Miskolc

Nem nevezték ki Verest a Földes gimnázium élére

  • Kovács István
  • 2012. szeptember 27.

Kis-Magyarország

A miskolci képviselő-testület immáron másodszor nem nevezte ki Veres Pált a Földes gimnázium igazgatójává, annak ellenére, hogy társadalmi támogatottsága nemhogy nagy, de akkora, aminél nagyobb nem is lehetne.

Majdnem este kilenckor ért véget csütörtökön a zárt képviselő-testületi ülés, amelyen több oktatási intézmény vezetői kinevezéséről, pontosabban ki nem nevezéséről döntöttek. Igazgató nélkül maradt az Arany János, a Szabó Lőrinc és a bulgárföldi iskola, és az „előzetes várakozásnak” megfelelően a Földes Ferenc Gimnázium is. A maratoni ülés után dr. Simon Gábor MSZP-s képviselő elmondta, hogy a Földesről szóló vitában alig kezdődtek el a két oldal érvelései, amikor Szegedi Márton immár független képviselő ügyrendi javaslatot tett a vita lezárására, amit a kormánypárti többség azonnal megszavazott. A gombnyomás eredménye nem tartogatott meglepetést, így a másik három iskolához hasonlóan a jó hírű gimnázium élére sem neveztek ki igazgatót.

A Földes egy évre megbízott igazgatója, Veres korábbi helyettese, Fazekas Róbert igazgatóhelyettesnek nevezte ki volt főnökét. Az iskola és támogatói csak abban bízhatnak (ebben is csak jogilag, mert nagyjából nulla az esélye), hogy a januári fenntartóváltás után politikai helyett szakmai döntés születik a poszt betöltéséről.

Veres 15 éven át igazgatta a középiskolát, amely kiváló eredményeket produkált. Megbízatása idén júniusban járt le, akkor kezdődött kálváriája. Az igazgatót a tantestület, a szülői munkaközösség és a diákok végig egyhangúlag támogatták, annak ellenére, hogy a városvezetés olyan egyértelműen támadta, hogy a mellette való kiálláshoz civil kurázsi kellett.

Előzmények

Az oktatási bizottság döntése, a támogatók reakciója és a politikai motivációk

Szerdán több százan demonstráltak Veres mellett

A júniusi elutasítás története

Figyelmébe ajánljuk