Nyit az Uránia mozi: Benn a fősodorban

  • Hermann Irén
  • 2002. március 14.

Belpol

Egy "Fidesz közeli filmrendező" állami százmilliókkal szponzorált filmjével (Bánk bán) nyit április elsején a megújult Uránia mozi, melynek a neve ezentúl Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. Egy hétre rá kezdik vetíteni az állami moziban az ugyancsak jelentős kormánytámogatással készült Hídembert.

Egy "Fidesz közeli filmrendező" állami százmilliókkal szponzorált filmjével (Bánk bán) nyit április elsején a megújult Uránia mozi, melynek a neve ezentúl Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. Egy hétre rá kezdik vetíteni az állami moziban az ugyancsak jelentős kormánytámogatással készült Hídembert.ARákóczi úti mozi felújítása 2001 májusában kezdődött. Ekkorra a filmszínházat bérlő Uránia Kft. már egy éve nem fizette a bérleti díjat az épület kezelőjének, a (mai nevén) Színház- és Filmművészeti Egyetemnek. A felújítást a kezdetektől a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) finanszírozta költségvetési forrásból; ennek költsége megközelíti az 1,1 milliárd forintot. A munkálatok idejére az NKÖM tovább fizette a hely bérleti díját is.

A mozi az eredeti tervek szerint

már az idei filmszemlére

elkészült volna, a felújítás alatt azonban hőforrás bukkant fel a mozi alól, ami nehezítette a munkát. "A feltörő gejzír kiváló érték lett volna, ha éppen fürdőt építünk a mozi helyén, de nem ez volt a cél, így ezt a nem várt problémát orvosolni kellett, ami jócskán elnyújtotta a munkálatokat" - mondta a Narancsnak a megbízott igazgató.

A megújult mozi első filmpremierje április elsején a Káel Csaba rendezte Bánk bán lesz. A Széchenyi István életét feldolgozó Hídembert a tervek szerint április 8. és 11. között kizárólag az Uránia mozi vetíti, majd 11-étől a többi. A Narancs információi szerint az utóbbi filmet több mint egy hónapra prolongálják, és a közönség szervezése is hamarosan megkezdődik.

Az Urániában - ellentétben a mozik gyakorlatával - a színházihoz hasonló közönségszervezés is lesz. "Ezt az tette szükségessé, hogy a moziban gyakran vetítünk majd olyan filmeket, melyek nem tartoznak a mai értelemben vett sikerfilmek kategóriájába. A rangos európai díjakat nyert magyar és külföldi alkotásokat más mozikban megelőzik az amerikai szuperprodukciók, ezt mi az Urániában szeretnénk megakadályozni" - mondta a Narancsnak Cselényi László, a mozi NKÖM által május végéig megbízott igazgatója.

A tervek szerint a mozi évente tíz jelentős magyar, tíz jelentős európai és ugyanennyi közönség-, illetve sikerfilmet mutatna be. Az épület alkalmas lesz fesztiválok, filmszemlék rendezésére, sőt színházi produkciók bemutatására is. Az Uránia 2002-re 100 millió forintos minisztériumi támogatást kapott.

Az Uránia

áraiban is szeretne eltérni

a multiplexek gyakorlatától: átlagosan 150 forinttal mennének a multiplexek mozijegyárai alá. A vezetők a diákokra is gondoltak: a tanulók (és a diákcsoportok) kedvezményes jegyet válthatnak majd.

"A kedvezményes mozilátogatásról mindenkor az adott filmet játszó filmszínházak vezetői határoznak" - tudta meg lapunk a Hídembert gyártó és forgalmazó FilmArt gyártásvezetőjétől. Csáky Attila a film teljes költségvetésével kapcsolatban azonban nem kívánt nyilatkozni, ahogy arról sem, abból mennyit álltak állami forrásokból.

Legutóbb két magyar történelmi filmnek is jócskán feltornázták a nézettségét azzal, hogy iskolai osztályokat "vezényeltek" a mozikba, esetenként kiváltva ezzel egy-egy kötelező ünnepséget. Megkérdeztünk néhány iskolát: kötelezhetik-e őket arra, hogy a gyerekeket csoportosan elvigyék egyes kijelölt filmekre. Az eredmény, mint a mesében: igen is, meg nem is. Semmilyen jogszabály nem kötelezi ugyanis az iskolákat, hogy eleget tegyenek felülről jövő utasításnak, az önkormányzati befolyás ugyanakkor a legtöbb oktatási intézményben sokkal erősebb, mint mondjuk a minisztériumi. Ha egy önkormányzati vezető kéri meg pusztán "baráti alapon" a kerületében működő iskola igazgatóját, hogy ugyan, küldené már el a kölköket erre vagy arra a mozira, arra egyetlen iskolaigazgató sem mond szívesen nemet. Már csak azért sem, mert a száraz iskolai ünnepélyeket legalább helyettesítheti egy kétórás mozifilm.

Előfordul az is, hogy egy-egy produkció engedélyt kap az őt támogató minisztériumtól arra, hogy használja a tárca logóját, illetve fejléces levélpapírját, amin sokkal könnyebben lehet érintkezésbe lépni az iskolákkal; ezek a levelek biztosan nem kerülnek bontatlanul, egyenesen a szemétkosárba.

A Hídember díszbemutatója Széchenyi István halálának évfordulóján, április 8-án lesz. A választások első fordulójának (április 7.) hétvégéjén bizton számíthatunk a megafilmet beharangozó reklámokra - akár kampánycsendben is. A Széchenyi-film beharangozója tehát

szervesen illeszkedhet a Fidesz

kulturális kampányába. "A pártok ma olyannyira a public relationst használják céljaik elérésére, hogy nem is pusztán egy politikai alternatívát ajánlanak a választóknak, hanem egy víziót. A Terror Háza, a Nemzeti Színház és a Hídember mind-mind egy kulturális vízió részei, melyek a gyakran érzelmi alapon döntő emberek képzetében önmagukban is >>behívják- mondta a Narancsnak Hammer Ferenc médiaszociológus. Az asszociáció bár egyértelmű, a hatás mégsem pontosan kiszámítható. "Az emberek nem szeretik, ha hülyének nézik őket" - tette hozzá.

A médiumok részéről mindenesetre üzleti titokként kezelik, hogy a választások előtti hétvégére milyen reklámhelyeket foglaltak már a Hídember hirdetéseinek.

Hermann Irén

Pszt!

A Belügyminisztérium által kiadott, 2001. december 29-i rendelet kimondja: 2002. április 6-án 0.00 órától április 7-én 19.00 óráig tilos kampányt folytatni. Ez alatt az idő alatt ugyanakkor minden további nélkül szerepelhetnek jótékonysági felhívások és közérdekű közlemények is. A médiatörvény meghatározása szerint közérdekű közleménynek számít "az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátó szervezet, illetve természetes személy kérésére és általa meghatározott tartalommal közzétett műsorszáma, amely a lakosság figyelmének felkeltését szolgálja".

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.