Reagált a kémprogramot gyártó cég a megfigyelési botrányra

  • narancs.hu
  • 2021. július 19.

Belpol

Tagadja a vádakat és rágalmazási per indítását tervezi.

Megszólalt a megfigyelési botrányban érintett izraeli cég, az NSO, amely a Pegasus elnevezésű kémprogramot gyártotta. Közleményük szerint a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat kutatásának következtetései abszolút tévesek és hamisak. Az NSO állítja, az általuk gyártott programmal nem figyeltek meg oknyomozó újságírókat, politikusokat, üzletembereket stb.

A cég úgy fogalmaz, hogy ezek a vádak távol állnak a valóságtól és magukat a forrásokat sem tekintik hitelesnek. Éppen ezért rágalmazási per indítását fontolgatják.

Az NSO továbbá leszögezi, hogy a szoftverüknek semmi köze a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásához.

Végül a cég azt is hangsúlyozza, hogy mivel nem ők üzemeltetik a programot, ezért nem is láthatják az adatokat. Technológiájukat „életmentő küldetésekre” használják,  például pedofil hálózatok felderítésére vagy eltűnt, illetve elrabolt gyermekek felkutatására.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.