Kulturális hírek

  • 1998. november 19.

Belpol

Művészek SzarajevóértAz eddigi legátfogóbb kiállítás látható január 10-ig Bécsben, a Palais Liechtensteinben abból az anyagból, amely kortárs művészek által ajándékozott alkotásokból gyűlt össze az elmúlt évek során: a nemzetközi szolidaritás célja, hogy egy kortárs művészeti múzeum létrehozásával segítsék a háború sújtotta Szarajevó polgárait. MTV Europe-díjak Akárcsak tavaly, most is a Spice Girls nyerte a legjobb zenekar díját, s az övék a legjobb popalbum - derült ki az MTV Europe Milánóban rendezett díjátadási ünnepségén.
A legjobb énekesnő és legjobb album előadója Madonna (Ray of Light), a legjobb énekes a Take Thatből kilépett Robbie Williams lett (Millennium). Nyert még az Aerosmith (rock kategória), a Beastie Boys (rap), a Prodigy (dance), a Massive Attack (legjobb video: Teardrop, azzal az éneklő embrióval), az All Saints (mint áttörés), Natalie Imbruglia (legjobb dal: Torn), valamint a B92 független szerb rádióadó (a szabadítsd meg a szellemed-kategóriában).

Gyász 85 éves korában elhunyt Jean Marais, a francia film egyik legnagyobb csillaga. 1913-ban Cherbourgban született Jean Villain néven. Pályájának kezdete összeforrt író-rendező barátja, Jean Cocteau nevével, akinek több filmjében is szerepelt (Örök visszatérés, 1943; A szép és a szörnyeteg, 1946; Rettenetes szülők, 1948; Orpheusz, 1950). Cocteau 1963-ban bekövetkezett halála után számos kalandhőst alakított (Ruy Blas, Monte Christo grófja, Fantomas), 1996-ban epizódszerepet vállalt Bertolucci Lopott szépség című filmjében. Élete utolsó éveiben a festészetnek hódolt, és megírta memoárjait.

90 éves korában elhunyt Paul Misraki isztambuli születésű francia komponista. A 30-as években a szving műfajában ért el sikereket, a 40es évektől filmzenéket írt Franciaországban és Hollywoodban. Az ő zenéje hallható többek között Jean-Luc Godard Alphaville-jében és Orson Welles Bizalmas jelentésében.

Héber zenei kvóta Az izraeli parlament első olvasatban egyhangúlag támogatta azt a törvényjavaslatot, mely arra kötelezné az ország rádióadóit, hogy zenés műsoridejük felében héber nyelvű dalokat játsszanak. Az Izraeli Művészek Szövetsége pártolja, a Szövetség az Izraeli Polgári Jogokért viszont a szólásszabadság megsértéseként értékeli a javaslatot, melynek még két olvasatban kell keresztülmennie a parlamenten, mielőtt törvényerőre emelkednék.

Dracula, a balett Miután tavaly sikerrel turnézott vele az Egyesült Államokban, a Houston Ballet nemrég Kanadában, Torontóban is bemutatta a Bram Stoker rémregényéből készült balettet. A brit Ben Stevenson a Bela Lugosi-féle 1931-es filmváltozattól megihletve, neoklasszikus koreográfiával vitte színre a történetet.

If You... Átadták a díjakat a Soros Alapítvány If You... címmel 1997-ben meghirdetett társadalmi tényfeltáró programjára készült legjobb tanulmányok szerzőinek: a kutatások elvégzéséhez 59 pályázó kapott összesen 1,3 millió forint támogatást, pályadíjként 23 csoport között osztottak ki 1,9 millió forintot. A vallás, a korrupció, az alkohol, a drog, a hajléktalanság, az előítéletesség stb. témáját felölelő kutatási anyagokat kötetbe gyűjtve meg is jelentette az alapítvány.

Díj, díj Kiosztották a legrangosabb francia irodalmi díjakat: a Goncourt Paule Constant-nak jutott Confidence pour confidence című regényéért, a Prix Femina Francois Chengnek első kötetéért (Le dit de Tianyi), a Renaudot-díj nyertese Dominique Bona (Le Manuscrit de Port-Ebéne), a Médicis-díjé Homerics (Le Loup mongol). Esszédíjat kapott Laure Adler (Marguerite Duras) és elsőregény-díjat Daniel Arsand (La Province des ténébres).

A spanyol Alejandro Amenabar Abre los ojos című filmje nyerte a Tokiói Filmfesztivál fődíját, a zsűri különdíját az indonéz Garin Nugroho filmje (Leaf on a Pillow), a legjobb rendezés díját a brit Guy Ritchie munkája (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) kapta.

Spidron rendszer Az MTA Matematikai Kutatóintézetében tartott előadáson ismertette Erdély Dániel a Spidron rendszer elnevezésű projektjét, melynek nyilvános bemutatására augusztusban, a jeruzsálemi Nemzetközi Kristálynövesztési Kongresszuson került először sor. A spidron - melynek ötlete 1979-ben Rubik Ernő formatan "házi feladatára" merült fel - egy egyszerű alapelemekből kialakított sokszög, mely saját másolataival képes hézagmentesen kitölteni a síkot, illetve a teret: e tulajdonsága révén akár az űrkutatásban is elképzelhető gyakorlati felhasználása.

Spielberg és a maláj cenzúra Akárcsak négy éve, a Schindler listája idején, Steven Spielbergnek most is meggyűlt a baja a maláj cenzorokkal: elrendelték, hogy vágjon ki kilenc jelenetet a Ryan közlegény megmentéséből, hátha attól szebb lesz a második világháború. Spielberg beintett, a premier kitolódott, s nem kizárt, hogy ugyanúgy elmarad, ahogy a Schindlert sem volt hajlandó megcsonkítva bemutatni Malajziában.

Fotó Mucsy, Varga Miltényi Tibor bevezetőjével nyílt meg Mucsy Szilvia (jobbról) és Varga Györgyi fotókiállítása a Tölgyfa Galériában. Megtekinthető december 3-ig.

Cyberia

Cseh internetsztrájk Internet a monopólium ellen címmel akció szerveződik Csehországban; résztvevői - lapzártakor az Internetto tudósítása szerint már 50 ezer fölött volt a létszámuk - az előkészületben lévő, 62 százalékos telefondíj-emelés ellen tiltakozva november 18-án nem fogják igénybe venni a monopolhelyzetben lévő SPT Telecom cseh telefontársaság szolgáltatását. Az SPT elismerte, elméletileg lehetséges külön díjszabást kialakítani az internetezőknek, de egyelőre túl komplikált lenne, mivel csak jövőre fognak átállni a teljesen digitális központokra. Idén szeptemberben egy hasonló sztrájkkal Spanyolországban sikerült elérni, hogy a Telefónica de Espa–a felére csökkentse az internetes hívások árát (www.bojkot.cz).

TV-böngésző A kaliforniai Replay Networks és a Tivo új digitális technológiát fejlesztett ki az otthoni videokészülékek felváltására. A decemberre (500 dollár alatti árért) ígért ReplayTV rendszer beprogramozható arra, hogy automatikusan felvegyen bizonyos, a felhasználó által megadott kritériumoknak megfelelő műsorokat, de kihagyja a reklámokat, vagy az elejétől felvegyen egy már elkezdődött műsort. Marc Andreessen, a Netscape egyik alapítója, a Replay Networks igazgatósági tagja szerint a ReplayTV olyan a televíziózásban, mint egy böngészőprogram az internet világában. "Ez egy TV-böngésző" - adja hírül az Edupage a New York Times nyomán.

CD-ROM-szótárak Több új elektronikus szótárkiadvány elkészültét jelentette be a Scriptum Kiadó: piacra kerül az új francia-magyar, az orosz-magyar nagyszótár és sajtónyelvi szótár CD-ROM változata, valamint az angol-magyar építészeti szótár és a Hadtudományi lexikon is. Az új kiadványok hálózati környezetben is használhatók.

Szoftvert az Amazonról Hamarosan szoftvert is árusít az Amazon.com, a világelsőnek tartott online könyvesbolt, mely idén kezdett el zenével foglalkozni, rövid időn belül indul a videokazetták forgalmazása, majd az online szoftverkereskedelem, amely idén várhatóan 260 millió dolláros forgalmat tesz ki az amerikai piacon. Négy év múlva ez a szám elérheti a 2,4 milliárd dollárt is, míg a zene várhatóan 1,6 milliárd, a video pedig 575 millió dollárt fog hozni a vezető boltoknak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?