Futott még - Schmuck Andor portréja

  • Vári György
  • 2014. március 1.

Belpol

Főpolgármester-jelöltként tűnt fel a legutóbb Schmuck Andor, akiről másfél évtized után sem tudható, kicsoda és éppen mit kavar - pedig az ezúttal sikertelenül próbálkozó politikus gyakran szerepel reflektorfényben.

Egyszerre feltűnési viszketegségben szenvedő, némi eredetiséget sem nélkülöző, szellemes médiabohóc és dörzsölt, gyanús praktikák kiötlésében verhetetlen politikai túlélő, aki ennyivel is képes jelen lenni a politika élvonalában. Schmuck Andor ezúttal ugyan kudarcot vallott - nem sikerült öszszegyűjtenie a kellő számú ajánlószelvényt a főpolgármester-jelöltséghez -, ám működése akaratlanul is a magyar politikát mint olyat leplezi le blöffként. Nem véletlen, hogy mostani indulását számos internetes fórumbejegyzés a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ötleteihez hasonlította.

Egy macher ifjúsága

Pedig az indulás már-már idilli volt: a rendszerváltás hajnalán egy vállalkozó szellemű, gyors eszű fiatalember középfokú üzleti tanulmányai elvégzése után osztálytársaival éjjel-nappali közértet nyitott a Dohány és a Rottenbiller utca sarkán. A környéken villámgyorsan híre ment a nagy dumájú, testes ifjúnak, aki üzleti tevékenységével párhuzamosan táborokat is szervezett a szünidőben felügyelet nélkül maradt "kulcsos gyerekeknek" - ők pedig imádták Schmuckot. Kifogyhatatlannak tűnő energiája és lelkesedése közkedveltté tette a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) berkeiben is, ahová másodpercekkel az alapítás után érkezett meg. Schmuck feltűnően tájékozott volt a munkásmozgalom történetében, ifjúságszervezői munkája is erőteljes szociális érzékről tanúskodott. Egy ismerője szerint "nagy tartalékai voltak benne a hitnek, kommunistából lett cinikussá".

Kösziii!!!

Kösziii!!!

Fotó: MTI

Schmuck képességeire hamar felfigyelt Kiss Péter, a BIT budapesti, majd 1992-től országos elnöke, akinek idővel első számú bizalmasává vált: az ő újpesti választókerületében lett Schmuck 1994-től 1998-ig önkormányzati képviselő. Amikor 1994-ben Kiss az Országgyűlés tagjává vált, a minden lében kanál ifjú megkísérelte megszerezni a BIT elnöki székét, de a választáson csúful alulmaradt. Háttérembernek jó, vélekedtek róla ekkoriban, de "komolytalansága" és kezelhetetlensége miatt nem akarták, hogy a politika frontvonalába kerüljön. Ezután egyre sértettebbé és egyúttal ambiciózusabbá vált: úgy érezte, és ezt máig emlegeti, hogy mások profitálnak az ő szervezőkészségéből.

Kiss 1995-ben munkaügyi miniszter lett, és nem feledkezett meg szorgalmas kegyeltjéről: Schmuck Andor a miniszteri kabinetiroda munkatársaként dolgozhatott a ciklus végéig. Immár kormánytámogatással folytathatta ifjúságszervezői tevékenységét a Xénia Láz Egyesület titkáraként. Az egyesület a tévében futó, Ûrgammák című sci-fi sorozatra épült; a mozgalom tevékenységei között szerepelt például a "Javíts egy jegyet" akció, amit sokan aggályosnak tartottak pedagógiai szempontból, mivel az eredményt pénzjutalommal honorálta. Majtényi László adatvédelmi biztos 1996-ban tett megállapítása szerint a személyes és különleges adatokhoz (a kiskorú klubtag családjának anyagi helyzete, politikai preferenciái, egészségi állapota stb.) hozzáférni kívánó egyesület több ponton is megsértette az adatvédelmi törvényt és az információs önrendelkezés elvét. Schmuck és csapata alighanem többet akart, mint újjászervezni a baloldali ifjúsági közösségi életet: megkísérelték a 76 ezer tagot számláló Xénia-lázat becsatornázni, adatbázist és könynyen mozgósítható híveket szerezni az MSZP-nek. Ráadásul a Xénia-láz összefonódott a Máté László akkori szocialista pártpénztárnok kisebbségi érdekeltségébe tartozó WÉS Rt.-vel (a Szolnoktej jogutódja), amelynek a termékét, az IQ energiaitalt így közpénzből népszerűsítették az Ûrgammákban. (Részletesen lásd: Zűrgammák, Magyar Narancs, 1996. december 12.) A WÉS Rt. ekkoriban kapott 35 millió forintos támogatást Kiss Péter minisztériumától a foglalkoztatási alapból, valamint az Ûrgammák producerének, Czégé Zsuzsának a cége kormányzati megbízásokhoz jutott. (A WÉS ennek ellenére is súlyosan veszteséges volt, az energiaital-biznisz nem jött be.) A következő Xénia-botrány csak az első Orbán-kormány idején tört ki: a "megfigyelési ügyként" elhíresült orbáni megablöfföt "vizsgáló" parlamenti bizottság végső kínjában mindössze annyit tárt föl, hogy Czégé Zsuzsa producer ráállított a sorozatot oktatáspolitikusként különösen sokat támadó Pokorni Zoltánra egy magánnyomozót. Noha a részvételt visszautasította, az ügybe belekeveredett a Köztársasági 'rezred egyik századosa, Bédi Csaba is. (Czégé közben elhagyta az országot.)

Schmuck Andor lapunknak azt mondta, hogy neki csak az egyesület ügyeibe volt beleszólása, a sorozat készítésébe nem, így az energiaital-bizniszben nem illetékes, Pokorni megfigyelésében pedig még kevésbé. Ami a kérdőíveket illeti, elismeri, hogy hibáztak, de rögtön hozzátette: elnézést kértek és az íveket Majtényi ajánlása értelmében megsemmisítették.

A Xénia-ügy után Schmuckban mind kevésbé bíztak a Köztársaság téren, igaz, ehhez hozzájárult Schmuck azon új pártszervezési technikája is, amivel az újpesti alapszervezetet lepte meg.

Az újpesti önkormányzat szocialista frakciója jó viszonyt ápolt Derce Tamással, a kerület erős emberével, akit a '98-as önkormányzati választáson független jelöltként a "polgári erők", továbbá a kerületi SZDSZ támogatott. A kerületi MSZP-frakció többsége Derce kedvéért néha még a párt hivatalos szerveinek állásfoglalásaival is szembement. Néhányan ezért kiléptek és új képviselőcsoportot alakítottak. A Derce-pártiak voltak Schmuck fő támogatói is. Az újpesti szervezet Schmuckot jelölte polgármesternek, köszönhetően a szervezetten belépő mintegy 80-100 BIT-es cimborának. (Schmuck - szemben a korabeli sajtóértesülésekkel - azt állítja, az újak még nem szavazhattak.) A káposztásmegyeriek kitartottak Vajda Pál mellett, ahogy a pártközpont is, s végül visszalépésre kényszerítették Schmuckot. Mielőtt beadta a derekát, Schmuck azzal fenyegetőzött, hogy kipakol egy gyanús, Vajda Pálhoz köthető telekügyletről. Schmuck társai ekkor már felvették a kapcsolatot az MSZDP-vel, el is indultak az ő támogatásukkal (innen datálódhat a Schmuck és Kapolyi László közti jó viszony), ami a megelőző botrányok után végképp lenullázta a szocialisták amúgy sem jó esélyeit: Derce ez alkalommal is könnyedén nyert. Schmuck Andor Derce "tanácsadójaként" tevékenykedett tovább; barátságuk máig megmaradt, pedig a helyi SZDSZ eredetileg éppen az akkor még polgármesterjelölt Schmuck vállalhatatlansága miatt támogatta Derce újrázását. Schmuck tagadja, hogy valaha is Derce tanácsadója lett volna; a polgármester '98-ban meghívta az előző ciklus minden képviselőjét a testületi ülésekre, hogy véleményükkel segítsék a munkát, de ő pár alkalom után beszüntette ezek látogatását.

Párhuzamok

Az MSZP újpesti alapszervezete rövid idő múlva fegyelmivel kizárta Schmuckot, aki ezután Vácra helyezte át centrumát, és évekig lebegtette könyve megírását, amiben "mindenről beszámol" - híveinek ehelyett a pártélet jellemző "kis színeseit" felelevenítő gyűjteménnyel kellett beérni 2001-ben.

Az újpesti affér hasonlított némiképp Hagyó Miklósnak a szocialista párt megszállására irányuló kísérletéhez, azaz Schmuck akár közeli barátja, Hagyó előképének is tekinthető. Ám az a föltételezés, miszerint a párt belső életét, erőviszonyait ismertető feljegyzéseit Schmuck "átadta" volna Hagyónak, hogy Hagyó fejezze be az ő munkáját, Schmuck lehetőségeinek és képességeinek aránytalan túlértékelése. Schmuck csak a saját alapszervezetében próbálkozott a "pártszervezéssel", és azok, akiket maga köré gyűjtött, valóban a barátai voltak, vagyis embereit nem "megvette". Elsősorban nem is a hatalmat, hanem a nyilvánosságot kereste, ahogy azt későbbi celebvonzódásai is tanúsítják. A pártbeli értékelések szerint az ő nyomulását sokkal jobban tudta kezelni a párt, mint Hagyóét - és Schmuck még Újpestet sem tudta "elfoglalni".

Schmuck pártbeli kapcsolatai ezek után sem haltak el, továbbra is elsősorban Kiss Péter és Puch László környezetében volt jelen. Vácról még kongresszusi küldöttnek delegálták, de csillaga az MSZP-ben leáldozóban volt, még az őt őszintén kedvelő Horn Gyula sem menthette meg. A Xénia-botrány elcsitulta után Schmuck még megszervezte az MSZP "karitatív tagozatát": a tiszteletbeli elnök Horn lett, ő maga az országos főtitkár. Részt vett 2000 szeptemberében a Horn nevével fémjelzett Az Európai Magyarországért mozgalom megalapításában is, amit Levendel Ádám (a Szonda Ipsos igazgatója), Cser Ágnes, Juszt László vagy Ábel Anita személyével is igyekeztek népszerűsíteni, idővel azonban a kezdeményezés - amit egyébként néhányan mindmáig Horn sikertelen visszatérési kísérleteként értelmeznek - csendben kimúlt.

2001-ben Schmuck létrehozta a "szocialista párton belüli őszinte véleménycserének fórumot teremtő" G3 (Gondolkodtunk, gondolkodtok, gondolkodjunk!) klubot; ezt megelőzően a korabeli újsághírek szerint felfüggesztette, majd reaktiválta párttagságát - igaz, ő erre már nem emlékszik. A G3 erőteljesen támadta a pártelitet - Horn Gyula kivételével. Elsősorban a "liberális" vonalat és Kovács Lászlót ostorozta; óvta az MSZP-t az "eleszdéeszesedéstől", aminek ellenszeréül a "nemzeti" elköteleződést javasolta. Ez a meggyőződés képezhette a Szűrös Mátyással kötött, merőben átmenetinek bizonyult szövetség alapját, amiből aztán a 2002-es választásokra kinőtt - az akkori vélekedések szerint a Fidesz által kreált - Új Baloldal nevű csoportosulás. Ennek miniszterelnök-jelöltje Szűrös volt. Schmuck törzshelyén, Újpesten próbálkozott egyéni képviselőjelöltként, ám ajánlószelvényei összegyűjtése után visszaléptették. A döntésnek két magyarázata ismeretes: az egyik szerint Schmuck agresszív, személyeskedéstől sem visszariadó kampánytervet készített, ami elsősorban az MSZP-t vette volna célba, és ezt méltatlannak tartotta a pártvezetés. A másik verzió szerint Schmuck nem értett egyet Szűrössel, aki Orbán Viktor további kormányzását tartotta kívánatosnak.

Médiakalandok

Ezek után hősünk két évre kisodródott a politikából, és átlépett a bulvár világába. Már 1999-es polgármester-jelölti kudarca után a Magyar Motorsport Szövetség elnökségével vigasztalta magát (nota bene: 18 komoly szponzort szerez az egyesületnek), 2000-ben pedig, Zámbó Jimmy életének utolsó hónapjaiban az énekes személyi menedzseréül szegődött. Az Új Baloldal után megpróbálkozott az énekléssel, és ez a szenvedély végigkíséri pályáját egészen a minapi főpolgármester-jelölti klipig. Kulturális és divatműsort is vezetett a Budapest TV-n.

Az Új Baloldal után Schmuck a Star és a Villám című - számos ponton összefonódott - bulvárlapok "általános szerkesztőségi igazgatójaként" kereste a kenyerét. Működése idejére esett az utóbbi évtized legnagyobb bulvárbotrányainak egyike. Alföldi Róbert és Hernádi Judit is beperelte a lapokat, amiért magánéletükről bizonyítatlan és rosszindulatú pletykákat közöltek, majd a bulvárlapok bojkottját célzó mozgalmat kezdeményeztek a színészek között. Schmuck, mint megjegyzi, ennek az ügynek is csak a közelében volt, a lapigazgató nem felelős a tartalomért - különben is, az inkriminált cikkek megjelenése után nem sokkal távozott posztjáról. Ekkori médiatevékenysége révén került kapcsolatba az induló Stop.hu-val az első főszerkesztő, Déri Balázs barátjaként, saját bevallása szerint, hogy "segítse a lap munkáját". Ettől szerinte teljesen független, hogy a Tisztelet Társasága (TT) sajtósaként dolgozó Horváth Éva előbb a Stop.hu-nál szerzett érdekeltségeket és volt ugyanitt ügyvezető, majd a Városházán Schmuck barátjánál, Hagyónál került állásba. (Horváth egyúttal a főváros cégénél, a BKV-nál is dolgozott, egészen rendőrségi őrizetbe vételéig.) Horváth Éva 2009 végén adta el részesedését a Békés Projekt Kft.-nek és állt fel a portál ügyvezetői székéből. Ekkor búcsúzott Mátay László főszerkesztő is, Horváth élettársa, akinek cégeivel a BKV tízmilliós szerződéseket kötött a megelőző évek során. A Békés Projekt egyik alapítója a Kiss Péter "köreihez tartozó" Bodor Tibor, később a cég résztulajdonosa lesz Bodrogi Marietta, Puch László egykori titkárnője. A cég tehát Schmuck volt mentorainak érdekkörébe tartozik; a Puchhoz kötődő cég vásárolja ki 2009-ben Schmuck egykori sajtósának kisebbségi tulajdonrészét.

A Stop.hu-n Schmucknak a mostani ajánlószelvény-gyűjtés idején jó sajtója volt, majd tucatnyi cikk adott hírt dolgairól, közölték a TT nyilatkozatait, valamint hogy Schmuckék gyereket szeretnének, ezért nem használják a kampánykotont. Az excentrikus főpolgármester-jelölti kampánydalt is ez a lap minősítette "parádésnak".

A Tisztelet Társasága

A médiaguruként és énekesként kevésbé sikeres, de még mindig 35 alatti Schmuck szervezetépítő zsenialitásának látványos eredménye volt a 2004-ben a 100 "sikeres üzletember" és értelmiségi részvételével alakult Tisztelet Társasága, ami visszavezette kiötlőjét a politikához. A szervezet országosan 142 ezer tagot tömörít, a fővárosban - Schmuck saját nyilvántartása szerint - 48 ezret. A támogatók számára fontos ellenszolgáltatás lehet a TT tekintélyes méretű adatbázisa. A "sikeres vállalkozók" egyike egyébként Jagarics Ferenc volt, az MDF-fel történő szakításig a társaság egyik alelnöke (ő érintett a bábolnai földügyben; Budai Gyula Orbán Viktor megbízásából a sukorói telekügylet mellett ebben is "segíti az ügyészség munkáját").

Schmuck rendezvényszervezőként újra elemében lehetett, nagy nosztalgiakoncerteket hozott tető alá a sokadvirágzásukat élő táncdalénekesek részvételével. Ezeken a gálákon Aradszky László, Korda György és Balázs Klári mellett feltűntek az MSZP és az MDF politikusai is. A társaság által alapított Tisztelet-díjban részesült Szili Katalin, Dávid Ibolya, Hagyó Miklós, de Hiller István is tiszteletét tette a rendezvényeiken. 2006-ra az MDF-fel kötöttek választási szövetséget, programjuk közös sarokpontja az örökösödési illeték, vagy ahogy a kampányban nevezték, "a haláladó" elleni fellépés volt. Azonban az MDF programja, a pazarló állam leépítése, az aktív keresők támogatása nem volt kompatibilis a Tisztelet Társasága nyugdíjas-érdekvédelmi célkitűzéseivel: Schmuckék kiálltak a 13. havi nyugdíj mellett, míg az MDF populizmusnak bélyegezte a követelést; Schmuck szerint ez volt az oka a 2008-as szakításnak is. Herényi Károly a 2010-es választásra készülve megkísérelte feléleszteni a szövetséget, s azzal árnyalta a párt korábbi kategorikus álláspontját, hogy "ha a magyar gazdaság és a költségvetés helyzete javul, akkor lehet érdemben javítani a nyugdíjasok helyzetén is". Dávid Ibolya 2006-ban úgy emlékezett, hogy nem követte figyelemmel Schmuck Andor megelőző politikai ténykedését, neki elég volt, hogy a nyugdíjasok megbíznak benne. Igazságügy-miniszterként amúgy is voltak emlékei Schmuck közösségépítő erőfeszítéseiről: a Xénia Láz Egyesület botrányait annak idején a Horn-kormányzat legnagyobb disznóságai közé sorolta.

2006-ban az egyesület által az MDF listájára delegált személyek közül hárman is szoros üzleti kapcsolatban voltak Leisztinger Tamás nagyvállalkozóval, így - főleg a Fidesz-közeli sajtó - mindvégig azt forszírozta, hogy vajon beszállt-e Leisztinger a TT-n keresztül az MDF kampányába. Ez a téma azért volt kínos Dávidék számára, mert az MDF 2006-os mondásainak középpontjában az antikorrupciós harc állt. Schmuck állítja, nem tudott társasága delegáltjainak üzleti előéletéről.

Schmucknak az MDF-en és az MSZP-n túl is vannak nexusai. Rogán Antaltól 2007-ben kapták V. kerületi irodájukat módfelett kedvezményes feltételekkel. Itt működik a Tisztelet Segélyvonal: a betelefonáló nyugdíjasok főleg jogi és orvosi segítségért folyamodhatnak a központhoz. Schmuckkal közös politikai platformjukat a Belváros polgármestere azzal indokolta, hogy "a (szocialista) kormány csak elvesz a nyugdíjasoktól, míg a kerület egyedülálló fűtéstámogatási, szociális ellátási rendszert működtet". Schmuck univerzális programja szemmel láthatóan minden világnézet irányába talál kapcsolódási pontokat. Megjegyzendő, hogy a Schmuck hajdani kizárásához vezető fegyelmi eljárást lebonyolító MSZP-testület elnöke Steiner Pál volt, fellebbezni is hozzá kellett volna Schmuck emlékei szerint, éppen ezért annyiban is hagyta a dolgot. Sokan vélik ezért úgy, hogy a bosszúvágy is magyarázza a Steinert a belvárosi polgármesterségtől elütő Rogán Antal és Schmuck közeledését. Az őszödi beszéd utáni közhangulatban Rogán minden bizonnyal győzött volna Schmuck nélkül is, de az elöregedett kerületben a TT támogatása nem csak választások idején lehet fontos. Mindenesetre ismerői szerint Schmuck Andor jól megjegyzi azt is, ha segítenek, és azt is, ha ártanak neki.

A 2010-es országgyűlési választások előtt Schmuck tárgyalt Mesterházy Attilával, Herényivel, Retkes Attilával és másokkal is, de végül egyikükkel sem kötött megállapodást. A jövő hónapi önkormányzati választások előtt viszont megegyezett az MSZP-nek búcsút intő Kapolyi László szociáldemokratáival: Schmuck függetlenként, de az ő támogatásukkal indul. Később besorolt mögé Szili Katalin Szövetség a Jövőért elnevezésű mozgalma, cserébe az MSZDP támogatja a zuglói Láng Márta polgármesteri indulását a szövetség színeiben. Felröppent, hogy Seres Mária Civil Mozgalma is csatlakozik, a Magyar Nemzet jóformán tényként írt a hármas koalícióról, de Seres cáfolt, mondván, ilyen együttműködésről nem is tárgyaltak. Mindössze arról volt szó, hogy Schmuck az egyetlen olyan főpolgármester-aspiráns, aki nem parlamenti képviselő, és felajánlotta, hogy támogatná a két tisztség összeférhetetlenségének törvénybe foglalásáért indított aláírásgyűjtést, amit ő köszönettel elfogadott - ám végül, mint Seres lapunknak mondta, Schmucktól és a Tisztelet Társaságától egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem kapott.

Schmuck Andorral közvetlenül az ajánlószelvények gyűjtési határidejének múlt pénteki lezárulta után beszélgettünk: mint kiderült, szűk kétezer cédula hiányzott a jelöltséghez. A TT 48 ezer budapesti tagjának bő fele adta oda ajánlószelvényét Schmucknak (feltéve persze, hogy máshonnan nem érkezett ajánlás). Schmuck azzal magyarázta a kudarcot, hogy még a tagok postai értesítésére sem volt pénz; rendezvényeikről is csak a támogató cégek segítségével tudják értesíteni a tagságot; vagyis nincsenek jó anyagi helyzetben. Állítása szerint 93 ezer forintból csinálták végig a kampányt: úgy tartotta tisztességesnek, hogy az ajánlószelvény-gyűjtéshez egyedül a társaság anyagi és logisztikai bázisát használja, és csak ezután tartott volna igényt az MSZDP támogatására. Ez a megállapodás a külső szemlélőnek felettébb ésszerűtlennek tűnik, amennyiben a köztudomásúan tekintélyes magánvagyonnal rendelkező Kapolyi az önkormányzati választás legfontosabb posztján azért nem indított saját jelöltet, hogy egy még az első akadály vételére is képtelen függetlent támogasson. Schmuck fölvetésünkre úgy reagált, hogy ha ez a megállapodás abnormális, akkor ő vállalja abnormalitását.

Vannak azonban, akik úgy tartják: a TT választási hatékonysága jórészt Schmuck blöffje, amivel elszédítette az MDF-et - ámbár ha csak egészen kicsit is hozott a konyhára, azzal is sokat segített, hiszen 2006-ban az MDF kétezer-párszáz szavazattal ugrotta meg az 5 százalékos küszöböt. Másfelől pedig abból, hogy egy idős ember elfogadja az egyesület szolgáltatásait, még nem következik, hogy bármilyen cél érdekében mozgósítható is.

A mostani fiaskó azonban leértékelheti a TT érdekérvényesítő képességét, politikai eladhatóságát. Ha valóban így lesz, biztosak lehetünk benne, hogy Schmuck Andor hamarosan új ötlettel rukkol elő.

Figyelmébe ajánljuk