Politikai hírek

  • 2000. június 29.

Belpol

Eddig tizenhatan haltak meg kábítószer-túladagolás következtében Magyarországon, és hétvégenként becslések szerint több mint 100 ezer fiatal használ kábítószert. Az ifjúsági tárca drogellenes nemzeti stratégia létrehozásáról döntött - jelentették be a kábítószer elleni világnapon.

Morze

Granasztói György történészprofesszort választotta elnökének a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület közgyűlése. Elődje Mádl Ferenc volt. A szervezet a választások előtt nyíltan támogatta Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségét. Az elnökség tagjává választották Kövér Lászlót, a Fidesz elnökét is.

Az IRA megnyitotta betekintésre bizonyos fegyverraktárait két semleges nemzetközi megfigyelő előtt. A szervezet jelezte: a koronahű protestáns fegyveres csoportoktól is hasonló gesztust vár. Az IRA mostani lépése volt az egyik feltétele annak, hogy London visszaadja a hat brit tartománynak a korábban megvont önrendelkezését.

Menesztik az ötvennyolc fős tábornoki kar harmadát a haderőreform keretében. A hivatásos katonák jelenleg 57 éves korukban vagy huszonöt szolgálati év után vonulhatnak nyugállományba; utóbbi feltételnek a felsorolt tábornokok valamennyien megfelelnek, noha többen még csak ötvenes éveik elején járnak. (Lásd még: 11-13. oldal.)

15 ezer személy állambiztonsági átvilágítása kezdődik meg az elkövetkezendő hetekben: az Országgyűlés tavasszal módosította az ügynöktörvényt, és 2004-ig megválasztott tíz ellenőrző bírót. A most ellenőrizendők körébe vezető újságírók, a 2500 bíró és 1400 ügyész, az állami támogatásra jogosult pártok országos és megyei elnökségének tagjai tartoznak, és lehetőség lesz arra, hogy az egyházi vezetők, nem vezető beosztású újságírók, az ügyvédek és a közjegyzők önkéntesen kérhessék átvilágításukat.

Fél kiló TNT robbanóerejének megfelelő távirányítású pokolgép robbant Budapesten. Személyi sérülés nem történt, három személyautó kiégett. Lapinformációk szerint az éjszakai életben ismert csoportok egy szórakozóhely birtoklása körüli vitája áll a háttérben.

Djukanovic: bocsánatkérés

Hivatalosan bocsánatot kért Stipe Mesic horvát államfőtől Milo Djukanovic, Montenegró jugoszláv tagköztársaság elnöke azokért a szenvedésekért és anyagi károkért, amelyeket honfitársai okoztak Horvátország népének az 1991-95-ös balkáni háború kezdetén. Mint mondta: a háború alatt manipulálták a montenegróiak Jugoszlávia-érzelmeit, akik naivitásuk miatt sodródtak bele a tragikus eseményekbe. Szerb szélsőségesek hazaárulónak kiáltották ki a montenegrói elnököt lépéséért, a Jugoszláv Baloldalhoz tartozó egyik radikális szervezet vezetője pedig hazaárulónak bélyegezte, kijelentve, Stipe Mesicnek kellene bocsánatot kérnie a szerb néptől mindazért, amit Franjo Tudjman munkatársaként tett ellene.

Olajügy: bizonyítékokra várva

Nem támasztja alá bizonyítékokkal egyelőre június 8-i vallomását az olajbizottság által meghallgatott "olajbróker", derült ki a testület hétfői ülésén. Korábban a tanú állításai alapján hozta nyilvánosságra Pallag László, a parlamenti vizsgálóbizottság kisgazda elnöke, hogy közéleti személyiségek és politikusok kerültek kapcsolatba az olajmaffiával. Pallag a vállalkozó vallomása alapján nevezte meg Pintér Sándor belügyminisztert, volt országos rendőrfőkapitányt, Szabó Iván egykori pénzügyminisztert, Lezsák Sándor volt MDF-elnököt, valamint Zsiros Gézát; az érintettek cáfoltak, és feljelentették Pallagot. A hétfői ülésen a tanú végül is nem folytatta három hete megkezdett vallomását. Mint a bizottság három tagjának kijelentette: írásos nyilatkozatot kész adni a testületnek, de további meghallgatásokon nem kíván részt venni; a hivatalos szervek előtt azonban kész vallomást tenni. Hozzátette: újabb terhelő adatok birtokában van, amelyek részben az üzleti, részben a politikai szférát érintik. (Lásd még: 3. oldal.)

Parlamenti ülésezési rend: bírálat

Kiszámíthatatlan és nem hatékony a háromhetenként ülésező parlament működése - jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki a szocialista Juhász Ferenccel együtt bírálta az Országgyűlés működését, felvetve a házelnök felelősségét is. A háromhetes ülésezési rend miatt a parlament a tavaszi ülésszakban mindössze 36 napot dolgozott, és csupán 13 új törvényt fogadott el - emlékeztetett a szocialisták frakcióvezető-helyettese, Juhász Ferenc. Az MSZP szerint a kormánypártok megakadályozzák az ellenzéket, hogy éljen megszólalási lehetőségeivel. Kuncze szerint az is kifogásolható, hogy a kormányfő és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter nem vesz részt a parlamenti munkában. Áder János házelnök szerint az elmúlt fél év is igazolta azokat a várakozásokat, miszerint a háromhetes munkarend bevezetése javít a parlament törvényalkotási munkáján.

Egyházak finanszírozása: törvénytervezet

Különbséget tesz az állam az egyházak és az úgynevezett vallási kísérletek között: utóbbiakat nem támogatja - jelentette ki Semjén Zsolt, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, aki elmondta azt is: a finanszírozás kérdéseit rendező törvénytervezet elkészült. Ma Magyarországon 530 ezer gyermek vesz részt államilag finanszírozott hitoktatásban, erre évente 2 milliárd forintot biztosít a kormány. Semjén tájékoztatott arról is: a kabinet eddig 11 milliárd forintot áldozott mintegy 1700 egyházi ingatlan ügyének rendezésére. Ugyanerre a célra a Horn-kormány 4, az Antall-kormány 7 milliárd forintot fordított.

Tisza: van hal

A tiszai horgászati és halászati tilalom föloldása utáni tapasztalatok birtokában szakértők azt állítják: a halállomány nem pusztult ki a folyóból. Halászok adatai alapján a fogási eredmények megközelítőleg megegyeznek a tavalyi évivel. Szakemberek szerint a bőség annak köszönhető, hogy a ciánszennyeződés levonulása, majd a kiskörei víztározó visszaduzzasztása után sok hal az oldalágakból visszakerült a Felső-Tiszába. Petre Roman román külügyminiszter Martonyi Jánossal való találkozóján kijelentette: nem tervezik a ciánszennyezésért felelős üzem újraindítását vagy próbaüzemeltetését.

Pepó: jutalmak a hűségért

Több millió forintos jutalmat fizetett ki Pepó Pál távozó környezetvédelmi miniszter azoknak a közvetlen munkatársainak, akik úgymond kölcsönös megegyezéssel távoztak a tárcától, és lapinformációk szerint maga is többmilliós végkielégítésre tart igényt. Továbbá nem hajlandó egyelőre elhagyni szolgálati lakását, és nem adta le hivatali gépkocsiját sem. Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter közölte: a tárca átalakítása során azoktól kíván megválni, akiknek nincs megfelelő szakirányú végzettségük, illetve eddigi nem kielégítő szakmai tevékenységükkel méltatlanná váltak bizalmára.

Figyelmébe ajánljuk