Magyarország rosszabbul teljesít – Az Amnesty International éves jelentése az emberi jogokról

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2016. febr. 25., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Magyarország maga a Kánaán Törökországhoz (újságírókat börtönöznek be) vagy Mianmarhoz (békésen tüntető diákokat ítélnek el) képest. Nálunk 2015-ben „csupán” civileknél tartottak házkutatást, romákat raktak az utcára és kerítést építettek a határra.

Megjelent az Amnesty International (AI) éves jelentése, amely szerint az emberi jogok érvényesülése aggasztó úgy a világban, mint a Magyarországon. „Nem lehetünk büszkék magunkra” – mondta Jeney Orsolya, az AI Magyarország igazgatója a jelentés bemutatóján szerda délelőtt, a menekültkérdés kapcsán. A jelentést végigpörgetve azt láthatjuk, hogy más téren is gondok vannak – és ugyanez mondható el sok más országról is.

Például Törökországról, amely 2015-ben talán a legrosszabbul teljesített az emberi jogok területén, kezdve a médiaszabályozással, az újságírók elbocsátásával, bántalmazásával, vagy a közösségi média nagyfokú ellenőrzésével. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a több száz rágalmazási per, amely a közösségi médiában nyilvánított vélemények után indult. A menekültkérdés megoldásával szintén nem büszkélkedhet az ország: hiába kapott az Európai Uniótól 3 milliárd eurónyi segítséget, a menekülthullám csillapításában kevéssé vesznek részt. Ez máshol is így van: az AI egy ausztrál példát hozott, miszerint bizonyíték van arra, hogy az ausztrál parti őrség 32 ezer dollárt és térképet adott embercsempészeknek, hogy a menekülteket inkább Indonéziába szállítsák.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az eddig nagyjából 2 ezer civil áldozattal járó kelet-ukrajnai harcok, a mexikói börtönökben mindennapos kínzások szintén szégyenfoltok, a jogvédők és újságírók bebörtönzéséről nem is beszélve. Afganisztánban például a táliboknak van egy állítólagos halállistája, amin főleg a nők jogaiért harcolók nevei vannak, Iránban a pedig legutóbb egy jogvédő azért halt meg a börtöncellájában, mert hiába jelezte, hogy napok óta éles fájdalmat érez teste több pontján, nem foglalkoztak vele, végül stroke-ot kapott. Mianmarban egy diákot ítéltek börtönbüntetésre azért, mert részt vett egy békés tüntetésen. A kevés pozitív hír egyike: Írországban legális lett az azonos neműek közötti házasságkötés.

Na és nálunk?

Magyarországon ennyire szélsőséges példák nincsenek, gond viszont annál több: az AI szerint 2015-ben három területen rossz vagy az eddigieknél rosszabb irányba fordultak a dolgok. Az első a kormányzati politikával kritikus civilek vegzálása, akiket tavaly adószámuk felfüggesztésével fenyegettek és veszélybe került a regisztrációjuk. És bár az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az eljárás nem sértette az Alaptörvényt, a Budai Központi Kerületi Bíróság annyit javított a helyzeten, hogy legalább a rendőrségi házkutatást jogellenesnek minősítette. A második megkerülhetetlen téma a romák diszkriminációja – egyrészt a gyűlölet-bűncselekmények, másrészt a lakhatáshoz való hozzáférés miatt. Előbbi esetben siker, hogy szeptemberben az Egri Törvényszék kimondta: a rendőrség diszkriminálta a romákat 2011 tavaszán Gyöngyöspatán, amikor is nem védte meg őket a szélsőjobboldali csoportoktól. Utóbbinál pedig Miskolcot és a számozott utcákat kell megemlíteni, ahol erőszakos kilakoltatások vannak anélkül, hogy a családok elhelyezésére megoldást keresne az önkormányzat. Ráadásul a Kúria májusban kimondta, hogy a miskolci önkormányzat megsértette az ország egyenlő bánásmódra vonatkozó jogszabályait, júniusban az ombudsman is bírálta gyakorlatukat, majd júliusban az Egyenlő Bánásmód Hatóság is diszkriminatívnak titulálta az önkormányzatot. Hiába azonban a bírság és a felszólítás egy humánusabb, lakhatást biztosító cselekvési terv kidolgozására, a kilakoltatások továbbra is folynak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A harmadik, egyben utolsó és legnagyobb probléma a menekültkérdés magyarországi kezelése. Itt a nemzeti konzultációtól és plakátkampánytól kezdve a kerítésépítésen át a tranzitzónák működéséig és a kiutasításokig igen sok mindent fel lehet róni a magyar kormánynak. Jeney Orsolya megosztotta személyes tapasztalatait, az Amnesty ugyanis sok időt töltött a határon. Ott volt például annak a három kiutasított férfinak a tárgyalásán, akiknek az ügyét összevonva tárgyalták, és mindössze 52 perc alatt eldöntötték, hogy kiutasítják őket az országból; de ott voltak Röszkénél is szeptemberben, amikor a határt lezárták, senki nem mondott semmit a menekülteknek, azok pedig egy ideig vártak, majd amikor mégis megindultak, a rendőrség könnygázt vetett be, és elszabadultak az indulatok. Jeney beszámolója szerint a rendőrök a könnygáz használata előtt azt kiáltották, Na végre!, közben pedig azt, hogy Oldalra is!, ahol a sajtó képviselői álltak. Megjegyezte, meglehetősen problémás, hogy az akkor történteket nem rendezték jogilag, és az ombudsman sem vizsgálta ki. Megosztotta továbbá azt is, hogy jelen voltak a horvát határ lezárásánál és akkor is, amikor a négyméteres szakaszon több ezer menekültet engedtek át a rendőrök, holott akkor már a kormányzat azt kommunikálta, meg kell védeni határainkat. „Akkor megkérdeztem egy rendőrtől, hogy segít-e átlépni illegálisan a határt az érkezőknek, ő igennel felelt, mire azt kérdeztem, tulajdonképpen embercsempésznek minősíthető-e, amire szintén igennel felelt” – mesélte Jeney. A menedékjoggal kapcsolatos uniós jogszabályok megsértése miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen – éppen december 10-én, ami az emberi jogok világnapja. Jeney szerint ennek igen erős üzenete van.

És bár annak ellenére, hogy az AI bizakodó a jövőt illetően, Jeney elmondta, a magyar kormány nem tekinti őket partnernek, sőt a nemzeti értékek elleni támadásnak tekinti kritikáikat, javaslataikat.

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2016. febr. 25., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra