Megalázva, sarokba szorítva – Tüntetés az iskolákért

Belpol

Egy rendszer nélküli rendszer ellen – a Hívatlanul Hálózat a közoktatást érintő változások ellen tiltakozó, országos szintű megmozdulást szervez október ötödikére. Az ŐSZI NAGYTAKARÍTÁS nevű eseményről a csoport alapítóját, Lázár Júliát kérdeztük.
false

 

Fotó: Hollósy Bálint

magyarnarancs.hu: Mikor és milyen céllal alapította a Hívatlanul Facebook-csoportot? Jelenleg hány tagot számlálnak?

Lázár Júlia: A Hívatlanul csoportot a Hálózat a Tanszabadságért felhatalmazásával hoztam létre, öt héttel ezelőtt. Azért tettem így, mert miután a 2011/2012-es tanév végén felmondtam az új köznevelési törvény miatt, láttam, hogy a kollégáim – tisztelet a kivételnek – részben tájékozatlanok, másrészt félnek. A titkos csoport (jelentkezni a hivatlanul [at] googlegroups [dot] com címen lehet – a szerk.) meghívott tagjainak száma ebben a pillanatban 4981. A szeptember 22-én tartott plenáris ülésükön hálózattá alakultunk, és munkacsoportokat indítottunk el. Pedagógusok, szülők, támogatók (közöttük jeles írók, műfordítók, színházi szakemberek) csatlakoztak hozzánk. A célunk, hogy tájékoztassunk, tiltakozzunk, összefogjunk és cselekedjünk, elsősorban a közoktatás ügyeivel kapcsolatban.

magyarnarancs.hu: A tankönyvterjesztés új rendszerétől kezdve a Pedagógus Kar létrehozásán át a tanárok terheléséig elég sok dolog ellen kívánnak tiltakozni. Mégis mi a legsürgetőbb intézkedés, amelyet a kormánynak azonnal végre kellene hajtania?

LJ: A köznevelési törvény egyik legkárosabb hatása, hogy az iskolák autonómiájának felszámolásával és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) létrehozásával gyakorlatilag működésképtelenné tette a rendszert. Még egy kréta megvásárlásáról is központilag kell dönteni, iszonyú a bürokrácia. Megalázott, sarokba szorított pedagógusokkal nem lehet ép embereket nevelni, a rendet nem megkövetelni és rendőrileg biztosítani kell, hanem diákot és tanárt a pedagógia igen hatékony eszközeivel motiválni arra, hogy magukban és maguk körül rendet teremtsenek. Ezt a szemléletet ássa alá továbbá a pedagógustársadalomra kényszerített, Mussolini hivatásrendjeire hajazó Nemzeti Pedagógus Kar, melyet a miniszter ellenőriz, tehát nem szólhat érdekvédelemről, az egyházi és alapítványi iskolákban dolgozók nem lesznek automatikusan a tagjai, tehát nem szólhat minőségbiztosításról sem. Akkor mégis miről szól? Úgy vertek szét egy – nyilván nem tökéletesen működő – rendszert, hogy nem gondolták át, mit kínálnak fel helyette. Önmagában nem lenne rossz az egész napos iskola gondolata sem, abban az esetben, ha előbb megteremtették volna a feltételeit. Az egész új rendszerből mindössze a rendszer hiányzik: az átgondoltság, az összehangoltság, a hatástanulmányokra alapozott költségvetés és feltételteremtés. 

magyarnarancs.hu: A télen láthattuk, hogy a felsőoktatás helyzete miatt megmozduló egyetemistákat a kormány sokadszorra se vette komolyan. Gondolja, hogy most, mivel főként felnőttek, tanárok, szülők vonulnak utcára, nagyobb erejük lehet a figyelemfelkeltésben?

LJ: Felelősek vagyunk azért, ami körülöttünk történik. Ezért kell cselekednünk. Ezért kértük és kaptuk meg a Középiskolai Hálózat (KIHA), a Hallgatói Hálózat (HAHA), az Oktatói Hálózat (OHA), a Hálózat a Tanszabadságért (HAT), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME), a Szülői Hálózat, a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület, a Magyartanárok Egyesülete, a Történelemtanárok Egylete támogatását. Ezért csatlakozott a budapesti helyszínhez eddig Pécs, Szeged, Eger, Sopron.

magyarnarancs.hu: Mi ad erőt a csoportnak ahhoz, hogy hallassák a hangjukat? A közoktatást érintő frissen bevezetett, szeptembertől életbe lépő változásokat nem valószínű, hogy a kormány a tüntetés után kudarcként könyveli el, és változtatni fog.

LJ: Egymásnak adunk erőt. Valakinek el kell kezdenie. A mi felelősségünk, mindannyiunké, hogy milyen világot teremtünk magunknak és a gyerekeinknek. 

magyarnarancs.hu: Tud olyan pedagógusokról, akik az ügy mellé állnának, de az iskolában féltik a helyüket?

LJ: Szinte csak olyan pedagógusokról tudok. Tíz megkérdezettből kilenc ilyen.

magyarnarancs.hu: Hány emberre számítanak, és mik azok a reális célok, amelyeket a megmozdulásnak el kellene érnie?

LJ: A Facebook-esemény 16 ezer meghívottjából kb. ezren jelezték biztosan a részvételüket. Ez csak a budapesti helyszínre vonatkozik. Természetesen nem csak a közösségi oldalon terjed az esemény híre, néhány ezer megjelenőre számítunk. Az elsődleges cél a tájékoztatás és az, hogy hallassuk a hangunkat, nem vagyunk láthatatlanok: kellene, hogy számítson az új rendszerrel kapcsolatban a pedagógusszakma és a szülők véleménye. Ezzel az akcióval jelezzük, hogy a pedagógusok, szülők és a társadalom számos rétege alig várja, hogy beleszólhasson a saját életébe, hogy közreműködhessen, építsen, és ne romboljon.

A program:

Bp., Szt. István tér, a Bazilika előtt


15.00 (harangszó után):
Üdvözlés és az aláírásgyűjtés bejelentése, slammerek, HAHA-flashmob

15.15 (harangszó után): Verdi Nabuccójának Rabszolgakórusából született magyar Szabadságkórus (Fábri Péter szövegével)

15.25 Felhívás, útvonal-bejelentés

15.30 (harangszó után): Indulás a Nádor utca felé, ahol csupán egy szimbolikus gesztus erejéig állunk meg

16.15–16.30 Megérkezés a Szalay utcába, az Emmi elé helyezett emelvény köré


16.30–17.30
Lázár Júlia a megmozdulást kezdeményező Hívatlanul Hálózat nevében szólal fel, majd, nem okvetlenül az alábbi sorrendben:

  • Mendrey László – PDSZ,
  • Salamon Eszter – az ESZME és a European Parents Association elnöke,
  • Loránd Ferenc – az Országos Köznevelési Tanács volt elnöke,
  • egy szülő,
  • egy tanár,
  • egy diák beszél.

17.45 Verdi Nabuccójának Rabszolgakórusából született magyar Szabadságkórus

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.