Kulturális hírek

  • 2000. május 18.

Belpol

Fotóhónap 2000Országszerte csaknem hetven kiállítással vétetik észre magukat a kamerás emberek a Magyar Fotóművészek Szövetsége által harmadszor megrendezett Fotóhónap alkalmából. A június 18-ig tartó eseménysor megnyitóján Eifert János, a Szövetség elnöke elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve formálódik egy új intézmény, a Jelenkori Fotográfiai Gyűjtemény és Dokumentáció.
Fénykép az ezredfordulón címmel kötetbe gyűjtve megjelentek egy tavalyi szimpózium előadásai, Kincses Károly pedig Hogyan (ne) bánjunk (el) régi fényképeinkkel? címmel publikálta CD-ROM-mal teljes könyvét. A nagyobb életműkiállítások (B. Müller Magda, Detvay Jenő, Fejes László, Gábor Enikő, Ilku János, Illés Barna, Mucsy Szilvia, Vancsó János, Vécsy Attila, Zsila Sándor) mellett bemutatkoznak fiatalok is, mint Szász Lilla, aki évek óta a Narancsnak is fotóz: szentpétervári felvételei a Hunnia moziban láthatók május 21-ig.

Tate Modern Londonban, egy használaton kívüli, Temze-parti erőműben megnyílt a világ legnagyobb modern képzőművészeti galériája, a Tate Modern: itt állították ki a szűkössé vált, régi - s immár Tate Britain nevet viselő - Tate huszadik századi nemzetközi gyűjteményét. Az állandó kiállítást - benne olyan klasszikus modernek, mint Bacon, Dalí, Picasso, Matisse, Rothko, Warhol vagy Beuys, és kortársak, mint Rebecca Horn vagy Steve McQueen - a képzőművészet négy hagyományos témaköre köré szervezték: tájkép/anyag/környezet, csendélet/tárgy/valódi élet, akt/akció/test, történelem/emlékezet/társadalom. A 134 millió fontba került átalakítás nyomán, amiből 50 millió a nemzeti lottóból jött, a svájci Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervei szerint egy kétemeletnyi üvegtető bocsát természetes fényt a Sir Giles Gilbert Scott tervezte téglaépületbe - a nyitány három ideiglenes kiállításának egyike az ő munkásságukat mutatja be november 26-ig. A szponzor Unilever nevét viselő sorozat első darabjaként, a turbinacsarnokban december 3-ig tart nyitva a 90 éves, francia származású amerikai szobrásznő, Louise Bourgeois kiállítása, élete legnagyobb, 10,5 méteres pókjával, a harmadik, Between Cinema and a Hard Place című időszakos tárlat anyagát pedig olyan művészektől válogatták, mint Gary Hill (az ő egyik videomunkájából a cím), Christian Boltanski, Antony Gormley, Rebecca Horn, Ilja és Emilia Kabakov, Anish Kapoor, Tatsuo Miyajima, Bruce Nauman, Bill Viola és mások. A Tate Moderntől a Bilbao-effektus megismétlődését reméli London (a baszk város Guggenheim Múzeuma mágnesként vonzza a turistákat): évi kétmillió látogatót, 30 százalékban külföldről, akiktől a város 40-90 millió font bevételre számít. A Jubilee-vonal új metróállomással várja őket (Southwark), a Temzén pedig Norman Foster új gyaloghídján kelhetnek át.

Pepsi Sziget 2000 A megszokottnál valamivel korábban, augusztus 2-9. között, ismét a Pepsi-Cola főszponzorsága segítségével rendezik a hetedik Szigetet. Szokás szerint még képlékeny a műsor, az este 11-ig élő nagyszínpad sztárjai közül azonban visszaigazolta fellépését Lou Reed, Suzanne Vega, a Toten Hosen, a Chumbawamba, az Apollo 440, a Bad Religion, a Therapy? és a Bloodhound Gang, tárgyalnak még többek között a következőkkel: Oasis, Rollins Band, Guano Apes, Die €rzte, Mambo Kurt. Ezúttal első ízben külön nagyszínpadot kap a világzene is: házhoz jön Salif Keita, a Klezmatics, a Dissidenten, a Värttinä, a Mau Mau, a 16 Horsepower, Natacha Atlas, a Boban Markovic Orkestar, a marokkói El Houssaine Kili, a svéd Triakel, a francia Les Hurlements d´Leo, a kubai Ambos Mundos és a japán Cicala Mvta. Az éjszakai táncolókat DJ-sztárok mozgatják meg a Pall Mall Night Zone Party névre hallgató, dupla hangszigetelésű, gigantikus sátorban. A programsátrak és a kis színpadok ismert alternatívái (Bahia-UPC, Banán, Darshan, Pesti Est, Süss Fel Nap!, Táncdalfesztivál, Wanted-Index, Z+, napi 24 óra Tilos stb.) mellett újdonság a Cökszpőn Ambient Sátorkert és az Octogon sátor.

A Sziget - ahová naponta maximum 60 ezer fizetővendéget engedhetnek be (az Oktatáskutató Intézet Ifjúságkutató Csoportja felmérése szerint a PC-vel, mobiltelefonnal jól ellátott formálódó középosztály 70 százalékban 18-24 éves, gimnáziumot, főiskolát, egyetemet végző/végzett tagjait) - ideiglenes kisvárosként szociális és üzleti intézményekkel (óvoda, bankautomaták, boltok, köztük az Islander márkanevű holmikat árusító helyek stb.) szolgál. Főutcájáról ezúttal eltűnnek a büfék, kajálni külön étteremövezetben lehet majd.

A belépők már kaphatók: a hetijegy június 14-én 24 óráig 8000 Ft, augusztus 1-jén 24 óráig 9000 Ft, a helyszínen: 10 000 Ft; a csak a helyszínen kapható napijegy 2000 Ft. Hivatalos honlap: www.pepsisziget.index.hu.

Morze

Ünnepi Könyvhét: 72 hazai kiadó 178 könyve került a június 1-5. között rendezendő 71. Ünnepi Könyvhét hivatalos listájára. A határon túli magyar kiadók 53 kötettel képviseltetik magukat.

Művészek pénze: Pénz a pénz után (A művészek pénze) címmel május 19-ig látható az Artpool Művészetkutató Központ nemzetközi művészpénz-gyűjteményének első kiállítása. Illusztrációnk az amerikai Robert Watts 1962-es Dollar Billje.

Az első: Az 1945 utáni első szabad választás, az 1990-es még viszonylag frissen élő emlékét eleveníti fel dokumentumok alapján a Centrális Galéria május 28-ig nyitva tartó kiállítása.

Pályázat Bródy-díjra: A Bródy Sándor Alapítvány várja mindazon magyar nyelvű prózaírók pályázatát, akiknek első novelláskötete vagy regénye 1999-ben jelent meg. A zsűri által legjobbnak értékelt kötet szerzője 300 ezer forint díjat kap, s az alapítvány hozzájárul második kötete kiadásához is. Határidő: július 31.; cím: 1123 Bp., Kékgolyó u. 26.; tel.: 355-4394.

Második Pompei: A New York Times szerint második Pompejivé válhat a világ egyik legjelentősebb római kori mozaikgyűjteménye Törökországban, ha terv szerint júniusban üzembe helyezik az Eufráteszen a belkisi duzzasztógátat, és víz alá kerül a túlnyomórészt még feltáratlan Zeugma romváros. Az amerikai lap Törökország szemére veti, hogy míg erőfeszítéseket tesz a határain túlra hurcolt műkincsek visszaszerzésére, vízzel árasztana el egy rendkívüli mozaikegyüttest - még ha a fejletlen Délkelet-Anatólia felzárkóztatása érdekében teszi is ezt.

"kori erotika: Az MTI tudósítása szerint a nápolyi régészeti múzeumban három évtized után újra megnyílt az a titkos terem, ahol a Herculaneumban és Pompejiben megtalált mintegy 250 erotikus műből álló gyűjtemény látható, mely az olasz hatalom által éppen diktált közerkölcsnek megfelelően hol tárva, hol zárva volt az egyszerű látogatók számára. A leletek többsége a Vezúv kitörésekor elpusztult pompeji és herculaneumi villákból származik, de vannak közöttük görög és etruszk eredetűek is.

Figyelmébe ajánljuk