Politikai hírek

  • 1996. november 7.

Belpol

Újabb cigányellenes atrocitás
Komlón mintegy húsz gyermek és fiatalkorú megtámadta Ráczné Kalányos Gyöngyi, az egyik legismertebb roma naiv festőművész lakását - a Roma Sajtóközpont (RSK) jelentése szerint a művész négygyermekes családját nem először éri inzultus, nyáron már szidalmazták őket, megdobálták ablakaikat, sőt gyerekeiket korábban rendszeresen verték az iskolatársaik. Most a festőművész legidősebb fiát fogták körbe a lépcsőházban "rohadt cigányok" felkiáltással. A rendőrség csak háromnegyed óra késéssel jelent meg, addig egy 17 éves fiú bakanccsal berúgta a konyhába zárkózott Ráczék ajtaját. A konfliktusnak a rendőrjárőr vetett véget.

Képviselők Tibetért A XIV. dalai láma budapesti látogatására időzítve, Hajdú Zoltán (Fidesz - MPP) és Szabó Iván (MDNP) több hónapig tartó munkája nyomán - több európai törvényhozás mintájára - a magyar Országgyűlésben is megalakult a Tibet függetlenségét támogató képviselőcsoport, amelyben az összes frakció képviselteti magát. Massimo Lensi, a Tibetért folytatott európai kampányt szervező Transznacionális Radikális Párt magyarországi vezetője nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy a magyar parlament mielőbb határozatot fogad el a kínaiak által megszállt Tibet helyzetéről, "elítélve az emberi jogok folyamatos megsértését és kérve a kínai-tibeti tárgyalások megkezdését, ahogyan azt a dalai láma évek óta teszi".

Orbán népszerű A Szonda-Ipsos napokban közzétett közvélemény-kutatási eredményei szerint az utóbbi másfél év legjelentősebb elmozdulásait hozta a Tocsik-ügy a politikusok és pártjaik népszerűségének változásában: a miniszterelnök, a belügyminiszter 5 és 4 pontos esése mellett a kormány azon tagjai is veszítettek népszerűségükből, akik nem érintettek az ÁPV Rt. botránya kapcsán. A legtöbbet Orbán Viktor és Deutsch Tamás (Fidesz - MPP) javított: Orbán népszerűsége a lakosság minden rétegében nőtt, átlagosan 11 ponttal. A Tocsik-botrány - a Marketing Centrum felmérése szerint - a pártszimpátiákat is átrendezte: a botrányt kirobbantó Fidesz - MPP-é 4 százalékot javult, a nagyobbik kormánypárté 3 százalékkal romlott a sikerdíj-ügy után.

USA: futottak még Bár megfigyelők biztosra veszik Bill Clinton fölényes, 50:37 arányú győzelmét az amerikai elnökválasztáson Bob Dole felett, közvélemény-kutatók igen alacsony részvételi arányt jósoltak. Az amerikaiak politikai elégedetlenségére utal a független elnökjelöltek nagy száma: körülbelül kétszázan jegyeztették be magukat. A reformpárti Ross Perot texasi milliárdos mellett jelöltet indított a radikális környezetvédő Zöld Párt (Ralph Nader), a szabad piacot hirdető, államellenes Libertariánus Párt (Harry Browne), az állami túlköltekezést ostorozó Adófizetők Pártja (Howard Philips) és az ultrakonzervatív Természetjogi Párt (John Hagelin). Perot-n kívül ők nem kaptak szövetségi támogatást, így maguk finanszírozták kampányukat. A kis, radikális pártok jelöltjei egy dologban egyetértettek: hogy a Demokraták és a Republikánusok programja már alig különböztethető meg egymástól.

Svájc: marad a banktitok A svájci kormány cáfolta, hogy jelentősen fel akarná oldani a legendás banktitok szigorát. "Az a szakértői testület, amely a svájci bankokban letétbe helyezett zsidó vagyon ügyében folytat vizsgálatot, csak a náci időkből származó számlákhoz férhet hozzá" - idézték hírügynökségek a magát megnevezni nem kívánó kormányforrást. Svájci politikusok az elmúlt héten belügyekbe való beavatkozással vádolták meg Alfonse D´Amato amerikai szenátort, aki javasolta: Svájc állítson fel egy Igazság Bizottságot a bankszámlákon lévő, örökös nélkül maradt zsidó vagyon (kb. 20 milliárd dollár) teljes feltárására. Közben a bankok haladást értek el a holocaust-áldozatok vagyonának felkutatásában - közölte Hanspeter Haeni ombudsman, aki három névlistát állított össze több száz lehetséges számlatulajdonosról.

Pöstyéni csúcs Horn Gyula magyar, Franz Vranitzky osztrák és Vladimír Meciar szlovák kormányfőnek a szlovákiai Pöstyénben tartott hétfői csúcstalálkozója előtt a For Mother Earth környezetvédő szervezet levelet intézett a három politikushoz, amelyben kérik őket: ökológiai megfontolásokból tekintsenek el a mohi atomerőmű megépítésétől, és helyette az olcsóbb, hagyományos energiaforrásokat válasszák. A találkozó hátterében az a brüsszeli elvárás áll, hogy a kelet- és közép-európai országok EU-csatlakozásuk előtt egymással is erősítsék kapcsolataikat - márpedig a friss EU-tag Ausztria ebben fontos partner.

ÁPV Rt.-ügy: vizsgálatok Tocsik Márta ismét nem jelent meg a sikerdíj-botrányt vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság idézésére, mivel éppen akkor idézték be a Központi Bűnüldözési Igazgatóságra, és - miután ügyvédje a törvényességi felügyeletet gyakorló Fővárosi Főügyészséghez fordult a védence elleni eljárás egészét sérelmezve - a rendőrségi kihallgatásokon sem kíván vallomást tenni, míg a főügyész el nem bírálja törvényességi panaszát. A parlamenti bizottság meghallgatta Virág Attilát, az ÁPV Rt. menesztett igazgatóságának alelnökét, aki kijelentette: már a jogelőd ÁVÜ is alkalmazott tanácsadókat az önkormányzatokkal folytatott alkudozások során.

Jugoszláv választások A Slobodan Milosevic szerbiai elnök és felesége, dr. Mira Markovic (képünkön a házaspár) vezette Baloldali Koalíció - a kormányzó Szerbiai Szocialista Párt és az Új Demokrácia, valamint az eddig parlamenten kívüli Jugoszláv Baloldal (az elnök feleségének pártja) - nagyarányú győzelme várható a vasárnap megtartott jugoszláviai parlamenti és helyhatósági választásokon, amelyek végső eredményeit csürtörtökön teszik közzé (Crna Gorában köztársasági parlamenti választások is voltak, a kormányzó szocialisták győzelme valószínű). Az ellenzék szerint a szavazást "komoly szabálytalanságok" zavarták meg: az állami média például a szocialista pártvezetők nyilatkozatainak közzétételével megsértette a kampánycsendet. Gyengén szerepeltek a magyar szervezetek, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Vajdasági Magyar Szövetség, akik nem indítottak közös jelölteket. A kosovói albánok ezúttal is bojkottálták a választásokat.

Leszámolás Budapesten Ismeretlen tettes nyílt utcán meggyilkolta a "magyar keresztapaként" ismert Prisztás József vállalkozót, aki többek közt nyerőautomaták üzemeltetésével foglalkozott. A szervezett alvilág egyik vezetője nem volt ismeretlen a rendőrség előtt sem. A vállalkozó halálát egész robbantássorozat előzte meg, amely mögött a rendőrség szerint a fővárosban működő maffiacsoportok közötti területfelosztási vita áll. Bodrácska János, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője a robbantások kapcsán elmondta: bandák egymással szembeni leszámolása van a háttérben. A rendőrség szóvivője hangsúlyozta: fokozott közbiztonsági ellenőrzést tartanak mindaddig, amíg a robbantások és a gyilkosság tettesei kézre nem kerülnek.

Kósáné az egyeztetésről Az MSZP ügyvezető alelnöke szerint a két kormánypárt között e héten kezdődő egyeztetés "feltétlenül hozzájárul" a jobb kormányzati működéshez. Kósáné Kovács Magda az MTI-nek nyilatkozva "szükségszerűnek" nevezte, hogy a koalíció együtt maradjon a választási ciklus végéig, és "pozitív gesztusnak" tartotta az SZDSZ részéről a pártközi tárgyalások kezdeményezését, akárcsak azt, hogy pártja ezt elfogadta. Kósáné reményét fejezte ki, hogy a két párt a jövőben nemcsak utólagos konfliktuskezelésre lesz képes, hanem arra is, hogy az egyeztetés már a "politikai akaratformálás" szakaszában megkezdődjön annak érdekében, hogy a kormányzatban és a parlamenti döntéshozatalban zökkenőmentesebb legyen a koalíciós együttműködés.

Menesztett MNB-alelnökök Távozott posztjáról Czirják Sándor és Hárshegyi Frigyes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két alelnöke, mert a bankelnök, Surányi György által kezdeményezett belső vizsgálat kiderítette: a két alelnök a felelős azért, hogy egy 1991-es árfolyam-fedezeti ügy 1,5-2 milliárd forint közötti veszteséget okozott az MNB-nek. Az ügyben meghallgatták a jegybank korábbi elnökét, Bod Péter Ákost is (a szerződést a már Bod előtt is elnök Surányi hivatali idején kötötték, de Bod idején módosították). Bár külföldi pénzügyi körök sajnálatukat fejezték ki az alelnökök távozása miatt, és Surányi is azt kérte a miniszterelnöktől: ne fogadja el alelnökei elmondását, Horn Gyula felmentette a két vezetőt. (Lásd még: 16-18. oldal.)

Morze

A FÁK Parlamenti Közgyűlése kemény hangú nyilatkozatban szólította fel a NATO-tagországok és a közép-európai államok vezetőit, hogy álljanak el a NATO bővítésének tervétől. A szovjet utódállamok szerint a NATO-t "az általános biztonságot erősítő szervezetté" kéne alakítani.

Feltehetően elrabolták az ukrán légierő 20 millió dollár értékű MiG 29-es harci repülőgépét, amely a Krím-félsziget felett repülve egyszerűen eltűnt a radarról. A keresés eredménytelen volt; a műszerek nem jeleztek balesetet.

A Szovjetunió idején elpusztult politikai foglyokra emlékezett Minszkben a hét végén több ezer felvonuló. A menet egyúttal tüntetett Lukasenko belorusz elnök keményvonalas, "fasiszta" politikája ellen.

Németországban az idén 1182 halálos áldozatot követelt a drog, és ezen belül drámai mértékben emelkedik a diszkókban szedett, divatos extasy áldozatainak a száma. A német rendőrség az idén majdnem félmillió extasytablettát foglalt le.

Jugoszláv vámosok 373 kiló heroint foglaltak le, amely egy Bulgáriából érkező kamionban volt elrejtve. Becslések szerint a drog feketepiaci értéke meghaladja a 30 millió dollárt.

Macedóniában eltörölték a halálbüntetést; e helyett ezentúl húsz évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés szabható ki a volt jugoszláv köztársaságban.

Nagy-Britanniában a világ legszigorúbb fegyvertartási törvénye lép életbe, ha az alsóház elfogadja a 0.22-esnél nagyobb kaliberű kézi tűzfegyverek birtoklásának tilalmáról szóló törvénytervezetet, ami azután készült, hogy Dunblane-ben nyolc hónapja egy őrült lelőtt 16 kisiskolást.

Az Aum Sinrikjo japán szekta 30 tagja végleg kiürítette főhadiszállásukat. A tokiói metrómerénylet elkövetésével vádolt szervezet vagyontárgyait a bíróság még tavaly lefoglalta.

Mexico Cityben a gazdasági válság következtében nő a gyerekprostitúció. Az UNICEF felmérése szerint 13 ezer gyerek él és dolgozik az utcán, bár azt nem tudni, hogy ebből mennyi a prostituált.

Öko

Négyre emelkedett a Nagy Péter nevű nukleáris meghajtású cirkálón történt baleset áldozatainak száma. A hajón elrepedt az egyik gőzcső, és a kicsapódó forró gőz okozta a tragédiát. A cső szerencsére nem volt kapcsolatban a reaktorral, így sugárzástól nem kell tartani.

Az ukrán kormányfő megrótta az ország atomerőműveinek vezetőit, amiért a gazdaság más szektorainak szükségleteit semmibe véve rendelnek el karbantartási munkákat. Pavlo Lazarenko leváltotta a zaporozsjei erőmű vezetőjét (mivel a hat blokkból álló erőműben idén nyáron egyszerre három reaktort állított le) és menesztette a juzsno-ukarinszki erőmű vezetőit, akik felelősek az október 18-i tűzesetért.

Belgiumban egy robbanás után leállították a tihange-i atomerőművet, miután tűz ütött ki az egyik vízhűtő berendezésben. Radioaktív szivárgás állítólag nem történt; egy ember súlyosan megégett.

Több ezer skorpiótetemet találtak a vámosok az amerikai-mexikói határon egy autó hűtőládájában. A csempészek valószínűleg emlék- vagy dísztárgyakat akartak készíttetni belőlük. Az nem derült ki, hogy védett állatokról van-e szó.

Évente 25 millió állatot ejtenek el szőrméjükért lábcsapdával, ami azt jelenti, hogy az állat szörnyű kínok között pusztul el. Az állatvédők állatkínzásnak tartják azt is, hogy világszerte 40 millió kisállatot tartanak prémfarmokon, egészen szűk ketrecekben.

Húsz kiló súlyú és 80 cm átmérőjű óriásgombát találtak egy portugáliai településen. Az ott lakók szerint a gomba évek óta ugyanazon a helyen nőtt ki; előzőleg egy paratölgy állt ott, amit egy házépítés során vágtak ki.

Halálos veszélyt jelentő kólibacilussal fertőzött szúnyogot találtak Japánban. Ez a bacilusfajta a nyáron, Osaka környékéről kiindulva, 11 ember halálával és tízezer megbetegedéssel járó országos fertőzést okozott.

Még az idén nemzeti parkká nyilvánítják a Duna két partján, Budapesttől északra elterülő, a Pilis és a Börzsöny nagy részét is magában foglaló területet.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza

Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja. Nemcsak előttünk: az egykori szovjet tömb valamennyi, 1990-ben szabaddá vált országa előtt.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.