Kulturális hírek

  • 2000. augusztus 17.

Belpol

GODZILLA 2000Az elmúlt hét végén mutatták be Amerikában a legújabb Godzilla-filmet: a Takao Okawara rendezte Gojira ni-sen mireniamu (Godzilla 2000: Millennium) alkotás radioaktív dinosaurusa ezúttal egy földönkívüli lénnyel küzd meg, amelynek hatezer éve tartó, tengermélyi szundikálását kutakodó tudósok zavarták meg, és emiatt zabos lesz. SIMPSONS-MÁNIA Pillanatok alatt minden jegy elkelt Angliában a Simpsons Mania című turné előadásaira: a szerencsések a színpadon találkozhatnak a tíz év óta népszerű rajzfilmsorozat szereplőit megszemélyesítő színészekkel, akiknek eddig csak a hangját ismerhették.
A februárban az amerikai Comedy Arts Festivalon debütált show nagy sikert aratott az edinburghi fesztivál Fringe nevű alternatív szekciójában, s ha minden jól megy, Ausztrália lesz a következő állomás.

VISSZA NEPÁLBA "Az elrabolt műkincseket vissza kell adni jogos tulajdonosaiknak" - jelentette ki Antje Vollmer, a Bundestag alelnöke, arra emlékeztetvén, hogy a 70-es és 80-as években számos szobrot loptak el nepáli templomokból, s ezek aztán bekerültek a nemzetközi műkereskedelembe. Ennek megfelelően a berlini Indiai Művészet Múzeuma most visszad Nepálnak egy csaknem ezeréves mészkő szobrot: a Siva istent és feleségét, Umát ábrázoló reliefet, mint kiderült, 1982-ben lopták el Wotolból, egy Katmandutól 25 km-re keletre fekvő településről. Amikor a múzeum 1985-ben százezer márkáért megvásárolta egy wiesbadeni műkereskedőtől, nem tudtak róla, hogy a műkincs lopott. Augusztus végén a berlini múzeumot igazgató Marianne Yaldiz személyesen viszi vissza Nepálba.

ONLINE REGÉNYÍR"K: HÁRMAN MARADTAK Hét induló közül Garaczi László (Metabázis), Majoros Sándor (Hazatérés) és Jake Smiles (1 link) jutott tovább az Origo, a Magvető Kiadó és a Fókusz Online Könyváruház Online Regénypályázatának döntőjébe. A szerzők 2001. január 31-ig hetente írják tovább egyelőre hatodik fejezeténél tartó műveiket. A közönség és a György Péter, Morcsányi Géza, Závada Pál alkotta szakmai zsűri által külön-külön megszavazott nyertes(ek) nevét az áprilisi könyvfesztiválon hirdetik ki, a fődíj 2 x 500 ezer Ft (www.origo.hu).

MILLENNIUMI KIÁLLÍTÁSOK Több nagyszabású tárlat nyílt meg Budapesten augusztus 20-hoz időzítve.

Az Országos Széchényi Könyvtárban három magyar díszkódexet állítanak ki. Az Admonti Biblia, a Magyar Anjou Legendárium és a Nagylucsei Orbán Psaltériuma közül ez utóbbi tudományos szenzáció: restaurálásakor a vörös bársony kötés alatt teljesen ép, aranyozott reneszánsz bőrkötést találtak, pontosan olyat, mint amilyennel Mátyás király könyvtárának köteteit, a Corvinákat borították, de királyi címer nélkül. Eddig nem tudták, hogy a Corvinákon kívül más könyvnek is akad hasonló kötése. A kiállítás anyagát dokumentáló kötet az Osiris kiadóval közös, Libri de libris című sorozatban jelenik meg, melynek első kötete az OSZK középkori kincseit mutatja be.

A Szépművészeti Múzeumban a parlament korabeli építészeti tervpályázatára beküldött anyagokat állították ki Az Ország Háza címmel, a Magyar Nemzeti Galériában Történelem - kép: szemelvények múlt és művészet kapcsolatából címmel, a Nemzeti Múzeumban Európa közepe 1000 körül címmel nyílt kiállítás.

ZSID" KULTURÁLIS FESZTIVÁL Augusztus 27-én kezdődik a 3. Zsidó Nyári Fesztivál. Az ez alkalomból megjelenő kötetek között lesz a várhatóan Budapestre érkező, francia származású amerikai Adam leBor Alvó számlák című műve Svájc és az ottani bankok második világháborús szerepéről. Szintén jelen lesz Slomó Saron magyar származású, Izraelben élő író, A háború gyermekei című, most megjelenő kisregény szerzője. A hagyományos zsidó és izraeli dalokat játszó Sabbathsong együttes első CD-jét a fesztiválon mutatják be. A Budapest Galériában Kádár Béla (1877- 1956), Scheiber Hugó (1873- 1950) és Schönberger Armand (1885-1974) képeit állítják ki. Kádár Béla festői karrierjének tán legbizarrabb momentuma, hogy az ő egyik képe szerepelt az 1937-ben Münchenben rendezett, Az elfajzott művészet című kiállítás katalógusának címlapján.

BOTRÁNY EDINBURGHBAN A kritikusok egy része alaposan megbotránkozott az edinburghi fesztivál egyik színpadi produkciójában naturalisztikusan ábrázolt nemi erőszakon: Ramon del Valle-Inclan trilógiája egy spanyol nemesi család 1907-1922 közötti történetébe vezet el. Az eredetileg összesen tizenhat óra hosszú művet az ír Frank McGuiness négyórányira rövidítette. Mivel a spanyol Calixto Bieito rendezte előadás két héten át szerepel a fesztivál műsorán, a közönségnek bőven lesz alkalma eldönteni, a szörnyülködő vagy éppen az elismerő (ilyen is akadt) kritikáknak higgyen.

Morze

MEGDOBÁLT OASIS Egy Lisszabontól száz kilométerre rendezett fesztiválon levonult a színpadról az Oasis, miután a 35 ezres tömeg egy része üvegekkel és kövekkel dobálta meg a zenészeket, Alan White dobost fejbe is találták. Miután Liam Gallagher és a szervezők egyaránt hiába figyelmeztették a rendbontókat, a zenekar harminc perccel a kezdés után úgy döntött, elég.

FELÚJÍTOTT ASSISI TEMPLOM Három évvel azután, hogy a földrengés súlyosan megrongálta, ismét megnyílt a Santa Chiara-székesegyház az olaszországi Assisiben.

MEGVAN HARRY POTTER A tizenhárom éves brit Gabriel Thomson játssza majd Harry Pottert a világsikerű regény filmadaptációjában, akit hazája közönsége a BBC tavalyi Dickens-adaptációjában láthatott, s szerepet kapott a bemutatásra váró Enemy at the Gate című mozifilmben is. Eközben egy New York-i bíróságon plágiumper indult a szerző, J. K. Rowling ellen: Nancy Stouffer amerikai írónő szerint az ő egyik könyvéből lopta a muggle (magyar fordításban mugli) fogalmát. Rowlingnál ez varázserő nélküli embert jelent, Stouffernél egy nukleáris pusztítást túlélő, apró, szőrtelen teremtményt. Az eddigi négy Harry Potter-kötet egyébként a New York Times könyvsikerlistájának első négy helyét foglalja el.

BORSOS-ARCHíVUM Halálának tizedik évfordulóján Borsos Miklós szobrászművészről nevezte el művészettörténeti archívumát a győri Városi Művészeti Múzeum. A több mint kétezer kortárs művész alkotómunkájával kapcsolatos anyagokat gyűjtő Borsos Miklós Archívum első kiállításán dokumentumok mellett bemutatják néhány, eddig soha ki nem állított korai rajzát.

PEARL JAM, DÁN RENDőRSÉG Floridai koncertjük alkalmával a Pearl Jam tagjai két napig tárgyaltak a dán rendőrség illetékeseivel, hogy minden részletre kiterjedően tisztázzák a kilenc rajongó halálát okozó, júniusi roskildei tragédia okait, és tapasztalatokat gyűjtsenek a koncertek biztonságos rendezését illetően. Eddie Vedder énekes egyébként fölvett egy dalt, amely szeptemberben jelenik meg egy jótékony albumon három arkansasi férfi javára, akiket három kisfiú meggyilkolása miatt ítéltek el azon az állítólag be nem bizonyított alapon, hogy kapcsolatban álltak egy fekete mágiát gyakorló sátánista szektával.

Figyelmébe ajánljuk