A katásoknak csak magánszemélyektől származhat majd bevétele

  • narancs.hu
  • 2022. július 11.

Gazdaság

Kivéve a taxisoknak. A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új katatörvényt. Az adó minden katásnak 50 ezer forint lesz.

Benyújtotta a kormány az új katatörvényt – írja a Portfolio.hu a Pénzügyminisztérium közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint 18 millió forintra emelik a katás bevételi értékhatárt, és csak azok választhatják majd az új adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók. (Ilyenek például a szépségipari dolgozók.)

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Szintén változás, hogy az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

A közlemény szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert „a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították”.

Akik ezt az új adónemet választják, a döntésükről szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai 2022. szeptember 1-jén hatályba lépnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk