Kirúgás a Máltai Szeretetszolgálatnál

Szerepvállalása miatt küldték el a szónokot

  • narancs.hu
  • 2012. március 29.

Belpol

Elküldte állásából a Schmitt Pál doktorija miatt tartott flashmob szónokát, Bálint Gergelyt a Máltai Szeretetszolgálat. A tüntetés napján még arról volt szó, hogy Bálint „máltás” igazolványt kap, és állandósítják a munkahelyén.

A Lehet Más a Politika honlapja az esettel kapcsolatban arról tudósít, hogy a párt aktivistájának elbocsátását az utcai szolgálat vezetője, Kocsis Mihály állítólag azzal indokolta, hogy a Máltai Szeretetszolgálat által képviselt katolikus értékekkel nem fér össze Bálint Gergely politikai szerepvállalása. Azt, hogy nem szakmai megfontolások eredménye az elbocsátás, az is megerősítheti, hogy a tüntetés napjának délutánján tartott munkaértekezleten Kocsis még arra kérte a kollégáit, hogy adjanak kulcsokat Bálintnak a szolgálat minden helyiségéhez, továbbá csináltassanak számára „máltás” igazolványképet és e-mail címet. Azaz minden szándék Bálint pozíciójának véglegesítésére utalt. Aztán nem egészen huszonnégy óra múltán megváltozott Kocsis véleménye, noha ez idő alatt Bálint nem dolgozott, csak tüntetett. Kocsis Mihály a narancs.hu megkeresésekor nem kívánta kommentálni az ügyet.

A Narancs információi szerint egy héttel ezelőtt munkatársai már „fellázadtak” Kocsis ellen, amikor munkaértekezleten politizált a lezáruló téli krízisidőszak utólagos értékelésekor. Úgy tudni, akadt olyan munkatárs, aki tiltakozása jeléül távozott is a megbeszélésről. Kocsis itt arról beszélt, hogy Tarlós István főpolgármester nagy becsben tartja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját, s az eredmények Kocsis szerint csak az LMP és A Város Mindenkié csoport hajléktalanügyi fellépése, ellenpropagandája miatt nem váltanak ki még nagyobb elismerést a nyilvánosságban.

 


Fotó: MTI

Amint ismeretes: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködik a kerületi önkormányzatokkal is hajléktalankérdésekben. A szolgálat munkatársai próbálták például – az önkormányzat megbízásából – hosszú ideig rábeszélni a távozásra azt a XV. kerületi hajléktalan párt, akikről lapunk írta meg végül, hogy magánterületen élnek, vagyis az önkormányzat nem jogosult intézkedni az ügyükben. Ezt követően a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot több hajléktalanszervezet is bírálta akkori közreműködése miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.