Politikai hírek

  • 1997. május 15.

Belpol

"Fejetlenség" az ÁSZ-nál
A kormánykoalíción belüli konszenzus hiánya miatt még mindig nincs elnöke az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ). A múlt hét keddi parlamenti szavazáson a szükséges 256 helyett csak 200 szavazatot kapott a biztos befutónak látszó Nyikos László, jelenlegi alelnök, így továbbra is kérdéses, hogy ki tölti majd be a tavaly júliusban lemondott ÁSZ-elnök, Hagelmayer István helyét. Nyikost az SZDSZ nem tartja alkalmasnak a tizenkét évre szóló megbízatás betöltésére, de saját jelöltjükhöz, Naszvadi Györgyhöz, a PM volt helyettes államtitkárához sem ragaszkodnak már. A pártok az eredménytelen szavazás után új jelölt előterjesztésén gondolkodnak; szóba került Bánfi Tamásnak, a Közgazdaság-tudományi Egyetem tanszékvezetőjének és Roóz Józsefnek, a Pénzügyi és Számviteli Főiskola főigazgatójának neve is.

Funar támadja Göncz Árpádot A magyar köztársasági elnök tervezett kolozsvári látogatását megakadályozandó, Gheorghe Funar, Kolozsvár polgármestere határozatot kíván elfogadtatni, melyben a város vezetése leszögezné: csak akkor fogadják Gönczöt, ha - többek közt - bocsánatot kér a bukaresti parlamentben a "magyar állam által a bécsi diktátum után romániai területen elkövetett atrocitásokért". A polgármester (és az elfogadtatni kívánt határozat) szerint Göncz látogatásának célja etnikumközi konfliktusok provokálása, valamint Románia NATO-tagságának meggátolása, illetve azon "nemzetközi tévhit további erősítése, hogy Erdély magyar föld". A román kormány magyar miniszterei eközben lemondásukkal fenyegetnek, ha nyárig nem módosítják a kormányprogramban leírtak szerint az oktatási törvény kisebbségi oktatást korlátozó rendelkezéseit.

Földrengés Iránban Legalább háromezer halálos áldozata és hatezer sebesültje van a szombati iráni földrengésnek. A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengés epicentruma Teherántól 500 km-re, az afgán határtól pedig mindössze 50 kilométerre volt. A katasztrófa során kétszáz település szinte teljesen lerombolódott, az anyagi kár 150 millió dollár. A teheráni vezetés nemzetközi segítséget, főként élelmiszert és egészségügyi eszközöket kért, ám megtagadták a kobei földrengés során mintegy ezer embert megmentő, angol speciális katasztrófaelhárító alakulat, valamint német és svájci segítők beutazási kérelmét, így azok nem csatlakozhattak a háromezer önkéntesből álló mentőcsapathoz. Elsőként a francia vöröskereszt küldött 39 tonnányi élelmiszersegélyt a katasztrófa sújtotta térségbe.

Medgyessy nem enged Nem fog engedni "politikai és érdekképviseleti körök" nyomásának, amelyek arra irányulnának, hogy felpuhuljon a stabilizációs gazdaságpolitika - jelentette be Medgyessy Péter pénzügyminiszter, hozzátéve: kezdeményezi a kormánynál, hogy a gazdaság növekedésére vonatkozó prognózist felfelé módosítsák. A pénzügyminiszter szerint a tavalyi év utolsó negyedében háromszázalékos gazdasági növekedést regisztrált a Statisztikai Hivatal, és a jelek szerint idén tovább nő az élénkülés. Hozzátette: reálisnak tűnik az évi 18 százalékos infláció idén, jövőre pedig 13-15 százalékra lehet számítani. Cáfolt viszont minden olyan feltételezést, amely szerint további megszorító intézkedésekre kellene számítani az eredmények eléréséhez, de hangsúlyozta, hogy a választások közeledtével sem hajlandó enyhíteni a jelenlegi gazdaságpolitikán.

Pintér megtagadta a vallomást Vallomástétel helyett panaszt nyújtott be gyanúsítása ellen Pintér Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság volt vezetője; Pintért hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják, amiért - az Ügyészségi Nyomozó Hivatal álláspontja szerint - hozzájárulását adta ahhoz, hogy Zemplényi György nem a saját nevére kiállított útlevéllel térhessen haza Magyarország koppenhágai nagykövetségéről. (Ugyanezzel a bűncselekménnyel gyanúsítják a koppenhágai magyar konzult, ő tett is vallomást.) A volt országos rendőrfőkapitány védője szerint viszont Pintér csupán a Zemplényi hazaérkezését követően foganatosított rendőri intézkedéseket rendelte el, az útlevelet pedig a Külügyminisztérium adta az Úszószövetség szélhámossággal vádolt egykori menedzserének.

Olajgate-ügy: Majtényi levele Nikolitsnak Az adatvédelmi biztos - a Narancsnak eljuttatott állásfoglalás szerint - arra kérte a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert, Nikolits Istvánt, hogy az Olajgate néven ismert ügyet vizsgáló parlamenti bizottságot tájékoztató levelének "szigorúan titkos" minősítését (ez esetben nyolcvan évre szóló titkosítását) "jelentős mértékben csökkentse", mert az túlzott. Majtényi László a levél áttanulmányozása után fogalmazta meg ajánlását, egyúttal felhívta Nikolitsot és a többi érintettet, hogy tegyenek eleget "a társadalommal szemben fennálló tájékoztatási kötelezettségüknek".

Csehák nem mond le Nem mond le képviselői mandátumáról Csehák Judit, az MSZP képviselője, holott az ügynöktörvény rendelkezései értelmében nem lehetne a továbbiakban képviselő. Érintettségét maga jelentette be egy rádióműsorban. Az ügynöktörvény végrehajtását végző bírák a parlamenti képviselők névsorában az Sz betűnél tartanak, találgatások szerint négy-öt képviselőt érinthet még a törvény hatálya. Az ügynöktörvény szerint ha valakiről bebizonyosodik, hogy a Belügyminisztérium III/III-as szolgálatának volt tagja, vagy olyan jelentést kapott kézhez, amelyet állambiztonsági szervek készítettek, a törvény végrehajtói bizalmasan felszólítják lemondásra; ha ezt nem teszi meg, nevét közlik a sajtóban, de más szankciót nem alkalmaznak. Horn Gyula miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette: elhibázott a jogszabály, mert "igazságtalan", hogy egyes képviselőknek megkérdőjelezhetik a mandátumát, amiért korábbi vezető beosztásukban tájékoztató iratokat kaptak.

Alkotmányozás: feloldott moratórium A szocialista képviselőcsoport vezetősége úgy döntött, felfüggeszti az alkotmányozásra vonatkozó, a parlamenti pártok által (kivéve a kisgazdákat) aláírt moratóriumot. Toller László, az MSZP frakciójának helyettes vezetője azzal indokolta ezt, hogy az ellenzéki pártok elutasították az alkotmánymódosítást célzó kormány-előterjesztést, ezért a valóban szükséges változtatások - az igazságszolgáltatás reformja, a népszavazási törvény módosítása, a miniszterek és államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosítása - miatt elkerülhetetlen lesz az alaptörvény megváltoztatása. Az ellenzéki pártok egyöntetűen a többpárti demokrácia elleni támadásként értékelték az MSZP lépését. Közjogi szakértők szerint egyébként a moratórium megszüntetéséhez az azt eddig vállaló összes párt aláírására lenne szükség.

Cigány kisebbségi önkormányzatok: három év A mintegy három éve működő cigány kisebbségi önkormányzati rendszer tapasztalatait összegezte az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnöke, Farkas Flórián, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal vezetője, Hegyesiné Orsós Éva, valamint Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára egy budapesti konferencián. Az érintettek képviselőinek részvételével tartott találkozón több kritika érte az OCKÖ-t, amiért nincs megfelelő kapcsolata a civil szféra szervezeteivel. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke ismét emlékeztetett arra, hogy nyolc éve követ el mulasztásos alkotmánysértést a parlament, mert nem módosítja az alkotmányt és a választójogi törvényt úgy, hogy a magyarországi cigányoknak legyen parlamenti képviseletük.

"Nem" a közös frakcióra A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióján belüli szakadás elkerülése és az ellenzéki egység hangsúlyosabbá tétele érdekében közös frakció létrehozását kezdeményezte Lezsák Sándor, a Magyar Demokrata Fórum elnöke. Bár az MDF frakciója egyhangúan támogatta a javaslatot, a KDNP-frakció hétfői ülésén Giczy György pártelnök úgy fogalmazott: "nem időszerű" a közös frakció létrehozása, Isépy Tamás frakcióvezető pedig emlékeztetett arra, hogy ilyen horderejű döntést nem hozhatnak a párt elnökségének vagy választmányának határozata nélkül, ezért a döntés elhalasztását javasolta.

II. János Pál Bejrútban A katolikus egyházfő vasárnap közel-keleti körútja egyik állomásán, Libanon fővárosában, Bejrútban mondott szentbeszédet. A pápa arabul szólította meg a mintegy kétszázötvenezres tömeget - becslések szerint legalább százezren be sem fértek a mise színhelyéül kijelölt térre. A pápa beszédében a keresztény-muzulmán megbékélést emelte ki, Libanont a vallási közösségek egymás mellett élésének példájaként említette, és tartós, "mindenki jogait és reményeit" tiszteletben tartó békét sürgetett a térségben. A misén a libanoni vezetők is megjelentek, köztük Eliasz al-Hravi maronita keresztény elnök, Rafik Hariri szunnita muzulmán miniszterelnök és Nabih Berri síita muzulmán parlamenti elnök is.

Morze

Emberiség elleni bűncselekményekért ítélte el a Hágai Nemzetközi Bíróság Dusan Tadicot, a boszniai háborúban elkövetett cselekményeiért. Ilyen ügyben a második világháború óta nem született ítélet.

Mobutu zaire-i elnök a várakozásokkal ellentétben visszatért Kinshasába. A lázadók időközben ötven kilométerre megközelítették a fővárost. A lázadók vezére egyelőre tárgyalásokat szorgalmazott. (Lásd még: 21. oldal.)

A szlovákiai magyar pártok mellett a többi ellenzéki párt is úgy döntött, közösen lépnek fel a kormány ellen a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvényjavaslat és a népszavazásról szóló törvény megvitatásának kikényszerítésére.

Tovább csökkent a regisztrált munkanélküliek száma áprilisban - a Munkaügyi Minisztérium felmérése szerint. A munkanélküliségi ráta így a márciusi 11 százalék után 10,8 százalékra változott.

Megyei rendőr-főkapitányságokról vezényelnek át rendőröket, hogy megerősítsék a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot, s az ORFK-tól is 27 nyomozó és technikai eszközök kerülnek a KBI-hez.

Nem érkezett olyan "értékelhető javaslat", amely az alapszabály szerint megváltoztatná az MSZP júniusi kongresszusának tervezett napirendjét, így biztosra vehető, hogy nem lesz tisztújítás a párt nyári kongresszusán.

Elkészült a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának elosztásáról szóló törvényjavaslat; ennek értelmében idén 258,5 millió forintot osztanak fel a civil szféra azon szervezetei között, amelyek meg tudtak felelni az igen szigorú pályázati követelményeknek.

Ifjú Politikusok Kerekasztala néven egyeztető fórumot hozott létre öt, parlamenti pártokhoz kötődő ifjúsági szervezet. Az alapítók a Fideszhez, az SZDSZ-hez, az MDF-hez, a KDNP-hez és az MSZP-hez tartozó ifjúsági szervezetek.

Öko

Ajka lakói lakossági fórumon tiltakoztak az ellen, hogy városuk mellett az Inotai Alumíniumkohóból származó 30 ezer tonna veszélyes hulladékot helyezzen el az Ajkai Alumíniumipari Kft. Bár a cég az illetékes környezetvédelmi felügyelőségtől megkapta az engedélyt, a város polgármestere fellebbezett a határozat ellen.

Kétszázmillió forintot ad két év alatt a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémiának különféle kutatási programok finanszírozására, többek közt az EU-csatlakozás környezetvédelmi szempontú vizsgálatára, a Területfejlesztési Nemzeti Programot megalapozó kutatásokra, agrárkutatásokra és a kelet-közép-európai természetvédelmi kutatóhálózat kialakítására.

Szükségállapotot rendeltek el az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteken. Az intézkedéssel azt szeretnék elkerülni, hogy a szigeteket töröljék az Unesco világörökség-listájáról a természet leromlott állapota miatt. Ezentúl tilos a szigetekre lépni vagy ott tartózkodni olyan személyeknek, akiknek nincs igazolásuk arról, hogy ott laknak. A turistáknak külön tartózkodási engedélyt kell kérniük.

87 millió forintos beruházás megvalósításával arra vállalkozott a Lehel hűtőgépgyár, hogy országos hálózatot alakít ki a mérgező freont tartalmazó hűtőgéphulladékok begyűjtésére. A beruházás 30 százalékát a Központi Környezetvédelmi Alap fedezi.

Az Érd és Sóskút közti kiserdőben, ahol a fák a PAX szót formázzák, jelenleg mintegy négyszáz négyzetméteres területen, fél méter magasan számítógép-törmelékek borítják a mezőt. Feltételezések szerint Németországban vagy Ausztriában leselejtezett komputerek nyugszanak a "béke mezején". A környezetvédelmi felügyelőség megkezdte a vizsgálatot az ügyben.

(Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460, drótposta: szolgak [at] okosz [dot] zpok [dot] hu)

Figyelmébe ajánljuk