Sokkolót is használt a rendőrség a Margit híd blokádjának felszámolásakor

  • narancs.hu
  • 2022. július 18.

Belpol

A maradék tüntetőt levitték a rendőrök, közlésük szerint 5 embert állítottak elő. Megindult a villamos- és autóforgalom a hídon. Az Erzsébet hídhoz ért vonuló tüntetők a Kossuth térre mentek.

Mint ismert, hétfő reggelre tüntetést szerveztek a katázás szigorítása és a rezsicsökkentés kivezetése ellen. A reggel 7 órára, a Margit hídra meghirdetett demonstrációból, ahogy arra számítani lehetett, hídfoglalás lett

A tüntetők fél 10 és 10 óra között kettéváltak, voltak, akik a Margit hídon maradtak, míg a demonstrálók nagyobb része vonulásba kezdett. A vonulók a Nyugati tér felé indultak, majd az Oktogont érintve a Deák térre, majd az Astoriára mentek, onnan pedig az Erzsébet hidat vették célba. A Ferenciek terénél a tüntető tömeg végül úgy döntött, hogy nem mennek fel, és nem "foglalják el" az Erzsébet hidat, visszafordultak. Elindultak vissza a Margit hídhoz, végül fél 12 körül a Kossuth térre értek. 

Csakhogy mindeközben a Margit hídon maradt kisebb létszámú tüntetőket a rendőrök fél 11 után elkezdték leterelni a hídról. A rendőrség felvonult a hídra, és közölték a tüntetőkkel, hogy szabálysértést követnek el, hagyják el a hidat. A felszólítást ellenére voltak, akik nem akarták elhagyni a hidat, közülük a rendőrség közlése szerint 5 embert állítottak elő, mert többszöri felszólításra sem mentek fel a járdára.

Egy emberrel szemben „elektromos sokkoló eszközt” alkalmaztak a rendőrök

„a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény és a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet alapján” – írta a BRFK sajtóosztálya a Telex megkeresésére azután, hogy a Margit hídon történt oszlatásnál felmerült a sokkoló használatának lehetősége.

A sokkoló használatát Jámbor András videójában 9:01 után lehet látni: 

A Kossuth téren egy három pontos, a miniszterelnöknek szánt petíciót is alá lehetett írni, amelyben a tüntetők azt követelik, hogy tervezzék újra a "rezsicsökkentés-csökkentést", tolják el a kata módosításának bevezetését januárra és tervezzék újra a kata módosítását.

A Képviselői Irodaházhoz tartó, a petíciót átadni akaró tüntetők útját 1 óra körül az Olimpia Parknál a rendőrök elállták, majd mindenkit igazoltattak. 

A petíciót végül Tordai Bence és Jámbor András ellenzéki képviselők vették át és vitték be a parlamentbe. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk