Miben állapodott meg a Roszatom a kormánnyal?

  • narancs. hu
  • 2018. május 30.

Belpol

Ki kell adni Paks 2. szerződéseit. Jávor Benedek négy éve küzd a szerződések nyilvánosságra hozataláért.

Első fokon pert nyert Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője a kormánnyal szemben, így meg kell kapnia Paks 2. oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseit – adta hírül Jávor Benedek Facebook-bejegyzésében.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős,  precedens jellegű ítéletében kimondja: a közérdekű adatigénylésekre vonatkozó infoszabadság-törvény rendelkezéseit nemzetközi szerződésekre is alkalmazni kell.

Jávor Benedek négy éve küzd az eredetileg titkossá minősített szerződések nyilvánosságra hozataláért. Az adatvédelmi hatóságnál még 2015-ben kezdeményezett titokfelügyeleti eljárás hatására a kormány tavaly visszavonta a szerződések minősítését, azonban hiába kérte ki ezután a szerződéseket, azok kiadását – ezúttal üzleti titokra hivatkozással – a kormány megtagadta. Ezt követően Jávor beperelte a kormányt a nyilvánosságra hozatal érdekében, a perbe pedig menet közben a Roszatom is beszállt a kormány oldalán.

Az elsőfokú ítélet szerint 45 napon belül ki kell adni a szerződéseket, bár a kormány és a Roszatom várhatóan fellebbez a döntés ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?