Romákkal kampányol Kocsis Máté ellen volt tanácsadója

  • - zsip -
  • 2012. november 23.

Belpol

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester ellen szervezett demonstrációt Szabó Gábor, a Jófiúk, a vitatható státuszú közrendvédelmi szervezet volt vezetője, a hajléktalanok elleni népszavazás kezdeményezője. Kocsis egykori tanácsadója a „népgyűlésen közfelkiáltással” fogadtatta el programját.

Körülbelül kétszázan jelentek meg a VIII. kerületi városháza előtt délután négykor azon a demonstráción, amelyet Szabó Gábor, Kocsis Máté polgármester korábbi tanácsadója, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) tavasszal lemondott vezetője szervezett. A tüntetők az éppen harmadik éve hivatalában levő polgármestert igyekeztek rávenni a lemondásra. Az egyik tüntető plakátján azt üzenete Kocsisnak, hogy elég volt a szegények üldözéséből, a transzparens másik oldalán pedig a Horthy Miklós Szövetségben alelnökként tevékenykedő apjára emlékeztette. Nem véletlen: Szabó szívesen lenne polgármester Kocsis helyett, és most a „Jóváros – Józsefváros a miénk!” jelmondatú mozgalom indulásának bejelentésével a szegényeket és a romákat támogató programot hirdetett, nyolc pontban. Többször hangsúlyozta, hogy a „Jóváros” működtetésében a romák, illetve a józsefvárosiak munkavállalását fogja támogatni, amint erre a JVSZ esetében több intézkedésével már példát mutatott. Az ígérte, hogy ki fogják iktatni a külsős megbízásokat, amelyekért szerinte évente több százmillió forintot fizet ki az önkormányzat. Az építési, karbantartási, felújítási, takarítási, őrzési munkákat helyi munkaerővel fogják elvégezni. Tervezett intézkedéseinek másik fontos eleme a lakhelytámogatás növelése. Ennek érdekében a jelenleg üresen álló 470 lakást felújítás után szociális bérlakásként, pályázatok útján adnák bérbe. Szabó számítása szerint körülbelül 20 százalékkal lehetne csökkenteni a lakbéreket a kereskedelmi célú helyiségek ésszerűbb fenntartása, bérbeadása révén. Szabó a nyolc törvénypontot a „józsefvárosi népgyűléssel” helyben, közfelkiáltással megszavaztatta. (Szabó, amíg még jó viszonyt ápolt Kocsissal, maga kezdeményezte a közterületi hajléktalanságról szóló, végül eredménytelenül zárult népszavazást. A népszavazásról, a közrendvédelemről vallott felfogásáról, valamint arról, hogy miért romlott meg a viszonya a polgármesterrel, lásd korábbi interjúnkat.)

Kocsis nem jelent meg a tüntetők előtt, sőt a nyilvános testületi ülésre sem lehetett bemenni. (Az egyik napirendi pont a Teleki téri piac építésével kapcsolatos új kivitelezői felhívás volt. Az idén augusztusi megnyitástól egyre messzebb kerülő piac történetéről lásd cikkeinket itt és itt. A biztonsági őr arra hivatkozott, hogy már telt ház van, tűzrendészeti szempontok nem teszik lehetővé a belépést. A demonstrációt, amelyet jelentős rendőri biztosítás övezett, végig filmezték a testületi ülés terméből.

A tüntetést egyébiránt nem a klasszikus tiltakozásokra jellemző elégedetlenség uralta, hanem a jó hangulat, amiről a kis teherautón zenélő Rigó Rádió triója gondoskodott. A zenekar más nóták mellett élőben többször előadta a mozgalom jelmondatára írt dalt, majd a tüntetés a magyar és a roma himnusz eléneklésével zárult.

Figyelmébe ajánljuk