Sok tízezer gyerek karácsonykor is éhesen marad Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2016. december 21.

Belpol

Mészáros Lőrinc az egyik oldalon, éhezés a másikon – a Párbeszéd Magyarország közleményben figyelmeztet a magyar társadalom durva aránytalanságaira.

Sok tízezer gyerek karácsonykor is éhesen marad címmel adott ki közleményt a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea országgyűlési képviselő. A közlemény így szól:

Habár a kormány az elmúlt években tett lépéseket a szünidei gyermekétkeztetés kibővítésére, valójában 250 000 gyermek idén télen sem jut minden nap meleg ételhez. A Párbeszéd szerint ki kell terjeszteni a szünidei étkeztetést mind a 600 000 rászoruló gyermekre.

Hiába mondja el az Emmi

államtitkársága naponta a gyermekétkeztetés kibővítésével kapcsolatos mantrát, a rászoruló 600 000 gyermek közül nagyjából 350 000-en tudnak részt venni majd a szünidei étkeztetésben. Sokan ráadásul úgy esnek ki ebből a körből, hogy hiába jogosultak az ellátásra, a szülők nem kapják meg a megfelelő információt ahhoz, hogy kérvényezni tudják az étkeztetést. A legszegényebb önkormányzatok pedig továbbra is küszködnek a finanszírozással.

Miközben Mészáros Lőrinc

idén naponta egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert, addig az ország fele nap mint nap nélkülöz. Nem tudják fizetni a rezsit, nem tudják rendesen fűteni a lakásukat, és nem tudják megfelelően etetni a gyermekeiket.

A Párbeszéd reméli, hogy a kormánypárti képviselők

legközelebb nem söprik le a gyermekétkeztetés kiterjesztéséről szóló javaslatunkat. A párt folytatja küzdelmét a gyermekéhezés felszámolásáért és azért, hogy mindenki emberhez méltó életet élhessen.

Budapest, 2016. december 21.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?