"Szeptembertől dolgozzak feketén, vagy húzzam le a rolót?" - a katáról vitáznak az Országgyűlésben

  • narancs.hu
  • 2022. július 12.

Belpol

Ellenzék: a kata szigorítása megszorító intézkedés az Orbán-csomag részeként. Kormány: megőrizzük a pozitívumokat és bezárjuk a kiskapukat.

Benyújtása után rohamtempóban tárgyalja az Országgyűlés a kata átalakítását. Kedden délelőtt kezdőtött a törvényjavaslat vitája, délután már szavaznak is róla a képviselők.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára, miniszterhelyettes expozéjában felidézte: a kata sikertörténet, mert mindegy 450 ezer adózó választotta, és hozzájárult a gazdaság fehérítéséhez. Ám a munkáltatók a munkaviszony kiváltására használták, mert az adómérték kedvezőbb a munkabér terheihez képest. Ez rendkívül alacsony közteherviselést eredményez, ráadásul a gyakorlat a 2021-es szigorítás ellenére sem szűnt meg. Így pedig lehetőséget teremt az szja és az osztalékadó elkerülésére - emelte ki Tállai András.

A miniszterhelyettes szerint széleskörű szakmai konzultációt folytatott a kormány a katázás módosításáról. Egyetértés volt abban, hogy a kata sikerességét meg kell őrizni; ezek például a kevés adminisztrcáció és a méltányos adóteher a saját szolgáltatást nyújtó vállalkozóknak. Ezért Tállai szerint olyan megoldás kell, ami megőrzi az eredményeket, de az adónem a ténylegesen is vállalkozásokat folytató, legkisebb adóalanyok számára legyen vonzó. Így született meg a törvényjavaslat, ami csak a főfoglalkozású egyéni vállalkozók számára teszi lehetővé a katázást, azoknak, akik közvetlenül a lakosságnak nyújtanak szolgáltatást. De nem lehet katázni majd a munkaviszony mellett például.

A miniszterhelyettes expozéjában elhangzott az is, évi 18 millió forintig alkalmazható a kata, a fizetendő közteher mértéke nem változik, marad az 50 ezres adókötelezettség, a kevés adminisztráció és az adóév elteltével egy egyszerű nyilatkozat benyújtása. A régi katázók adóalanyisága az új szabályok érvénybe léptével megszűnik. Akik nem katázhatnak tovváb, választhatják az egyéni vállalkozók számára kedvező átalányadózást, erre október 31-ig lesz lehetőség. 

Tállai András azzal zárta expozéját, a törvényjavaslat megőrzi a katázás eddigi pozitívumait, de bezárja a kiskapukat. A hozzá érkezett két ellenzéki módosítókat a kormány nem támogatja.

A Fidesz vezérszónoka, Illés Boglárka gyakorlatilag megismételte Tállai András szavait. Arra építette fel mondanivalóját, hogy a változtatások kiküszöbölik a katával történő visszaéléseket. Varju László a DK részéről bírálta a javaslatot. Konkrét példákat említett arra, hogy lehetetlenítik el bizonyos szakmák, foglalkozási csoportok működését az új kataszabályok. Egy szinkrondramaturg például csak cégeknek tud számlázni, az ő munkája gyakorlatilag megszűnhet. "Hasra ütve, egyeztetés nélkül nyújtják be ezt a törvényt. Az, amit idehoznak, nem más, mint a multik védelme a katásokkal szemben. Megszorító intézkedés a kisvállalkozókra nézve az Orbán-csomag részeként" - fogalmazott a DK vezérszónoka. Hozzátette, ennek semmi köze a háborúhoz, csupán az elrontott gazdaságpolitika következménye.

Tudatosan zár ki a katából a kormány több tízezer embert. Szeptember 1-jétől dolgozzak-e feketén, vagy húzzam le a rolót? - ezt a kérdést fogja feltenni ma több tízezer kisvállalkozó,

például az előbb említett szinkrondramaturg. Nagyon sok ember adójának az emeléséről van szó, mondta Varju László.

A KDNP-s részéről az indulatosan felszólaló Nacsa Lőrinc következett, aki felidézte: annak idején, 2013-ban az ellenzék nem támogatta a kata bevezetését. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) úgy fogalmazott, a kormány a multik pártján áll, nem a kisvállalkozók érdekeit védi. "Miért támogatjuk az Audit, amikor nem szorul rá, és miért nem támogatjuk a kisvállalkozót? Ne izélgessék a középosztályból lecsúszó embereket, ne akarják őket a maguk félfeudális viszonyaiba kényszeríteni!" - mondta az ellenzéki képviselő. Azt mondta, ha a kormány szerint sok a visszaélés a katával, célzott ellenőrzésekkel kellett volna kontrollálni. A mostani változtatások életszerűtlenek lesznek, egy csomó szakma képviselőinek ellehetelenítik a munkáját.

Orosz Anna (Momentum) szerint a nyári szabadságok alatt gyakorlatilag felszámolják a katás vállalkozásokat és ezzel bajba juttatnak 3-400 ezer embert. A képviselő közösségi oldali hozzászólásokat idézett felszólalásában: "víziközmű-tervezéssel egészítem ki a béka feneke alatt lévő közalkmazotti fizetésmet, most engem is tönkre tesznek". Vajda Zoltán (MSZP) arról beszélt, példátlan, hogy másfél nap alatt nyomják végig a törvényjavaslatot. Felszólalásában bírálta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, akinek szerint a kisvállalkozók érdekeit kellene képviselnie. "Hogyan működik majd a teljes szerelőszakma? Önök tudatosan teszik tönkre az embereket" - fogalmazott Vajda Zoltán, aki a Margit hídon zajló tüntetés résztvevőitől idézett, hogyan lehetetleníti el őket a kata megváltoztatása. Radiológus orvos, biciklisfutár, filmes, nyugdíjas - sorolta Vajda azokat, akik most nem tudnak mit lépni, mert ellehetetlenül a munkájuk. Volt, folytatta Vajda, aki azt mondta neki, innentől kezdve "full feketébe" fogja nyomni. "Ezt akarták?" - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő Tállai Andrásnak címezve szavait. Vérlázító, amit csinálnak, tudatosan a magyar emberek ellen teszik. Maguk csalók - mondta Vajda Zoltán.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk