Ma is felvonulnak Budapest utcáin az emberi jogokért: „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!”

  • narancs.hu
  • 2017. október 7.

Belpol

Roma pride.

Már ötödik alkalommal tartja meg a Roma Büszkeség Napja eseményt az Idetartozunk! Egyesület. Az idei felvonulás 15 órától indul a Blaha Lujza térről a Nyugati pályaudvarig. A beszédek és fellépők mellett a roma pride keretében emléktáblát állítanak annak a Puczi Bélának, aki a fekete március néven elhíresült 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” felkiáltással sietett az erdélyi városban élő magyarok segítségre.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Setét Jenő, az Idetartozunk! Egyesület vezetője, roma polgárjogi aktivista elmondása szerint öt évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, hogy azt a roma identitás, önbecsülés és méltóság ünnepévé tegyék. A rendezvény sikerességét és annak célját, társadalmi üzenetét jól jelzi, hogy évről évre egyre több szervezet csatlakozik az eseményhez.

Az ötödik roma büszkeségnapi rendezvényt az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában foglalt dekrétum szellemiségében tartják: eszerint minden emberi lény szabadnak születik, egyenlő méltósága és joga van. Ezért az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek egymás iránt.

Setét Jenő közlése szerint megmozdulásukkal kiállnak saját maguk és mindenki más emberi jogaiért és emberi méltóságáért, amely az élet elengedhetetlen alapfeltétele. „Hisszük, hogy vállvetve, közösen kell fellépnünk a romák emberi jogai és méltósága, emancipációja érdekében, de minden más etnikai, vallási türelmetlenséggel szemben is, hogy olyan társadalmat építhessünk, ahol senkit nem lehet megbélyegezni, kitaszítani, ahol nem a csoport-hovatartozás, hanem az egyén az egyetlen mérce.”

(RomNet)

Figyelmébe ajánljuk