Kulturális hírek

  • 2000. szeptember 7.

Belpol

VELENCE: IRÁNI GY´ZELEMAz iráni film utóbbi éveinek sikereit folytatván Jafar Panahi Dayereh (Kör) című alkotása nyerte a 57. Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt.
A francia és olasz pénzből, illetve a rendező saját zsebéből finanszírozott mű nyolc asszonyról szól, akiknek mindennapjait szigorú szabályok teszik elviselhetetlenné. "Az ötletet egy újságcikkből merítettem - nyilatkozta a képünkön látható Panahi - egy asszonyról, aki megölte két lányát, majd öngyilkos lett." (Véletlen, de szeptember 25-30. között iráni filmhét lesz az Örökmozgóban.)

A Milos Forman vezette zsűri nagydíját Julian Schnabel amerikai festőművész Before Night Falls című műve nyerte: egy meleg kubai íróról, Reinaldo Arenasról szól, akinek otthon meggyűlt a baja a hatóságokkal. Főszereplője, a spanyol Javier Bardem kapta a legjobb férfialakítás díját. A legjobb női főszereplőnek az ausztrál Rose Byrne bizonyult: egy 17 éves vak lányt alakít Clara Law The Goddess of 1967 című filmjében. Rendezői különdíjban részesült az indiai Buddhadeb Dasgupta: Uttara (Birkózók) című filmje, mely egy indiai kisvárosba visz el. A legjobb elsőfilmes díját a tunéziai születésű Abdel Kechiche érdemelte ki: La Faute A Voltaire című francia produkciója egy illegális tunéziai bevándorló párizsi kalandjait meséli el. A legjobb forgatókönyvet Marco Tullio Giordana olasz rendező és társai, Claudio Fava és Monica Zapelli írták, a maffia elleni harcról: I cento passi. A Marcello Mastroianni-díjat a brit Stephen Frears kapta (Liam), az olasz szenátus díját a francia Barbet Schroeder (La vierge des tueurs), a legjobb rövidfilm díját az ausztrál Peter Long (A Telephone Call For Geneviéve).

FILHARMONIKUS MUNKABÉKE Egy 16 pontos megállapodás aláírásával véget vetettek alkotmánybírósági beadványban kulminálódó vitájuknak a Nemzeti Filharmonikusok vezetői és a zenekar érdekképviseleti szervei. A megállapodás (mellékleteiben személyre szólóan lebontva) tartalmazza a nyáron nemzetközi zsűri előtt lezajlott szakmai minősítés konzekvenciáit: az NFZ összesen 46 muzsikustól vált meg, hetet szólamvezetőből visszaminősítettek. Az új helyekre kiírt próbajátékok eredményeként folyamatosan töltődik fel a 99-102 fős zenekar (szeptember végén nemzetközi próbajáték is lesz; heten érkeztek a Budapesti Fesztiválzenekartól, ezzel kapcsolatban Kocsis Zoltán zeneigazgató kijelentette, ugyanaz a mérce lebeg a szeme előtt, mint amikor a BFZ-t elindították, amelyet ma is "gyerekének" tekint, és visszautasítja, hogy a tönkretételére törne, sőt az NFZ-nek érdeke, hogy legyen BFZ). Október 9-én lépnek először színre, várhatóan 90 százalékig új összetételben a Filharmonikusok.

MTV-DÍJAK Több kategóriában nyert az idei Music TV videodíjak átadásán az ´N Sync, illetve a képünkön látható Eminem: előbbi a legjobb popvideó (Bye, Bye, Bye), a legjobb koreográfia és a nézők díjával, utóbbi az év videója és a legjobb férfivideó (The Real Slim Shady) díjával térhetett haza, sőt benne volt a legjobb rapvideóban is (Dr. Dre feat. Eminem: Forgot About Dre). A legjobb női videó: Aaliyah: Try Again (ez egyúttal a legjobb filmrészletklip is, a Romeo Must Die-ból); legjobb együttesvideó: Blink-182: All The Small Things; R&B: Destiny´s Child: Say My Name; hip-hop: Sisqo: Thong Song; dance: Jennifer Lopez: Waiting For Tonight; rock: Limp Bizkit: Break Stuff; a legjobb újonc: Macy Gray: I Try. A legnagyobb áttörést hozó és a legkülönlegesebb effektusokat alkalmazó klip Björk nevéhez fűződik: All Is Full of Love, a művészi rendezésben a Red Hot Chili Peppers jeleskedett (Californication); vágás: Aimee Mann: Save Me; filmezés: Macy Gray: Do Something.

BECKETT FESZTIVÁL Johannes Rau német és Václav Havel cseh elnök védnökségével kezdődik szeptember 17-én, Berlinben a színházi előadásokat, felolvasóesteket, szimpóziumokat és koncerteket ígérő, kéthetes Beckett Fesztivál. Tizenegy országból tizenhárom színpadi produkció érkezik a német fővárosba (köztük a milánói Piccolo, a krakkói Atelier, a prágai Národní Divadlo és a Los Angeles-i San Quentin fegyház drámaműhelye az egykori elítélt, Rick Cluchey vezetésével), a Deutschlandradio Beckett. Radio. Kunst. címmel sugároz sorozatot, s kiállítják a londoni John Haynes fotóit (Beckett a színpadon).

Morze

SZAMIZDAT-KIÁLLÍTÁS A brémai egyetem Kelet-Közép-Európa tanszékén összegyűjtött anyagra épülő szamizdat-kiállítás nyílt a berlini Művészeti Akadémián. Az NDK-s béke- és zöldmozgalmak, a szovjet ellenzéki csoportok, a cseh Charta ´77, a szlovák zöldek és a lengyel Szolidaritás kiadványai mellett a magyar demokratikus ellenzék ténykedésének dokumentumai, a Beszélő, az AB Hírmondó, a Duna Kör kiadványai láthatók Rajk László látványtervezésében. Az október 29-ig nyitva tartó kiállításhoz 500 oldalas katalógus készült, hozzá kapcsolódva felolvasóesteket és filmbemutatókat szervezett a Berlini Magyar Ház, és Földalatti vonalak címmel ez alkalomra jelent meg Demszky Gábor, Rajk László és Sasvári Edit magyar, angol és német nyelvű albuma a témáról.

GYÁSZ 80 éves korában elhunyt Szabolcsi Miklós irodalomtörténész, kritikus. Munkásságának középpontjában József Attila, illetve a hazai és a nemzetközi avantgárd állt.

Elhunyt Kerekes László színművész, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja. "´ pótolhatatlan" - áll a társulat közleményében, melyben azt is tudatják, hogy nélküle a budapesti repertoáron szereplő előadásaikat (Ványa bácsi; A vágy villamosa; A viszontlátás trilógiája) sem játsszák tovább.

DÁN OPERAHÁZ A nemzetnek szánt ajándékként operaházat építtetett Koppenhágában Maersk Mc-Kinney Moeller hajómágnás, jelentette be Elsebeth Gerner Nielsen kulturális miniszter. A beruházás 200 millió euróba (174 millió dollárba) kerül, az intézmény működési költségeit az állam fedezi majd. A Dokoen-szigeten álló s az Amalienborg királyi palotára néző épületet Henning Larsen dán építész tervezi.

BONO AZ ENSZ-BEN A U2 énekese 21,2 millió aláírással ellátott petíciót nyújtott át Obasanjo nigériai elnök társaságában Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak New Yorkban a millenniumi csúcstalálkozó második napján. Az aláírásokat 155 országban gyűjtötték, és arra hívják fel a leggazdagabb országokat, hogy engedjék el a szegények mintegy 250 milliárd dollárra rúgó tartozásait.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?