Kulturális hírek

  • 1999. december 23.

Belpol

Gyász76 éves korában elhunyt Joseph Heller amerikai író. 1961-ben megjelent első könyve, A 22-es csapdája a legnépszerűbb második világháborús regények egyike.
A háború után, ahol önkéntes bombázóként több mint 60 bevetésen vett részt - megtapasztalván minden abszurditást, akárcsak hőse, Yossarian -, egyetemre járt, majd angolt tanított, miközben reklámszövegeket és novellákat írt. A vietnami háborúra a Megbombáztunk New Havent című művével reagált ´68-ban, ezt követte a Valami történt, a Gold mennybe megy, az Isten tudja, a No Laughing Matter, a Picture This, majd ´94-ben A 22-es csapdáját folytató Záróra. Memoárját Now and Then: From Coney Island to Here címmel tavaly publikálta, utolsó regényét nemrég fejezte be: A Portrait of an Artist, As an Old Man.

56 éves korában elhunyt Rick Danko, a Bob Dylant éveken át kísérő, de saját jogán is rockklasszikusnak számító kanadai The Band basszusgitárosa, énekese. Legutóbbi szólólemeze (Live on Breeze Hill) szeptemberben jelent meg.

52 éves korában meghalt Christopher Wren színész, rendező, koreográfus, a brit színházi élet egyik meghatározó alakja.

56 éves korában elhunyt Grover Washington amerikai jazz- és soulszaxofonos. Közvetlenül egy tévéfelvétel után kapott szívrohamot, ahol legújabb albumáról (Prime Cuts: The Columbia Recordings 1987-1999) játszott.

Világépítészet - Vándorló utópiák A Műcsarnok kiállításán nemzetközi sztárok - Coop Himmelblau, Peter Eisenman, Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Gordon Matta-Clark, a Paul Virilióval együttműködő Claude Parent, Bernard Tschumi és mások - mellett Bachman Gábor, Janáky István, Rosta Csaba és Pierre Székely munkái is megtekinthetők február 20-ig.

Paul McCartney rekordja 1963 óta első ízben lépett az 1973-ban lebontott, majd a 80-as években újjáépített liverpooli Cavern színpadára Paul McCartney. A helyszínen 300 - a jegyigénylők közül kisorsolt, illetve a muzsikus által meghívott 150-150 -, az interneten 3 millió néző kísérte figyelemmel a Run Devil Run című új albumra és a Beatles régi repertoárjára épülő, Little Big Gig néven emlegetett 45 perces bulit. Az 57 éves McCartney, akinek nemrég megjelent Working Classical című lemeze a klasszikus kiadványok amerikai listájának első helyezettje volt, azt nyilatkozta, sosem fog visszavonulni.

D. W. Griffith: nem PC Az Amerikai Rendezők Céhe meg akarja változtatni a Griffith-díj elnevezését, mert a szakmailag amúgy feltétlenül nagyra tartott filmpionír "tűrhetetlen rasszista sztereotípiák"-nak segített tápot adni, főleg az Egy nemzet születése című, 1915-ös alkotásában, a Ku-Klux-Klan heroikus ábrázolásával. A filmes életművek elismeréséül szolgáló, 1953 óta adományozott díj kitüntetettjei között volt Cecil B. De Mille, Elia Kazan, Billy Wilder, Orson Welles, John Huston, Alfred Hitchcock, Frank Capra, John Ford, Stanley Kubrick, Sidney Lumet, Ingmar Bergman, Robert Wise, Francis Ford Coppola, Woody Allen és Robert Altman.

Szilveszter, London A brit főváros legújabb látványossága, a Millenium Dome megnyitásakor elsőként, december 31-én, 23.45-kor egy Beatles-dal csendül majd fel - lapzártakor még nem dőlt el, hogy a Lennon szerezte All You Need Is Love vagy a McCartney nevéhez köthető Let It Be. Ezután vágja át a szalagot Erzsébet királynő. Noha a hivatalos nyitány szilveszterre esik, december 21-én Charlotte Church tinisztár, 22-én pedig Cliff Richard is itt lép fel, maga az épület pedig az új James Bond-film egyik helyszíne volt.

Leonardo és Beuys Bill Gates évek óta utaztatja a világban Leonardo da Vinci általa megvásárolt, Leicester-kódex néven ismert, 1506-1510 között készült tudományos rajzait: a 18 kézirásos lap január 9-ig a müncheni Haus der Kunstban látható Joseph Beuys munkáinak társaságában. Beuys 1975-ben kezdett rajzos dialógust Leonardóval, amikor facsimilében megjelentek a Codices Madrid címen számon tartott Leonardo-vázlatok, melyeket tíz évvel korábban fedeztek fel a spanyol nemzeti könyvtárban.

Manson, a szimbólum Marilyn Manson (sz. Brian Warner) honlapján tette közhírré (www.marilynmanson.net), hogy nevét mostantól a merkúriumalkimisták által használt jelképe helyettesíti (pár éve Prince is egy grafikus szimbólumra változtatta nevét). A site-on látható kliprészlet a jövőre megjelenő CD-t vetíti elő: az In the Shadow of the Valley of Death, az Antichrist Superstar (´96) és a Mechanical Animals (´98) albumokkal kezdett trilógia befejező darabja. A hajától megszabadult énekes szerint az új album "a legerőszakosabb, mégis a leggyönyörűbb teremtményünk".

Jézus némafilmen Egy némafilm-retrospektíven dolgozó stáb az olaszországi Cineteca del Friuli némafilmraktárában megtalálta a leginkább a Dr. Caligari révén ismert német Robert Wiene 1923-ban készült I.N.R.I. című alkotását, melyet mostanáig nem tudtak azonosítani, mert az elejéről hiányoztak a feliratok. Az I.N.R.I. a Jézus-történet egyik első filmes adaptációja, Jézust Gregori Chmara, Poncius Pilátust Werner Krauss, Mária Magdalénát Asta Nielsen alakítja. Morze

Esterházy Péter vehette át Bécsben az Európai Irodalomért elnevezésű osztrák állami díjat.

Jean Nouvel nyerte a párizsi Musée des Arts Premiers tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot. A Musée des Arts d´Afrique et d´Océanie és a Musée de l´Homme gyűjteményét (mintegy 420 ezer tárgyat) magába foglaló új intézményt 1,1 milliárd frankból építik fel a Branly rakparton, az Eiffel-torony tőszomszédságában. Nyitány: 2004-ben.

Jurij Sadar és Botjan Vuga nyerte az esztendő legjelentősebb közép-európai építészeti teljesítményét elismerő idei Piranesi-díjat. Az alig harminc fölött járó szlovén építészek tervezték Ljubljanában a kereskedelmi kamara épületét, nevükhöz fűződik egy kávéház, egy sportpalota, a nemzeti galéria kibővítése (mind a szlovén fővárosban), továbbá a 2000-es hannoveri expó szlovén pavilonja.

Megjelent az Anima Sound System új maxija a német UCMG kiadásában, rajta a címadó Bujdosó eredetije Kallós Zoltán erdélyi népdalgyűjtő hangjával, illetve a dal Transglobal Underground által újrakevert változata, a magyar himnusz triphop-remixe, a Gipsy Sound Clash instrumentális verziója (a hasonló című album tavasszal jön ki), valamint a Közel a szerelemhez filmzene videoverziója. A zenekar december 27-én Szombathelyen, 31-én az Almássy téren lép fel.

Leedsben nemzetközi konferenciát tartottak az 1945-1968 közötti európai köztéri szobrászatról a Henry Moore Intézet rendezésében, ahol A szabadság metamorfózisa címmel tartott előadást Boros Géza művészettörténész a Gellért-hegyi felszabadulási emlékmű jelentésváltozásairól Kisfaludi Strobl Zsigmond eredeti alkotásától a szobrot lepelbe burkoló Szentjóby Tamás Szabadság Lelkének Szobra projektjéig. A konferenciához kapcsolódó kiállítás január 16-ig tart nyitva; www.henry-moore-fdn.co.uk.

Ideális időpontban rendezték meg ismét Walter De Maria The 2000 Sculpture című kiállítását, amelyet 1992-ben már bemutatott a Kunsthaus Zürich. A kétezer öt-, hét- és kilencoldalú, sokszögű elemből álló, afféle múzeumi land-art jelleget öltő alkotást milliméterre pontosan úgy rendezték el, mint eredetileg. Megtekinthető január 16-ig.

Per Olov Enquistnek ítélték a svéd könyvkiadók szövetsége idei August-díját A belgyógyász látogatása című, a 18. századi Dániában játszódó, új regényéért.

Figyelmébe ajánljuk