Mintha élne – Onnan támadják Orbánt, ahonnan senki nem várta

  • Keszthelyi András
  • 2014. december 11.

Belpol

Gyors egymásutánban két fontos kezdeményezésben is keresztbe tett Orbánnak és a Fidesznek a koalícióban eddig csupán a buzgó fügefalevél szerepét játszó KDNP.

Ha az ember beírja a keresőbe, hogy KDNP önálló politikai akció, az első találat vicces módon a Miért nem önálló a KDNP? címet viselő Török Gábor blogbejegyzés. Ennél már csak az évszám viccesebb: 2009-ben íródott.

És ez így van rendjén. A rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban kevés emlékezetes momentuma van a kereszténydemokraták magyarországi politizálásának, a jó politikai memóriával rendelkező szavazók számára is legfeljebb Surján „az MSZP a halál csókja” László és Mikola „szinglihorda” István alakja sejlik fel – mondjuk, a Kézdivásárhelyre belovagló Semjén Zsoltot nem számítva.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Lassan tíz éve, amióta a Fidesz–KDNP-pártszövetség kialakult, kényelmes munkamegosztás volt a két szervezet között. A Fidesz adta a teljes politikai és szervezeti infrastruktúrát, a KDNP meg a civilizált világban jól csengő kereszténydemokrata brandet. Amiért cserében kapott az előző ciklusban 34, a kisebb parlamentben pedig 18 frakciótagot. A kormányban meg egy miniszterelnök-helyettesi, egy miniszteri és három államtitkári pozíciót.

Az, hogy ténylegesen hogyan működik a pártszövetség, a külvilág számára megfejthetetlen volt és maradt. Részben azért, mert erre vonatkozóan érdemi információt nem hoztak nyilvánosságra, részben pedig azért, mert egy jóindulattal 1 százalékos támogatottságúnak mondható, világosan vazallusi szerepbe kényszerített politikai alakulat belső ügyei talán még a Klubrádió lelkes hallgatóságát is teljesen hidegen hagyják. Azaz érdektelenek.

 

Önnek négy üzenete érkezett

 

A KDNP, mint önálló akarattal bíró entitás létéről október végén, az internetadós tüntetések után értesülhetett a politikát szemlélő. Egészen pontosan azon a napon, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy mégsem lesz internetadó, a Magyar Nemzet váratlanul cikket közölt arról, hogy a KDNP elővette korábbi javaslatát és azt a következő heti kormányülés tárgyalni fogja.

Ekkor álltak ugyanis elő a boltok vasárnapi zárva tartásának javaslatával. Az, hogy nem teljesen forgatókönyvszerűen zajlanak az események, Varga Mihály sajátos epizód-szereplése mutatja. Egy adott ponton ugyanis Harrach alelnök és a pénzügyminiszter egymást cáfolta abban a – hinnénk, könnyen megválaszolható – kérdésben, hogy milyen döntést is hozott a kormány az előterjesztést illetően (az alelnök szerint a támogatót, a miniszter szerint meg nem).

Mindebben két meglepő elem van. Az egyik az, hogy a KDNP éppen ebben a pillanatban szólalt meg. A másik pedig az, hogy az elmúlt évek során először nyilvános vitába keveredett a kormánnyal, sőt a Fidesszel. Ráadásul a vitát meg is nyerte a későbbiek során.

Kis csend, majd néhány heten belül gyors egymásutánban három újabb konfliktus következett. Előbb a kötelező drogszűrés kapcsán tudtuk meg Rubovszky Györgytől, hogy 12 éves unokája sírva telefonált, mert nem akar idegenek jelenlétében pisilni.

A KDNP prominense egy olyan kérdésben fejtett ki markáns és jól megjegyezhető ellenvéleményt, melyben akár teljes harmónia is lehetne a két kormánypárt között. A vasárnapi zárva tartás kezdeményezése kapcsán gondolhattuk azt, hogy tulajdonképpen csak az történt, hogy a KDNP kihasználva a Fidesz egy hónapja még pillanatnyinak tűnő zavarodottságát, gyorsan előhúzta a fiókból régóta dédelgetett és már korábban (2101-ben) is benyújtott tervét, melyet akkor maga a miniszterelnök vert le.

Rubovszky drog-ügyi megszólalása azonban a NER világában nyílt ellenszegülésnek számít. Korábban ilyen nem volt. Szokatlan módon ráadásul nem a Magyar Nemzeten, hanem a Népszabadságon keresztül üzent a Fidesznek.

A magát a „katolikus egyház lándzsájának hegyeként” definiáló Semjén Zsolt eleddig leginkább vadász-szenvedélyével és nemzetpolitikailag is értelmezhető lovaglásaival szerepelt a nyilvánosság előtt. Ehhez képest tegnap kategorikusan megüzente a sokat vitatott egyháztörvény módosításán dolgozó kormánynak, hogy a KDNP számára a módosítás elfogadhatatlan, ezért nem is fogja megszavazni.

A szavazás persze még messze van, hiszen még a törvénymódosítás sem készült el, de a nyilvános üzengetés eddig tökéletesen idegen volt a new age elismert kutatójától.

Az már csak hab a tortán, hogy ugyanezen a napon, Lázár Jánosnak címezve, de valójában Orbán Viktort bírálva a legendás Hoffman Rózsa is beüzent a rendszernek. Ha nem a negyedik ilyen eset lett volna egy hónapon belül, akár a személyes sértettségnek is betudhatnánk.

 

Gyorsan és keményen

 

A politikai elemző számára már a többszörös önálló véleménynyilvánítás ténye is arra a meglepő tényre figyelmeztet, hogy a KDNP létezik. Ezt a tényt ugyanis eddig jótékonyan elfedte a pártszövetség, melynek eredményeképp a frakciót is lényegében Orbán Viktor jelölte ki.

Az elmúlt évek tapasztalatai és a NER logikája alapján nyilvánvaló volt, hogy a KDNP, mint önálló akarattal rendelkező politikai entitás csakis akkor jöhet létre, ha a Fidesz már nem képes kordában tartani Semjén Zsolték túlhabzó politikai identitáskeresését. Orbánnak ugyanis egyszerűen nem (volt) érdeke, hogy a fáradtságos munkával egybekovácsolt centrális erőtérben önálló aktorok jelenjenek meg.

false

 

Fotó: MTI

Márpedig most ez történt, ráadásul meglepő gyorsasággal. A NER pajzsán megjelenő apró repedések a külvilág számára először a netadó bevezetése kapcsán szivárgó különféle névtelen fideszes források ellentmondásai formájában manifesztálódtak. Ehhez képest igen gyors helyzetfelismerésről tanúskodik, hogy éppen ebbe a zűrzavarba érkezett meg a vasárnapi nyitva tartás korlátozását kezdeményező javaslat. Az meg csak erősíti a hipotézisünket, hogy gyors egymásutánban két, a Fidesznek fontos kezdeményezésnek is keresztbe tettek.

A drogteszt elterelő hadműveletnek volt szánva. Hadd rágódjon rajta a sajtó és a felhevült Facebook-kommentelők serege – addig sem kell a költségvetés megszorításairól és a kitiltásokról beszélni. Rubovszky képviselő úr unokájának sírása konkrét politikai érdeket jelenített meg.

Az egyházi törvény módosítása távolról sem elterelő hadművelet, meglehetősen komoly projekt. Célja ugyanis a külföldi kritikák kiszerelése, közvetve a keleti nyitás és a kitiltások által igencsak megtépázott reputáció helyreállítása. Márpedig ezt Semjén Zsolt is tudja. Aminthogy tudja azt is, hogy ha ezen a fronton támad, akkor érdemi sebeket ejthet.

A már említett gyorsaság két dologról árulkodik. Egyrészt azt mutatja, hogy a KDNP-ben volt terv arra, hogy egyszer csak előpattannak és a NER lágyteste helyett koalíciós partnerként kezdenek el viselkedni. Másrészt pedig arról tanúskodik, hogy a KDNP vezetése már a netadós kezdeményezés előtt tudta, hogy a NER sziklaszilárdnak látszó talapzatán repedések vannak. Azaz ők előbb tudták, mit is jelent az Orbán–Simicska-konfliktus valójában.

Orbán Viktornak minden bizonnyal sürgősen be kell fejeznie az egyszerre túlmisztifikált és nehezen legyőzhető ellenségek (USA, EU) elleni harc műveleteinek finomhangolását. Jobban teszi, ha energiáit a korábban lebecsült és könnyen legyőzhetőnek gondolt partnerek (KDNP, Simicska) menedzselésére fordítja.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?