Giró-Szász András milliárdja

  • narancs.hu
  • 2014. december 12.

Belpol

Eheti lapszámunkban a kormányzati munkához nemrég visszatért főkommunikátor vagyonszerzésének történetét rekonstruáljuk cégiratok alapján. Legyen ön is milliárdos!

Giró-Szász András két hete közzétett vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy a kormányzati kommunikációért felelős, frissen kinevezett miniszterelnökségi államtitkár vagyona – ingatlanjait, vagyontárgyait, megtakarításait és követeléseit összesítve – meg­üti az egymilliárdos álomhatárt.

Lássuk, hogyan jött össze az első százmillió!

false

 

Fotó: MTI

"A kezdetet egy, a kétezres évek elején gründolt családi vállalkozás jelentette. A főtevékenységként üzletviteli és vezetési ta­nács­adással foglalkozó Policon-2002 betéti társaságot a kormányzati főkommunikátor édesanyjával közösen alapította néhány nappal a 2002-es országgyűlési választások második fordulója előtt. A 30 ezer forint jegyzett tőkéjű s az első évben még a kétmilliós nettó árbevételt is éppen csak megugró cég 2003-ban már sikeresen emelte 8,8, majd 2004-ben 13,5 millióra a bevételét, azt követően pedig beállt egy évi átlagban nagyjából 24 milliós nettó árbevételre. A havi átlagban kétmilliós nettó árbevételt 81 hónapon keresztül sikerült fenntartani, még a világgazdaságot megrengető 2008–2009-es pénzügyi válság sem billentette meg a bt.-t. A cégbírósági iratok a társaság megbízóiról – üzleti titkokról lévén szó – nem árulnak el semmit.

Az eddigiekből is sejthető, hogy a tevékenységét 2011 őszén, Giró-Szász kormányszóvivői kinevezésekor beszüntető Policon-2002 maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket: közel tízéves fennállása alatt összesen 193 milliós nettó árbevételt produkált, amiből tulajdonosai szép jövedelemre tettek szert. Giró-Szásznak az alapításkor 83,3, 2008-tól pedig 96,7 százalékos részesedése volt. A társaság először fennállásának harmadik évében fizetett osztalékot, 10,6 millió forint értékben. Ez azonban még csak a reményteljes kezdet volt: a jól prosperáló vállalkozás 2005-től évente már 14,7 és 19,9 millió forint közötti summákat utalt, ami átlagosan közel 18 milliós osztalékból származó jövedelem volt a tulajdonosoknak. Az osztalékfelosztásról nem állnak rendelkezésre nyilvános adatok, feltételezhető azonban, hogy a tanácsadói tevékenységet – a cégben beltagként személyes közreműködéssel részt vevő – Giró-Szász végezte, s így a cég jövedelme is elsősorban őt illette (az osztalék felosztásakor el lehet térni a tulajdonosi arányoktól). Akárhogy is, ha az évek során kifizetett osztalékot összesítjük, a cégből kivont jövedelem mindösszesen 135,4 millióra rúg. Giró-Szász első százmilliója tehát innen jött össze."

Az első százmilliótól az első milliárdig vezető út állomásairól részletesen olvashatnak eheti lapszámunk oldalain. Jelige: Legyen ön is milliárdos!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?