Reuters: Akár 6400 milliárd forintot is bukhat Magyarország a felzárkóztatási forrásból

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 15.

Belpol

A felfüggesztett források aránya a 70 százalékot is elérheti.

Több mint 15,7 milliárd eurónyi, vagyis csaknem 6400 milliárd forint felzárkóztatási forrás felfüggesztését javasolhatja az Európai Bizottság a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban, írja a hvg.hu a Reuters cikkére hivatkozva.

A lap két uniós tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy akár a 70 százalékot is elérheti a felfüggesztett források aránya a 2021-2027-es időszakra járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásból. De a források egyike sem pontosította az összeget.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerdán tartotta éves beszédét az Európai Parlament előtt, ahol kiemelte, hogy befagyasztaná a demokráciát károsító tagországok támogatását.

Harcolnunk kell a demokráciáinkért... Szeretnék a korrupcióra összpontosítani.

- mondta anélkül, hogy konkrétan megnevezte volna Magyarországot.

A hírre a forint a szerda délutáni órákban gyengülni kezdett: egy eurót 405 forint körüli áron jegyeztek.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, egy Jávor Benedekhez eljutott dokumentum szerint az Európai Bizottság egyes uniós programok 70 százalékának felfüggesztését mérlegeli. A főváros brüsszeli képviselőjének vezetője a Facebook-oldalán közzétett egy dokumentumot, amelyben Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa tájékoztatja a biztosi kollégiumot a Magyarország ellen indított költségvetési feltételességi (jogállamisági) eljárás állásáról.

A dokumentum július 20-i keltezésű, és Hahn arra kér benne felhatalmazást, hogy levélben tájékoztathassa a magyar kormányt arról, milyen szankciókat készül javasolni a Bizottság a magyarországi jogállamisági és korrupciós problémák miatt.

Jávor Benedek akkor azt írta, hogy az érintett programok teljes keretösszege 5000 milliárd forint, a 70 százalékos visszatartás tehát 3500 milliárd mínuszt jelentene. 

Az pedig a múlt hétfői Magyar Közlönyből derült ki, hogy független hatóságot hoz létre a kormány a korrupcióellenes harc jegyében. Ahogy megírtuk: nem titkolja a kormány, hogy mindezt a Magyarország ellen az Európai Bizottság által az uniós források kezelésével kapcsolatos problémákra irányuló, úgynevezett jogállamisági eljárás lezárása miatt teszik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.