"Nincsenek feszültségek" (Gy. Németh Erzsébet (MSZP) főpolgármester-jelölt)

  • Bugyinszki György
  • 2002. október 17.

Belpol

Magyar Narancs: Úgy tudni, Medgyessy Péter már hetekkel ezelőtt megállapodott Demszky Gáborral arról, hogy ön a budapesti kampánynyitón visszalép.
Magyar Narancs: Úgy tudni, Medgyessy Péter már hetekkel ezelőtt megállapodott Demszky Gáborral arról, hogy ön a budapesti kampánynyitón visszalép.

Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták főpolgármester-jelöltje lapzártánk idején minden híresztelés és Horn Gyula felszólítása ellenére is versenyben volt még. Hogy a helyzet lapunk megjelenésekor is ez lesz-e, nem tudjuk - a jelöltasszony hétfőn mindenesetre határozottan azt állította, hogy igen.

Gy. Németh Erzsébet: Én úgy tudom, hogy ezt csak Demszky Gábor állítja. Medgyessy Péter egyértelműen cáfolta ezt a híresztelést.

MN: Akkor tehát az sem merült fel, hogy ön cserébe főpolgármester-helyettesi széket kap?

GYNE: Az, hogy kinek milyen pozíciója lesz a fővárosi önkormányzatban, majd október 20-a után dől el. A főpolgármester joga a jelölés, amelyről a testület titkos szavazással dönt.

MN: Nehéz elhinni, hogy visszalépése szóba sem került, hiszen négy évvel ezelőtt egy lényegesen erősebb szocialista induló is félreállt két héttel a választás előtt.

GYNE: Akkor teljesen más volt a politikai helyzet, hiszen az MSZP 1998-ban nem tudta megnyerni a parlamenti választásokat. Nem akartuk megkockáztatni, hogy Budapestnek jobboldali főpolgármestere legyen. 2002-ben viszont az MSZP fölényesen győzött a fővárosban, 28 egyéni mandátumot szereztünk a 32-ből. Ebbe persze már Pető Ivánt is beleszámoltam, aki ugyan nem a mi jelöltünk volt, de nyilvánvaló, hogy azért tudott győzni, mert a mi - sokkal esélyesebb - jelöltünk visszalépett. Budapesten nincs jobboldali veszély, a fővárosiakat pedig nem lehet becsapni. Schmitt Pál ugyanis egyértelműen annak a Fidesznek a jelöltje, amely négy évig büntette a várost azzal, hogy számtalan beruházást és fejlesztést leállított. Schmitt Budapesten nem tud győzni, körülbelül azt a 30 százalékot fogja megkapni, amit tavasszal a Fidesz megszerzett.

MN: Azt állítja tehát, hogy nincsen semmiféle feszültség az országos és a fővárosi MSZP között?

GYNE: Határozottan állítom: semmilyen feszültség nincsen.

MN: Rebesgették: ön azt szerette volna, ha kínos helyzetéből oly módon menekítik ki, hogy kultuszminiszteri tárcát kap.

GYNE: Nagyon érdekes, ahogy a kampány során egyre emelkedett az ázsióm. Ez csak szóbeszéd, találgatás - soha nem volt szó ilyesmiről. Nem kívánom Görgey Gábor bársonyszékét. Én mindig is Budapestért dolgoztam, és ez így lesz a jövőben is.

MN: A miniszterelnök nem jelent meg a kampánynyitóján. A miértre azt válaszolta, hogy hosszú még a kampány. Most már igazán szorít az idő.

GYNE: Medgyessy Péter a csütörtöki kampányzárón ott lesz.

MN: A budapesti szocialisták és szabaddemokraták között valóságos nyilatkozatháború folyik...

GYNE: Mire gondol?

MN: Ön az egymásra torlódott útfelújítások miatt rendre Demszky Gábort teszi felelőssé, aki viszont tudni véli: önnek már régen vissza kellett volna lépnie a javára.

GYNE: Ez azért még nem nyilatkozatháború. A szocialisták mindig is azt képviselték a fővárosi koalícióban, hogy a felújítási munkálatokat gyorsabban, jobban, szervezettebben is végre lehetett volna hajtani. Azt javasoltuk, hogy még tavaly októberben fogadjuk el a költségvetést, így az építési szezon már márciusban megindulhatott volna. Így nem zúdult volna a fővárosra egyszerre ennyi útfelújítás. Hangsúlyozom: ezekre szükség van, de nem így. Mivel javaslatainkat az SZDSZ nem fogadta el, úgy vélem, a helyzetért nem a szocialisták a felelősek.

MN: Ezeknek a munkálatoknak az első számú felelőse viszont Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes. Nincs itt valami ellentmondás?

GYNE: Nincs. Ha a közgyűlés nem hozza meg időben a döntéseket, akkor ezeket Vajda Pál sem képes jobban összehangolni. Demszky Gábor erősen csúsztat, amikor ebben az ügyben a szocialistákra mutogat. Ha a szabaddemokraták elfogadták volna a mi javaslatunkat, két egész hónapot lehetett volna nyerni.

MN: A budapesti SZDSZ azt is mondja, hogy éppen önök akartak kampánycélokból még több útfelújítást.

GYNE: Ez nem igaz. Mi annyit mondtunk, hogy éves szinten az utak 3-5 százalékát lehet és kell felújítani, hangsúlyoztuk azonban, hogy ezt időben szét kell húzni.

MN: Demszky Gábor többször sérelmezte, hogy negatív kampányt folytat vele szemben. Milyen a viszonyuk mostanában?

GYNE: Mindig is normális, korrekt volt a viszonyunk, negatív kampányt pedig senki ellen nem folytattam. De ha már erről beszélünk, nézzük meg a kérdést egy másik aspektusból! A főpolgármester úr mostanság mindenhol azt hirdeti, hogy a kormány elfogadta az ő programját. A kormány természetesen sosem tárgyalja meg a főpolgármester-jelöltek terveit. Ebben az esetben arról a városfejlesztési koncepcióról van szó, melyen hét éve dolgozik a fővárosi önkormányzat, és amelynek az előkészítésére több tízmillió forintot fizetett eddig ki az önkormányzat. Nem ildomos ezt kampánycélokra felhasználni, már csak azért sem, mert a koncepció két legnagyobb részének a kidolgozását két szocialista főpolgármester-helyettes vezényelte le. Azért sem ízléses ezt az anyagot kisajátítani, mert az elkészítéséhez szükséges minden forintot a budapesti adófizetők adják.

MN: A fővárosi szocialisták gyakran hangsúlyozzák, hogy az abszolút többség megszerzése esetén is koalícióban gondolkodnak. Hogyan lehet majd ilyen feszült kampány után együtt dolgozni?

GYNE: Nincsenek feszültségek. A kampány normális, korrekt mederben folyik, és úgy látom, ez már nem is fog változni. Messze nincsenek olyan indulatok, mint tavasszal.

MN: A közvélemény-kutatások eltérő eredményeket mutatnak ugyan, de abban nincs vita, hogy ön csupán a harmadik. Nagy fordulat már nem várható. Versenyben marad?

GYNE: Miért ne maradnék versenyben? Ismétlem, Budapesten nincsen jobboldali veszély, a szocialisták kampányát pedig a legjobb tudásunk szerint kell végigcsinálnunk. Nemcsak a főpolgármesterségről van ugyanis szó, hanem a leendő közgyűlés MSZP-frakciójáról, a kerületi polgármesterek szerepléséről, illetve a kerületi testületek összetételéről is.

MN: Annak sincsen üzenetértéke, hogy bár tavasszal az MSZP tarolt Budapesten, az ön támogatottsága messze alatta marad a szocialistaszimpatizánsok arányának?

GYNE: Én azt hiszem, sokan még nem döntötték el, hogy kit támogatnak majd október 20-án. Sokan döntenek a választás napján, addig pedig még hátravannak azok a televíziós viták, amelyekből a budapestiek megismerhetik a programokat.

MN: Ön szerint tehát ez a lemaradás még behozható?

GYNE: Úgy vélem, hogy a kampány utolsó hete nagyon fontos.

MN: Az MSZP országos vezetéséből mégis többen úgy fogalmaznak: ha a helyzet indokolja, tudják, mit kell tenniük.

GYNE: Ismétlem, jelenleg nincsen jobboldali veszély a fővárosban.

MN: A következő napokban tervez még egyeztetést a párt országos elnökségével?

GYNE: Kampányidőszakban természetes, hogy a párt vezetői rendszeresen találkoznak egymással. Nyilvánvaló, hogy ha úgy alakul a helyzet, ezeken a találkozókon bármit meg lehet beszélni. Egy biztos, jobboldali főpolgármestere ennek a városnak nem lesz.

MN: Kire hallgat a stratégiai döntések meghozatalakor?

GYNE: Én mindenkinek meghallgatom a véleményét, a döntéseket pedig a budapesti politikai vezetéssel és a kampánystábbal közösen hozzuk meg.

MN: Szakpolitikai ügyekben kik a tanácsadói?

GYNE: A szocialista pártnak van egy nagyon jó szakemberekből álló frakciója Budapesten, és a fővárosi listán további szakemberek is vannak. Azt a 25 polgármesterjelöltet is ide sorolom, akiknek a többsége a kerületekben fog dolgozni. A városvezetés nem egyszemélyes műfaj, én minden kerületnek szövetséget fogok ajánlani, az eddiginél sokkal szorosabb együttműködésre törekszem a megválasztott polgármesterekkel. A kétszintű önkormányzati rendszer miatt arra vagyunk kényszerítve, hogy a problémákat közösen oldjuk meg. Az embereket jogosan nem érdekli, hogy a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat miatt nem jön-e a busz.

MN: Nem tart attól, hogy ha versenyben marad, esetleg éppen annyi szavazatot kap, amennyivel nyerni ugyan nem tud, de ahhoz éppen elegendő, hogy Demszky Gábortól elvegye a győzelmet?

GYNE: Schmitt Pál nem nevető, hanem szomorú harmadik lesz. Az embereket nem lehet becsapni, ők is pontosan tudják, hogy jobboldali jelölt nem tud győzni Budapesten.

Bugyinszki György

Figyelmébe ajánljuk