Megrovást kapott egy orvos, mert meg akarta tudni, mennyit keres az őt is képviselő kamara elnöke

  • narancs.hu
  • 2017. július 18.

Belpol

Berágott a kamarai vezető, miután nyilvánossá kellett tenni, hogy a havi fizetése több mint egymillió forint.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) néhány hónapja csak egy kisebb huzavona után tette közzé, mennyit keres Éger István elnök és az elnökség, s mire költik a kamarai tagdíjakat. Ekkor derült ki, hogy a MOK elnöke bruttó egymillió forintot visz haza havonta.

Mindezt azután hozta nyilvánosságra a kamara, hogy Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő kiszúrta: Éger fizetését nem tüntették fel a Magyar Orvosi Kamara 2017-es költségvetésében. Először a MOK közel 90 ezer forintot akart kérni Kunetztől az adatokért, végül maguk rakták fel a számokat a honlapjukra.

Az ügy itt nem állt meg, a sajtóban tett nyilatkozatai miatt – legalábbis ez volt a hivatalos indoklás – a MOK etikai vizsgálatot indított Kunetz Zsomborral szemben, miután ezt külön kérte Éger István szakszervezeti vezető és Cser Ágnes, aki a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének első embere.

Éger István zokon vette

Éger István zokon vette

Fotó: MTI

Az etikai eljárás megindításáról szóló levelet június 13-án vette át Kunetz Zsombor, s az állt benne, hogy június 14-én tárgyalnak az ügyében, amikor neki is ott kellene lennie. Mivel egy nappal korábban kapta meg az értesítőt, az orvos halasztást kért, de távolléte mellett is döntés született, az erről szóló hivatalos dokumentumokat a napokban kapta meg.

Az orvos saját blogján így kommentálta a megrovását: „Éger István és az elnökség panasza érthető, hiszen munkájukat és ténykedésüket kifejezetten károsnak, az általuk irányított Magyar Orvosi Kamara működését pedig mind az orvosok, mind az egészségügyi dolgozók ellen irányulónak ítélem meg. Hasonlóan Cser Ágnes egészségügyben betöltött szerepéhez. Mindkét vezetőt csak és kizárólag a hatalmuk és pozíciójuk megtartása érdekli, és ezért hajlandók egy egész ágazat fejét a víz alá nyomni.”

Némi iróniával fűszerezve azt is megjegyezte Kunetz Zsombor, hogy igazából szigorúbb büntetésre számított, hiszen „ha a veszprémi onkológus egy megrovással megúszhatja azt, hogy csak olyan betegeken végzett el életmentő beavatkozásokat, akik 150 ezer forintot fizettek neki, vagy az ellen a nőgyógyász ellen kamarai etikai vizsgálat sem indult, aki »műtői költségekért« kért pénzt egy sürgős császármetszés után, a kamara és annak vezetőinek a kritizálása sokkal súlyosabb etikai elbírálás alá kellene, hogy essen”.

Figyelmébe ajánljuk