ORTT-pályázat a közösségi frekvenciáról: Hullámtörés

  • - pszr -
  • 1998. augusztus 20.

Belpol

Lapzártánk idején döntött a Tilos Rádió közgyűlése arról, hogy miképp szálljanak versenybe az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) közelmúltban kiírt pályázatán saját - másik két rádióval megosztott - frekvenciájukért. A nonprofit, közösségi rádió működtetéséért folyó nemes küzdelembe ezúttal beszáll a Hit Gyülekezete, a katolikus egyház és Somogyi Gyöngyi (alias Soma), utóbbi egy női rádió tervével.
Lapzártánk idején döntött a Tilos Rádió közgyűlése arról, hogy miképp szálljanak versenybe az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) közelmúltban kiírt pályázatán saját - másik két rádióval megosztott - frekvenciájukért. A nonprofit, közösségi rádió működtetéséért folyó nemes küzdelembe ezúttal beszáll a Hit Gyülekezete, a katolikus egyház és Somogyi Gyöngyi (alias Soma), utóbbi egy női rádió tervével.

Az FM 98 az utóbbi években a szabad rádiózás szinonímája lett, mellesleg pedig három rádió, a Fix, a Tilos és a Civil elérhetőségi pontja a készülékek URH sávján. A független rádió históriai érdemeire talán ezúttal nem szükséges sok szót vesztegetni: a Tilos ´91-ben történelmet írt, amikor illegálisan megkezdte adását, majd törvénytelen működésével elérte célját, azt, hogy közösségi rádiók törvényes keretek között, szabadon sugározhassanak. A Tilos az elmúlt három évben a fentebb említett rádiókkal - ugyanazon a frekvencián, de megosztott műsoridőben - adott műsort, mindennap este tíztől reggel tízig.

Greatest HITs

Az augusztus 6-i Magyar Közlönyben az ORTT - eleget téve a médiatörvényben előírt kötelességének - hat budapesti frekvenciára írt ki pályázatot. Öt már eddig is működő kereskedelmi és egy nonprofit, úgynevezett közösségi frekvenciára, ami az említett FM 98.0. (A kereskedelmi adóknál a legalacsonyabb műsorszolgáltatási díj tízmillió - ez az összeg az ORTT-t gyarapítja -, a nonprofit pályázóknál a díj mértéke lényegesen alacsonyabb, százezer forint.)

Az ORTT pályázata miatt talán a közösségi rádiók csapták a legnagyobb lármát. Különösen azóta, hogy kiderült: az FM 98.0-ra a Hit Gyülekezete is pályázik.

A Hit Gyülekezete az elmúlt években kísérleti jelleggel már rádiózott. Száznyolcvan nagyszabású (értsd: a Budapest Sportcsarnok, tele) istentiszteletük idején kis teljesítményű adóval, saját műsorral szórták be az adott környéket. Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetőjének hangja hallatszott minden olyan halemblémás autóból, melynek tulajdonosai a rendezvényre siettek, vagy távoztak onnan sietve. Morvai Péter, a gyülekezet szóvivője lapunknak elmondta: azzal, hogy pályáznak az FM 98.0-ra, ezeket a kísérleti adásokat szeretnék kibővíteni. "Nem kifejezetten egyházi rádiót akarunk működtetni, tervünkben szerepelnek társadalmi-közéleti kérdésekre választ kereső műsorok csakúgy, mint szórakoztató programok." Morvai szerint "a személyi feltételek már adottak egy huszonnégy órás működéshez, a műszaki feltételek rövid távon megvalósíthatók". A Hit Gyülekezetének tudomása van arról, hogy a katolikus egyház terveiben is szerepel egy budapesti rádió beindítása, és arról is tudnak, hogy a frekvencia - amelyre pályáznak - három, már működő rádió eddigi megszólalási helye. "Ha rajtunk múlna, sokkal több nonprofit rádió működhetne, sokkal több frekvencián. Mi azért kényszerültünk erre a lépésre - a pályázatra -, mert a közszolgálati médiumokban a megszólalási lehetőségeink meglehetősen korlátozottak." Mit szólnának ahhoz, ha ugyanazon a frekvencián, de a jelenlegihez hasonló, megosztott műsoridőben dolgozhatnának a Hit Gyülekezetétől eltérő nézeteket valló Tilos Rádióval? - kérdeztük. "Ha ez technikailag megvalósítható, akkor nincsen kizáró ok arra, hogy utánunk a Tilos jöjjön", állítja Morvai Péter.

Az Fix

A Fix Rádió munkatársa, Cs. Kádár Péter abban reménykedik, hogy az ORTT augusztus 24-én számukra kedvező döntést hoz, amikor a három rádiót tömörítő szervezetnek, a Szabad Rádiók Szövetségének a beadványát tárgyalja. A kérelemben nagyjából az szerepel, hogy amíg csak egy nonprofit frekvenciáról dönthet a testület, addig maradjon a jelenlegi helyzet, tehát továbbra is a Fix, a Civil és a Tilos sugározzon. Vagyis azok az adók, amelyek a korábbi döntés után egyből megkezdték a műsorszolgáltatást. "Ha csak egy frekvencia van, akkor a többi jelentkező várjon addig, amíg lesznek újabbak. Vagy adjanak ki ideiglenes engedélyeket, hogy kiderüljön: az új pályázók egyáltalán képesek-e műsort csinálni." Cs. Kádár Péter úgy látja, "az FM 98.0 legendája annak köszönhető, hogy bár műsoraink eltérnek a másik kettő programjától, nem szóltunk bele egymás dolgaiba. Ha külön-külön pályázunk, akkor mindhárman vesztünk". A Fix, amennyiben vesztesként kerül ki a szeptember eleji értékelésből, bíróságon támadja meg az ORTT döntését: álláspontjuk szerint Budapesten legalább húsz frekvenciát lehetne kiosztani, ám az ORTT nem akarja, hogy több szabad rádió működjön.

Egy és oszthatatlan

A kérdés tehát az, hogy miért nincs több szabad frekvencia a nonprofit adók számára. Az ORTT szóvivője szerint a mostani pályázatban "a médiatörvényben lefektetett lehetőségek kerülnek elbírálásra", csak annak értelmében járhatnak el. "Ez nem azt jelenti - tudtuk meg Turkovics Móni szóvivőtől -, hogy el akarjuk venni a lehetőséget a Tilostól, a Fixtől és a Civiltől. Csak annyit jelent, hogy pályázniuk kell. Hogy ki kerül ki győztesen, azt még senki sem tudja. Ha közösen pályáznak, nyilván nagyobb lesz az esélyük, mint ha egyedül indulnának."

A verseny végén majd eldől, ki fog adni az FM 98.0-n, kicsivel később már azt is tudni fogjuk, hogy akik adnak, azok mit adnak. Arra a kérdésre viszont már csak saját véleményét tudta elmondani a szóvivő, hogy miért nincs több nonprofit adó: "Képzelje el, mi lenne, ha saját rádiójuk lenne a cigány kisebbségeknek, az egyházaknak vagy a melegeknek? Azt hiszem, jelen esetben ennek a kérdésnek nincs létjogosultsága."

Azt, hogy az ORTT hány frekvenciát oszt ki, a médiatörvényen kívül behatárolja a szabad frekvenciák száma is. Cs. Kádár Péter szerint legalább húsz kiosztható frekvencia van még Budapesten.

Hogy valójában mennyi van, azt nem tudtuk meg a Hírközlési Felügyelet munkatársától. Romvári Antalné szerint ők átadtak az ORTT-nek egy előzetes listát a későbbiekben kiosztható frekvenciákról, "de ezek pillanatnyilag nemzetközi egyeztetés alatt állnak". Ez annyit tesz, hogy a szomszédos országokkal konzultálniuk kell az adott frekvenciákról, ezt követheti majd az ORTT döntése ezek pályáztatásáról és kiosztásáról. Hogy erre mikor kerülhet sor, és hogy mi köze van a szomszédos országoknak egy Budapest határain belül is csak alig-alig fogható frekvenciához, azt nem tudtuk meg, mert Romváriné éppen értekezletet tartott. Amikor annak vége lett - megbeszéltük, hogy mikor hívjuk -, a telefont nem vette fel. Pedig nem rádiótelefon volt, teljesen rendben volt a tér meg az erő.

Egyedül

A Tilos Rádió közgyűlése úgy döntött, hogy a pályázaton egyedül indul. "Igaz, hogy össze voltunk bútorozva három évig, de ez az ORTT ránk kényszerített döntésének volt köszönhető", indokolja a döntést Tóth Szabolcs igazgató. "Mi kilencvenötben is huszonnégy órás adásidőért pályáztunk, most sem teszünk másképp. Mi a kezdetektől egy új médiumot akartunk létrehozni, a hallgatók és a rádió munkatársainak közös véleményformálását tűztük ki célul. Ezt az interaktivitást, amit bizonyítottunk az éjszakai műsoridőnkben, bizonyítani tudnánk nappal is." Tóth Szabolcs szerint a pályázat értékeléséhez felállított pontrendszerrel matematikailag kicsi az esélye annak, hogy az FM 98.0-n olyan rádió szólaljon meg, amely eddig még nem csinált műsort. Talán ennek is köszönhető, hogy a Tilos egyedül indul a pályázaton. "A Tilos nemcsak saját munkatársaira, de a hasonló ideológiájú rádiók gárdájára is számít. Ezért hívtuk meg műsorkészítésre a Bíró András vezette Rádió C (az első roma rádió - pszr) stábját."

Esélyt latolgatni egyelőre korai lenne. A pályázatokat szeptember elejéig lehet benyújtani az ORTT-hez, ezután hatvan napja lesz a testületnek az értékelésre.

A többit majd meghalljuk.

- pszr -

Figyelmébe ajánljuk