Pert nyert a Helsinki a Fidesz ellen: a pártnak bocsánatot kell kérnie és sérelemdíjat kell fizetnie

  • narancs.hu
  • 2018. április 19.

Belpol

A bíróság pedig felszólította őket: tartózkodjanak a további jogsértésektől.

„Valótlanságot állított a Magyar Helsinki Bizottságról a Fidesz, amikor arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a civil szervezet törvénysértő módon nem átláthatóan működik. Erről azonban szó sincs. A Fidesz így megsértette a jogvédő egyesület jó hírnevét” – mondta ki a Fővárosi Törvényszék mai nem jogerős ítélete, közölte a Helsinki Bizottság. Ezzel a szervezet harmadik perét is megnyerte a Fidesz ellen.

A pártnak bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, és sérelemdíjat kell fizetnie. A bíróság arra is felszólította a pervesztes pártot, hogy tartózkodjék a további jogsértésektől.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője tavaly április 23-án sajtótájékoztatót tartott. Ezen arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Valamint „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”. Illetve „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”; továbbá „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”. Halász János szerint ez azt bizonyítja, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.

Tette mindezt Halász úgy, hogy a Magyar Hírlap napilap 12 nappal korábban valóban közadatigényléssel fordult a Helsinki Bizottsághoz, amire azonban a jogvédő egyesület időben és teljeskörűen válaszolt (felelete megtalálható a honlapján), de a gazdálkodási adatait és működését az adatigényléstől függetlenül is bárki megismerheti az egyesület honlapján. Halász állításának tehát nem volt ténybeli alapja.

false

A Helsinki Bizottság ezek után kénytelen volt bírósághoz fordulni. Azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy mondja ki, a Fidesz és frakciószóvivője valótlanságot állított, és megsértette az egyesület jó hírnevét.

A ma kihirdetett ítélet helyt adott a jogvédő szervezet keresetének. A bíróság megállapította, hogy a párt valótlanságot állított, és ezzel megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét. Halász János személyes felelősségét nem állapította meg, mondván, a szóvivő munkáját végezte, amikor a párt (hamis) állításait tolmácsolta.

A Fidesznek 400 ezer forint sérelemdíjat is kell fizetnie, és nyilvánosan kell bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól.

Ma Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a közmédiának úgy nyilatkozott a Helsinki Bizottságról, mint egy olyan szervezetről, amely „nyakig benne van a migránsbizniszben”, rendszeresen „feljelentgetik” Magyarországot Brüsszelben és az ENSZ-ben, és a Soros-hálózat többi szereplőjével együtt nem fogadják el a választás eredményét sem. Majd hozzátette: éppen az ilyen, „már a nemzetbiztonságot is veszélyeztető, migránsbarát szervezetek” miatt van szükség arra, hogy a májusban megalakuló új parlament mielőbb vegye napirendre a „Stop Soros” törvénycsomagot.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?