Józsefvárosi blamázs: Nem épül a piac

  • - zsip -
  • 2012. október 5.

Belpol

Októberre ígérte az új Teleki téri piac nyitását az önkormányzat – ám máig nem volt egy kapavágás sem. A mellé tervezett diszkontáruház viszont már csillog-villog.

Az egyik rezignált Teleki téri zöldséges úgy tudja, a fejesek eltapsolták, „eltőzsdézték a pénzt”, ezért nem épül a piac. Hogy pontosan kire, kikre gondol, nem mondja, csak a foglalkozásukat jelöli meg: „a politikusok”. Az átvágott ember tipikus világmagyarázata. Harmincadmagával több mint egy éve evakuálta ideiglenesen a józsefvárosi önkormányzat a szomszédos foghíjtelekre, ahol a Teleki téri piac konténervárosként működik tovább. (Korábbi cikkünket lásd itt.) Ötvenből ennyien vállalták az átköltözést. A szűk gettóként létező ideiglenes piacból augusztus közepén kellett volna átmenni a vadonatúj, könnyűszerkezetes épületbe. De az nem csak hogy nincs még kész, de el sem kezdték az építését. Kész van viszont a vele egy épületbe tervezett Lidl, ott jártunkkor a villanyt szerelték. Az ötezer négyzetméterre tervezett új Teleki téri piac kétharmadát az önkormányzat a Lidl számára értékesítette több száz millió forintért (a pontos összeget nem közölte megkeresésünkre az önkormányzat, információink szerint 3-400 millió forintért). A másik, egyharmadnyi terület az új piacé. (Az átépítés összesen 8 ezer négyzetméter területet érint, a piacon kívüli részre parkot terveztek.) Eredetileg úgy volt, hogy együtt épül az áruház és a hozzá kapcsolódó piacépület, a tetőszerkezetet is úgy tervezte az áruházlánc. Csakhogy a józsefvárosi önkormányzat nem látott hozzá tervei megvalósításához. Épp csak annyit tett, hogy ledózerolta a piacot, így a Lidl belekezdhetett az építkezésbe, ám a közös tetőépítés elmaradt, ezért most a Lidl perli a kerületet.

Hogy Józsefváros miért nem fogott hozzá az építkezéshez, arra nem kaptunk választ az önkormányzattól. A képviselő-testület legutóbbi rendkívüli ülésén, szeptember 28-án megpróbálta összeállítani a kivitelezőre kiírt tender értékelőbizottságát. Kocsis Máté (Fidesz) polgármester ellenzéki tagokkal rakta volna tele a testületet, amibe az MSZP nem ment bele. Komássy Ákos frakcióvezető az ellenállásukat azzal indokolta, hogy csak akkor vennének részt a bírálóbizottságban, ha új pályázatot írnak ki. Erre – az idő szűkösségére hivatkozva – a polgármester nem látott lehetőséget.

A polgármester 2011 augusztusában a piac egy évvel későbbi megnyitását jelentette be a távirati irodának. Idén májusban már úgy nyilatkozott, hogy augusztusban kezdődnek a munkák, ha nem, annak személyi következményei lesznek. Kocsis akkor a hivatali előkészítés nehézkességében jelölte meg a csúszás okát. A beruházás költségét egy éve 320 millió forintra tette, amire elég fedezetet biztosít az eladott telek ára, és még saját forrást is tesznek hozzá.

A késedelem miatt módosítani kellet az árusokkal kötött szerződést 2013. május végi dátummal. A piac sorsát nyomon követő informátorunk kizártnak tarja, hogy ez az átadási időpont tartható. „Már akkor késő lenne, ha most dolgoznának a markolók” – mondta munkatársunknak.

Hogy mikor lesz piac, senki se tudja. Ezt szintén hiába tudakoltuk az önkormányzattól. Az árusok arra (is) panaszkodnak, hogy semmiféle kommunikáció nincs az önkormányzat részéről. Akkor keresték csak őket, amikor szerződéseiket módosítani kellett. Az se tartják korrektnek, hogy az önkormányzat számláján áll a pénzük, mivel előre ki kellett fizetniük a piaci helyük tízéves bérleti jogának tíz százalékát. Információink szerint a bérleti díjak felső határa 2,5 millió forint, az önkormányzat kasszájába hozzávetőleg 50-60 millió forintot fizetnek be. Persze még egyéb költségeik is lesznek, az árusok úgy tudják, saját költségükön kell kialakítani a standjukat, az önkormányzattól pusztán egy ráccsal elválasztott placcot kapnak.

Amit biztosan sikerül elérni: a Lidl megnyitásával konkurenciát teremteni az árusoknak. A rezignált zöldségesek azt se tartják kizártnak, hogy az önkormányzat valódi célja a piac lassú kiszárítása – másra egyelőre nem tudnak következtetni az eddig történtekből.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.