Kongresszus előtt az LMP

„Nincs tolongás Schiffer posztjáért”

  • narancs.hu
  • 2012. január 26.

Belpol

A hétvégén kétnapos kongresszust tart az LMP, ahol szervezetfejlesztési elképzelésekről, a középtávú stratégia fő csapásirányáról és az új frakcióvezető személyéről vitatkoznak a küldöttek.

Parázs vitákra kevésbé a személyi, sokkal inkább a szervezeti és stratégiai kérdésekkel kapcsolatban lehet számítani az LMP hétvégi kongresszusán. Az Üllői úti Tulip Inn Hotelben két napig tanácskozik az ökopárt vezetősége, illetve a párt 176 kongresszusi küldötte. A narancs.hu úgy tudja, hogy legalább öt politikai vitairatot ismertetnének a hétvégén – ezekről egyébként már zajlik is a diskurzus a párt belső internetes hálózatán. A szervezetet érintő kérdések között döntés születhet arról, hogy marad-e a bázisdemokrata döntési rendszer, próbálnak-e javítani valamit annak működésén, vagy változnak esetleg a döntési mechanizmusok, és a továbbiakban társelnökök irányítják-e majd a pártot.
A frakcióvezető lehetséges személyével kapcsolatban mind Szilágyi László és Szabó Tímea képviselők, mind Linder Bálint sajtófőnök arról beszélt a narancs.hu-nak, hogy a frakció viszonylag nyugodt hangulatban várja a hétvégét, és „nincs nagy tolongás” a pozícióért. A tegnapi frakcióülésen felmerült, hogy a jelöléseket folytassák le, ám végül ez is hétvégére marad. A posztra Karácsony Gergely jelenlegi frakcióvezető-helyettes tűnik a legesélyesebbnek, jóllehet információink szerint ő maga egyelőre nem „rajong” az ötletért. Telefonon csütörtök délutánig nem sikerült elérnünk Karácsonyt, így azt sem tudtuk meg tőle, hogy egyáltalán vállalná-e a jelölést. Szilágyi László ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy a frakcióvezető személye – kiválasztására vasárnap kerül sor – nagyban függ attól, milyen eredménnyel zárulnak a stratégiai döntéseket érintő viták. Abban ugyanakkor egyetértés mutatkozik a frakcióban, hogy valamilyen formában be kell vonni a kongresszusi küldötteket a frakcióvezető kiválasztásának folyamatába. Ez azért érdekes, mert az LMP alapszabálya szerint a frakcióvezető személyéről a képviselőcsoport dönt, zárt ülésen, titkos szavazáson. A távirati iroda tudósítása szerint a kongresszus ideje alatt ülésezik a képviselőcsoport is, és „ekkor szavazzák meg, hogy kit vagy kiket jelölnek Schiffer András helyére. A jelölt vagy a jelöltek nyilvános bemutatkozását követően a kongresszus szavazással fejezi ki véleményét, a frakció pedig ennek alapján választja meg hivatalosan az új vezetőjét.”


Fotó: MTI



Egyelőre nem tudni azt sem, marad-e az LMP-frakció tagja Scheiring Gábor, akinek a társaihoz írt levele január közepén látott napvilágot. Ebben Scheiring közölte: február elsejétől lemond a párt gazdasági kabinetjének vezetéséről, és a továbbiakban heti egy napot tud politikával foglalkozni, mivel az elkövetkező időszakban cambridge-i doktori dolgozatával lesz elfoglalva. Scheiring a narancs.hu-val közölte: mandátumát illetően már döntésre jutott, ám ezt csak a hétvégi kongresszuson hozza nyilvánosságra. Korábban megírtuk: Kaufer Virág megüresedett képviselői helyére Szél Bernadett szóvivő és Hajdu Mária, az országos politikai tanács elnökségi tagja a két jelölt. (Mi úgy tudjuk, Szél lesz a befutó.)

Noha a netes LMP-fórumokon sok szó esik a három – baranyai, tolnai és somogyi – megyei szervezet által kezdeményezett pártszavazás ötletéről, ez végül nem került a kongresszus hivatalos napirendjére. Mint arról már beszámoltunk, a három vidéki szervezet múlt heti közleményében kiállt azon – eddig jellemzően Schiffer András lemondott frakcióvezető elképzeléseihez hasonló – álláspont mellett, miszerint a következő választáson „nem lehetnek szövetségeseink a rendszer részét képező politikai erők, mint például a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, vagy ezekből esetlegesen kialakuló további szervezetek”. Ezzel kapcsolatban arról értesültünk, hogy a hétvégi kongresszuson az esetleges választási szövetségben való részvétel kérdését is a politikai vitairatok értékelése során vitatják meg.

Figyelmébe ajánljuk