Miskolc

Tüntetés az igazgatóért

  • - zsip -
  • 2012. szeptember 25.

Kis-Magyarország

Szerdán este demonstrációt tartanak Miskolcon a Földes gimnázium volt igazgatójáért, akit a tantestület, a szülők és a diákok elsöprő támogatása ellenére már másodszor nem hajlandó kinevezni a város az intézmény élére.

Csütörtökön kellene döntenie Miskolc város közgyűlésének, hogy kinevezi-e Veres Pált a Földes Ferenc Gimnázium élére, vagy sem. Veres immáron másodszor is érvényes és maximálisan támogatott pályázatot adott be, ám az önkormányzat oktatási bizottsága szeptember 20-i ülésén nem támogatta az intézményt 15 éven át sikeresen irányító igazgató kinevezését, és ezt a képviselő-testületnek sem javasolta. Ahogy azt sem, hogy bárkit kinevezzen a testület – arra hivatkozva, hogy januártól úgyis az állam lesz az iskolafenntartó, döntsön ő a vezetőről. Csakhogy Veres pályázatát múlt héten az iskolában a tantestület, az alkalmazotti kör, a szülői közösség és a diákok is egységesen támogatták: a tanárok 58-0, az alkalmazottak 76-0 arányban. A másik pályázó, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában ének-zenét és történelmet tanító Dávid Enikő pályázatát a pedagógusok ugyanilyen arányban utasították el. Az ellenérv az volt, hogy a pályázat felszínes, több eleme már korábban megvalósult, valamint, hogy a jelölt 61 éves, jövőre eléri a nyugdíjkorhatárt.

 


Fotó: MTI

 

Veres pályázatát most másodszorra utasította el az önkormányzat. Először júniusban mondtak rá nemet, pedig  akkor is elnyerte a tantestület támogatását (vetélytársa visszalépett, látva esélytelenségét). Akkor a képviselő-testületi döntésre válaszul a ballagáson a diákok fekete szalagot viseltek. Veres megbízatása nyáron járt le, azóta nincs kinevezett igazgatója az iskolának, jelenleg a korábbi igazgatóhelyettes, Fazekas Róbert vezeti az intézményt.

Miskolcon nyílt titok, hogy Veres azért került szembe a fideszes–KDNP-s többséggel, mert az iskola névváltoztatása ellen fellépő közösség mellé állt, amely 40 ezer aláírást gyűjtött össze a Földes név védelmében. (Földes Ferenc baloldali aktivista volt a második világháború előtt és alatt, 1943-ban az orosz frontra vitték munkaszolgálatra, ahol egy tűzharcban nyoma veszett – a szerk.) Veres, akárcsak az emiatt szerveződött öregdiák-egyesület, nem tartotta jó döntésnek az átnevezést, mert az iskola, amely a megye legjobb tanulóinak gyűjtőhelye lett az évtizedek alatt, ezen a néven érte el eredményeit. Az ellenállásnak meglett az eredménye, a városvezetés októberben letett az átkeresztelésről. Verest viszont láthatóan nem akarja ismét a gimnázium falai között látni.

Az igazgatóváltás a helyi politikai erőknek is jó terep, hogy összecsapjanak. Több szocialista képviselő részt vett a jelölteket meghallgató tantestületi értekezleten, amit a Fidesz nyomásgyakorlásnak, az intézmény megszállásának minősített. Az MSZP válaszul göbbelsi propagandagépezetet emleget, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz–KDNP-s többség semmibe veszi a gimnáziumhoz kötődők akaratát.

Csütörtökön tehát vagy lesz döntés, vagy nem. Előtte, szerdán 17 órakor a Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület békés civil demonstrációt szervez a Városház téren azzal a céllal, hogy Miskolc közgyűlése – az önkormányzat oktatási bizottságának javaslata ellenére – Veres Pált nevezze ki a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójává.

Figyelmébe ajánljuk