Nőket és gyerekeket zárna hónapokra konténerekbe a magyar kormány a szerb határon

  • narancs.hu
  • 2017. február 10.

Belpol

A magyar menekültügyi szabályozás újabb mélypontja.

Tegnap a magyar kormány képviseletében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Magyarország minden menedékkérőt automatikusan őrizetbe vesz, és a kérelmük elbírálásának teljes idejére konténerekből álló, határ melletti táborokban helyez el – közlés kapcsán ismertetjük a Magyar Helsinki Bizottság vonatkozó álláspontját.

Miszerint a javaslat egy újabb rendkívül aggasztó lépése a magyar kormány hosszú ideje tartó törekvésének, hogy kiszolgáltatott

embereket kriminalizáljon és démonizáljon.

A tervek szerint a javaslatot a jövő héten mutatják be a kormánypárti frakcióknak, és néhány héten belül akár már szavazhat is róla az Országgyűlés. Ha elfogadják a szabályozást, azteljesen nyilvánvalóan sérteni fogja az uniós jogot és a Genfi Menekültügyi Egyezményt.

“Az ötlet, hogy férfiakat, nőket és gyerekeket zárjanak be hónapokra egy konténertáborba egy újabb mélypont a magyar menekültügyi szabályozásban” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese.

A tervezet szerint

minden jelenleg az országban tartozkodó vagy jövőbeli menedékkérőt konténertáborokba vinnének

a szerb-magyar határra, ahol a kérelmük elbírálásának teljes ideje alatt őrizetben maradnának. A menedékjogi eljárást helyben, telekommunikációs eszközök útján akarják lefolytatni.

“A jogszabálymódosításokkal, amelyek előírnák minden menedékkérő automatikus bezárását, a magyar kormány további szükségtelen traumáknak teszi ki a már amúgy is sokat szenvedett embereket. A kormány semmilyen bizonyítékát nem adta annak, hogy a menedékkérők bezárása minden egyes esetben szükséges és arányos. Az őrizetnek mindig a legvégső eszköznek kell lennie, nem egy reflexszerű lépésnek” – fogalmazott Gauri van Gulik.

“A javaslat újabb példa arra, hogy az Európai Uniónak miért kell határozottan fellépnie a magyar kormány uniós és nemzetközi jogot sértő botrányos intézkedéseivel szemben.”

Figyelmébe ajánljuk