Pásztor Albert segélykiáltást hallatott

Belpol

E heti lapszámunkban interjút közlünk Kunhalmi Ágnessel, az MSZP budapesti elnökével. Pásztor Alberttel kapcsolatos véleményéből idézünk.
false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Kunhalmi Ágnes: Spiró víziójában (Feleségverseny – a szerk.) Romanisztánnak nevezi Békés megyét, ahová az összes cigányt be lehetne telepíteni Magyarországról – és bár fiktív műfajban alkot, interjúiban világossá tette, hogy valós társadalmi helyzetre reflektál. Őt ezért nem rasszistázta le a belvárosi liberális értelmiség, azt a miskolci polgármesterjelöltet viszont igen, aki valódi problémára segélykiáltást hallatott.

MN: Miért gondolja, hogy Pásztor Albert segélykiáltást hallatott? Mégiscsak más egy irodalmi antiutópiában „cigányozni”, mint rendőrfőnökként.

KÁ: Pásztor harminc éve rendőr, és rendészeti fogalmakkal operál. Én nem hallottam azt, hogy a munkája során bármikor is diszkriminatívan járt volna el, és polgármesterként sem fog rasszista módon közelíteni a problémákhoz. Pásztor Albert nagyon jól tudja, hogy a miskolciak többsége jelenleg nem alkalmaz cigány szobafestőt, nem fogadja el cigánytól a felvágottat a hentesnél. Ez egy jelenség, amire a politikának reflektálnia kell, nem pedig szavazatszerzésre használni. Azt is kell látni, hogy a nyomor valójában már összeköti az embereket, a kilátástalanság sodorja bűnözésbe őket. És nem a cigányokról beszélek, hanem a szegényekről, akik sajnos már a többséget képviselik. A bűnözésnek nincs színe.

Figyelmébe ajánljuk