmjének onnan nézve tengeren túli bevételei május elejére elérhetik a bűvös egymilliárd dolláros határt: húsvét után már 916 millió dollárra nőtt a külföldi bevételek összessége. Ebben benne van a film most regisztrált brit rekordja is: ez az első alkotás, amely 100 millió dollár fölötti bevételt produkált Nagy-Britanniában.

Mediawave ´98 Április 27. és május 2. között tartják Győrben az idei Mediawave-et, azaz a Fényírók Fesztiválja - Another Connection című rendezvénysorozatot. A 64 országból nevezett, több mint ezer műből kiválogatott filmes mezőny díjairól döntő zsűri tagjai: Vivi Dragan Vasile, Szergej Bukovszkij, Tolnai Ottó, Parti Nagy Lajos és Gothár Péter. A zenét, képzőművészetet, színházat meg ki tudja, még mi mindent felölelő programról naprakész információt ígér a www.interlog.com/"filmgyor cím.

Heiner Müller: posztumusz plágium? A müncheni bíróság döntése értelmében a két éve halott Heiner Müller plágiumot követett el, amikor Germania 3 - Gespenster am toten Mann című darabjába egész szövegrészeket emelt át Bertold Brecht műveiből, melyek nélkül a bíróság szerint a mű torzó volna, így tehát nem lehet szó önálló alkotásról. A pert Brecht örökösei indították a Heiner Müller műveit kiadó Berliner Rotbuch Verlag ellen.

Az újszölött kérdésére Ezzel a címmel mutatta be Zene és írás alcímű estjét a Merlin Színházban Kondor Ádám zeneszerző és Tábor Ádám költő. A modern komolyzene és irodalom egyenrangú felek színházi térbe helyezett párbeszédének témája a szerelem, az erotika volt. Az est során hangszeres részleteket mutattak be Kondor Ádám Roland Barthes mondataira írott, Nem áldozat című egyfelvonásos operájából is.

Teletubbies: Amerika; MTV: Oroszország A PBS amerikai közszolgálati tévéadó átvette a Teletubbies című sorozatot, az utóbbi évek brit televíziózásának legbődületesebb sikerszériáját, melynek figurái, a bíborszínű Tinky Winky, a vörös Po, a sárga Laa-Laa és a zöld Dipsy - Anne Wood, Andrew Davenport és Nicky Hinkley teremtményei - a képernyőről lelépvén minden elképzelhető formában elárasztották a brit játék- és szuvenírpiacot. Mint a Magyar Televízió legutóbbi, Médiamix című adásában is látható volt, a virágok borította, mesés Teletubbyland ártatlan lakói meghatározhatatlan nemű, korú és fajú, gyermetegen gügyögő lények, akikkel a gyerekek éppúgy azonosulnak, mint a sorozat pszichedelikus aurájára vevő fiatal felnőttek.

A Music TV-hálózat licencszerződést írt alá a Reuters angol nyelvű hírében Biz Enterprises néven nevezett moszkvai céggel: ennek értelmében ez év negyedik negyedében, moszkvai központtal megkezdi műsorát a Music TV napi 24 órás orosz adása. "Oroszország hatalmas változáson ment keresztül az utóbbi hat évben, és az ifjúsági kultúra, mely ebből a változásból született, nagyon erős. Meggyőződésünk, hogy az oroszok készen állnak a saját MTV-jükre" - nyilatkozta Bill Roedy, az MTV Networks International elnöke. Az orosz VJ-kre és zenékre is erősen építő új hálózat fokozatosan tízmillió háztartást érhet el. A világ legnagyobb televíziós hálózatának számító MTV jelenleg a világ minden negyedik háztartásában fogható, eddigi tagjai: Music Television, M2, MTV Asia, MTV Australia, MTV Brazil, MTV Europe, MTV Japan, MTV Latin America és MTV New Zealand; az MTV Russiát az MTV South Africa követi majd, amelyre egész Afrika meghódítása hídfőállásának szerepe is hárul.

Clip Április 26-ig tart Budapesten az Alternatív Színházi Találkozó - képünkön a programsorozat első előadása, a TranzDanz társulat Kovács Gerzson Péter rendezte, Clip című darabjának egyik jelenete.

Titanic a Bárkán "Ez a Titanic nem az a Titanic" - szögezi le a Tasnádi István Titanic Vízirevü című vadromantikus katasztrófadarabjához kedvet csináló szöveg. Ezt a gőzöst egy magyar iszapsírból próbálja életre kelteni egy ifjú vállalkozó, hogy egy nagy dívával megspékelve megüsse a főnyereményt. Képünkön ők ketten, az április 18-án bemutatott zenés előadás főszereplői, Udvaros Dorottya és Széles László. Ez a Titanic legközelebb április 24-én 17 órakor és 25-én 19 órakor fut ki az Orczy kerti kikötőből.

Gyász 84 éves korában rákban elhunyt Octavio Paz mexikói költő, esszéista, az 1990-es Nobel-díj kitüntetettje. Szürrealisztikus írásaival 17 éves korában jelentkezett, 1937-ben részt vett az antifasiszta írók spanyolországi kongresszusán (No pasarán! címmel verseskötetet is írt), egyik legismertebb könyve, az El laberinto de la soledad (A magány útvesztője, 1950) a modern mexikói társadalom sajátosságait elemzi. 1968-ban, a mexikói kormány politikája elleni diáktüntetés véres leverése miatt tiltakozva, lemondott indiai nagyköveti posztjáról, és csak három év múlva tért haza. Válogatott versei Fekete sugarak címmel jelentek meg magyarul Somlyó György fordításában.

56 éves korában meghalt Linda McCartney fotográfus, Paul McCartney felesége. Paul és Linda Eastman 1969-ben házasodtak össze, a Beatles felbomlása után Linda a Wings együttesben zenélt férje társaságában. 1995-ben diagnosztizálták mellrákját, mely az utóbbi hetekben a májára is átterjedt.

Világzene, április Az európai rádióadók világzene-szerkesztői által összeadott legfrissebb lista:

1. Habib Koité: Ma Ya (Mali)

2. Cheb Mami: Meli Meli (Algéria/Franciaország)

3. Caetano Veloso: Livro (Brazília)

4. Misia: Garras dos Santos (Portugália)

5. Rachid Taha: Diwan (Algéria/Franciaország)

6. Válogatás: The Music In My Head

7. Jai Uttal & Pagan Love Orchestra:

Shiva Station (USA)

8. Chico Cesar: Beleza Mano (Brazília)

9. Sam Mangwana: Galo Negro (Kongó)

10. Dr. Didg: Serotonality (Nagy-Britannia)

Futball és kultúra Futball és kultúra Ausztriában és Magyarországon címmel szokatlan rendezvényre kerül sor Budapesten: az idekapcsolódó filmeket az Örökmozgóban lehet majd látni (ápr. 24.), a futball és a történelem kapcsolódásáról szóló konferencia a Közgazdaságtudományi Egyetemen lesz (ápr. 25.), labda körül forgó írásait a Magyar Irodalom Házában (ápr. 25.) olvassa fel Darvasi László, Esterházy Péter, Garaczi László, Ungváry Rudolf és Kukorelly Endre - utóbbi állította össze a magyar írók válogatottját, mely az itt dolgozó osztrákok Mannschaftjával mérkőzik a Budapest Kongresszusi Központ sportpályáján (ápr. 26.).

Pavarotti & barátai Libériáért Spike Lee rendezi azt a koncertet - és a róla készülő filmet -, melyet június 9-én tartanak Modenában, Luciano Pavarotti szülővárosában az olasz tenor, valamint Celine Dion, Jon Bon Jovi, a Spice Girls, Stevie Wonder, Natalie Cole, Trisha Yearwood és a Corrs részvételével. A koncert, valamint a róla készülő lemez és film bevételét a libériai polgárháború következményeit szenvedő gyermekek megsegítésére fordítják majd a War Child jótékonysági szervezet közreműködésével. Pavarotti két korábbi hasonló hangversenye révén több mint 7 millió dollár gyűlt össze a leukémiás gyermekek gyógyításáért tevékenykedő Berloni Alapítvány, illetve a boszniai Mostarban épített zeneközpont javára.

Brueghel-kiállítás: rekord A bécsi Kunsthistorisches Museum történetének legsikeresebb kiállítása zárult a minap: 367 ezren tekintették meg a festődinasztia, idősebb Pieter Brueghel és fiai, Pieter és Jan Breughel 220 képét bemutató tárlatot, amely valamivel kisebb méretben - a múzeum tulajdonában lévő művek némelyike nem szállítható -, május 2-tól Antwerpenben látható majd.

Cyberia

Internet 2 A Qwest telefontársaság 500 millió dollár értékű, nagy sebességű telekommunikációs szolgáltatást adományoz a gyorsabb Internetet építő amerikai egyetemeknek, jelentette be Al Gore alelnök. Több mint 120 egyetem vesz részt az Internet 2 nevű projektben: a cél egy olyan egyetemközi hálózat kifejlesztése, mely a jelenlegi Internetnél ezerszer gyorsabb. A Qwest nagy sebességű üvegszálas hálózata egész Amerikát átéri, a cég távolsági hívásokat kíván majd szolgáltatni ezeken, ám a vonalak kapacitásának egy része a következő néhány évben kihasználatlanul marad, ezért tették a felajánlást. A Qwest vonalaira, a Cisco és a Nortel hálózati technológiájára épülő, Abilene kódnevű hálózat idén kezd működni, és 1999 végére épül ki teljesen, ekkor kapcsolják össze a már működő, nagy sebességű Backbone Network Service-szel, az Internet 2 első gerincvonalával.

Internetes Könyvesbolt Corvina.hu néven Internetes könyvkereskedés nyílt a múlt héten: a http://corvina.hu/ címen számos szolgáltatást kínálnak, friss, antikvár és időnként akciós könyveket, könyvismertetéseket, könyvet kereső és kínáló apróhirdetések feladásának lehetőségét, valamint aukciókat. (A virtuális könyvesház csak névrokona az ismert könyvkiadónak.)

Az Internet "lehallgathatósága" Az MTI-ECO tudósítása szerint a kormány múlt csütörtöki ülésén elfogadta a távközlési feladatokat ellátó és a titkos információgyűjtésre felhatalmazott szervezetek együttműködését szabályozó rendeletet. Bár ez elsősorban a vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatók együttműködési kötelezettségeivel foglalkozik, a most megállapított szabályok az Internetre is vonatkoznak, tehát a törvényben rögzített feltételek mellett a net is követhető lesz. A rendelet pontos szövege még nem ismert.

A holland parlament felsőháza törvénymódosítást szavazott meg, melynek értelmében a telekommunikációs cégek csak akkor árulhatják szolgáltatásaikat, ha hálózataik lehallgathatók bűnügyi nyomozás céljából. A polgárjogi aktivisták azzal érvelnek a jogszabály ellen, hogy így sérülhet a magánbeszélgetések titkossága, mivel az Interneten az információ csomagokban utazik, több beszélgetés vagy levelezés darabjai vannak összezsúfolva. A törvény megszületését valószínűleg meggyorsította az XS4all tavalyi vitája a rendőrséggel: a holland szolgáltató nem volt hajlandó kiadni egyik felhasználója magánlevelezését. Ha az alsóház is elfogadja a törvényt, ennek hatására más országok is követhetik Hollandia példáját.

Hasonló törvényt sürget az angol bűnüldözési hivatal tavalyi jelentése is.

A 2000-probléma és a Microsoft A Microsoft közzétette azon problémák részletes listáját, melyek 2000 január elseje után jelennek meg a cég programjaiban, köztük van a Windows 95, az MS-DOS, Office, a Word, a PowerPoint, a Visual Basic, valamint az Internet Explorer egyes verziói. Ezek a cég által hamarosan közzéteendő javítóprogramokkal egyszerűen "2000-állóvá" tehetők, komoly gond csak az Access 2.0-val és a Word for DOS 5.0-val van. A Word 2000 után használhatatlanná válik, mivel nem lesz képes elmenteni a file-okat. A cég újabb verziók beszerzését javasolja. (http://www.microsoft.com/year2000).

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?