Millenniumi olvasókönyv kisiskolásoknak: Dedek, megyek!

  • Vas Gábor
  • 2000. március 23.

Belpol

Politikai jelentőségű kiadvánnyá avanzsált egy kisiskolásoknak szánt olvasókönyv. A kötetet, bár már kormányfői sértődés is lett az ügyből, a Miniszterelnöki Hivatalban még nem látták, a megrendelő Magyar Millennium kormánybiztosának irodájában dettó ("van egy illetékes, de ő most nincs itt"), s az Oktatási Minisztériumban sem tudtak tájékoztatást adni róla. A magunkfajta a millennium elmúltával juthat majd hozzá, hacsak addig el nem veszi erővel a gyerektől.
Politikai jelentőségű kiadvánnyá avanzsált egy kisiskolásoknak szánt olvasókönyv. A kötetet, bár már kormányfői sértődés is lett az ügyből, a Miniszterelnöki Hivatalban még nem látták, a megrendelő Magyar Millennium kormánybiztosának irodájában dettó ("van egy illetékes, de ő most nincs itt"), s az Oktatási Minisztériumban sem tudtak tájékoztatást adni róla. A magunkfajta a millennium elmúltával juthat majd hozzá, hacsak addig el nem veszi erővel a gyerektől.

"Szomorú dolog, hogy ha valami jó történik, egyesek azt is megpróbálják belekényszeríteni a pártpolitikába, holott a millennium éppen arra kínálna alkalmat, hogy felülemelkedjünk ezeken a dolgokon", dohogott Orbán Viktor miniszterelnök a távirati irodának amiatt, hogy Szili Katalin, az országgyűlés MSZP-s alelnöke, valamint Toller László, Pécs város szocialista polgármestere megtagadta azon dalos- és olvasókönyvek átadását a helyi lurkóknak, amelyeket a kormányfő "küld emlékül a millennium első osztályos tanulójának".

Orbán jogi fejtegetésbe bocsátkozott, mondván, jogvégzett embereknek tudniuk kell, hogy a kormány a döntéseket a miniszterelnöknek szignálja, s mivel e könyv is a kormány akaratából készült, az alkotmány értelmében neki kellett jegyeznie. Orbán Viktornak persze igaza van, ám Toller László kifogása is logikus, miszerint Orbán Viktor ajándékát adja át Orbán Viktor.

Megjegyzendő, korábban a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezete) az MSZP-t "politikai pedofíliával" vádolta a Fiatal Baloldal megalakulásakor, míg az iskolai reklámok ellen Pokorni Zoltán (jelenlegi oktatási miniszter) lépett fel annak idején, teljes joggal, tegyük utólag is hozzá.

Gőgös Gúnár Gedeon

De ne szaladjunk ennyire előre. Hónapokkal azelőtt, hogy a szocialisták holmi PR-fogásokkal meg közpénzek politikai kampánycélokra való felhasználásával vádolták volna a Fidesz-kormányt, döntés született arról, hogy a millennium alkalmából ajándékozza meg a kabinet dalos- és olvasókönyvvel mindazokat, akik most tanulják a betűvetést. A terv kivitelezését a Magyar Millennium kormánybiztosának irodájára bízták, amely közbeszerzési eljárás beiktatásával megbízta a Dinasztia Kiadóház Rt.-t a nyomtatással, illetve a kötetek célba juttatásával.

A kiadó - amely a könyvek beltartalmáért nem felel - úgy gondolta: mivel nem tankönyvekről van szó, az elsősöknek szánt kötetek átadásához minden településen kis rendezvényt szerveznek (az első már meg is volt Tökölön), mondta a MaNcsnak Veininger Andrea, a cég illetékese. Hozzátette: Toller Lászlót és Szili Katalint nem arra kérték fel, hogy adják át a könyveket, hanem csak arra, hogy Pécs város prominens képviselőiként vegyenek részt a helyi ünnepségen. Ebből lett aztán a baj, a vádaskodás meg a miniszterelnöki sértődés.

A kötet igényes munka, mondta lapunknak Toller László, akinek kizárólag azzal a belső lappal van baja, amit a kormányfő jegyez (és amin bizony nem az áll, hogy a könyvecske a kormány ajándéka lenne, mint ahogyan azt Orbán Viktor állította, de hát mindegy, az ember feje nem káptalan). Van egy rövid bevezető is, ezt "Nemeskürtytanárúr" követte el (lásd keretes írásunkat), ezzel senkinek nincs gondja, mint ahogyan nincs a kötetben szereplő Csokonai-, Táncsics-, Gelléri Andor Endre-, Fekete István-szövegekkel vagy a Gaudeamus igiturral sem.

Mosó Masa Mosodája

Azzal viszont problémája van például Horn Gábor szabaddemokrata honatyának, hogy nem tudja, mennyi közpénz ment el e nemes célra. (Ez irányú kérdésünkre egyébként mi sem kaptunk választ a kiadótól.) Horn mindenesetre írásban érdeklődött Rockenbauer Zoltán kulturális minisztertől ez ügyben.

Toller Lászlót s az ugyancsak szocialista Lendvai Ildikót az is izgatja, vajon nem tartozik-e ez az egész a korábban a Pokorni Zoltán által oly sokat szidott és támadott iskolai reklám kategóriájába. Nem is oly rég Pokorni saját minisztertársát, Deutsch Tamást is meghátrálásra kényszerítette e témában, jelen helyzetben azonban az általa vezetett tárca nem válaszolt kérdésünkre. Veininger Andrea, a kiadó illetékese is csak annyit mondott: a kérdés megítélése szerinte nem Pokorni Zoltánhoz tartozik, mivel nem iskolai rendezvényről s nem tankönyvről van szó.

Olyannyira nem, hogy a könyvecskék boltban nem is kaphatók: minden kötet belsejében figyelmeztetés olvasható arról, hogy 2001. augusztus 21-ig kereskedelmi forgalomba nem hozható árucikket tartunk a kezünkben.

Arról pedig a kiadó munkatársa sem tudott nyilatkozni, hogy a nagy keresletet (naponta többtucatnyian érdeklődnek telefonon, hol, mennyiért árulják a kötetet) a határidő után milyen módon tudják kielégíteni, erről még tárgyalni fognak a kormánnyal.

De addig is, idén és jövőre, minden első osztályos tanuló hozzájut az Ezer esztendő címet viselő kiadványhoz; a kiadó erre az évre nagyjából 127 ezer fős, mondjuk így, "bevonuló" létszámmal számolt.

Vas Gábor

Ezer esztendő

Ezeréves a keresztény magyar állam és kétezeréves a kereszténység. Ezt az időszámítást a keresztény világ valamennyi népe, állama átvette.

A honfoglalás idején, főként Géza fejedelem korában létezett már magyar állam. A keresztény Európának - tudatos elhatározással - ezer esztendővel ezelőtt váltunk részévé. Szent Istvánt 1000 vagy 1001 karácsonyán koronázták meg: ´ maga választotta az akkori millennium ünnepét. A latin betűs írással, az európai civilizáció értékeinek átvételével tudtunk megmaradni.

A magyar az egyetlen távolról érkezett nép, mely máig fennmaradt. A többiek, akik a magukkal hozott szokásokhoz ragaszkodtak - például a hunok, a normannok, a besenyők, - megsemmisültek. Nyelvük beolvadt.

"A magyar nyelv él.

Nekünk a nyelvünk nagyobb kincs, mint a földünk, mert régibb, s akkor is él, amikor a föld már nem a mienk. Nem nyelvünk olyan, mint mi, hanem mi vagyunk olyanok, mint a nyelvünk." (Ravasz László)

Nyelvünk tehát a hazánk.

Ezért állítottuk össze a millennium - az ezeréves ünnep - alkalmából a magyar nyelv mestereinek szavaiból, verseiből ezt az olvasókönyvet.

A magyar ifjúságnak, az olvasás örömét kóstolgató gyerekeknek ajánljuk és ajándékozzuk ezt a könyvet. Szüleiknek, nagyszüleiknek és az egész magyar nemzetnek is ajánljuk. Nem szántuk tankönyvnek, hanem örömet adó időtöltésnek, eltűnődési alkalomnak, hogy örvendezhessünk: átéltük ezt az elmúlt ezer esztendőt, dicsőségeivel, keserveivel, bánataival és örömeivel.

Nemeskürty István

a Magyar Millennium Kormánybiztosa

Figyelmébe ajánljuk