„Szeretném, ha Orbán végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól” – Karácsony Gergely elmondja rezsimbuktató tervét

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. március 21.

Belpol

Interjút adott a baloldali miniszterelnök-jelölt a Narancsnak, amelyben kerek perec elmondja, milyen együttműködést akar a Jobbikkal.

Hosszú interjút adott Karácsony Gergely a Magyar Narancsnak, amelyben sok témát rágtunk végig a Párbeszéd politikusával, Zugló polgármesterével.

A Jobbik-téma természetesen többször előkerült, ajánlónkban ezekből a részekből emelünk ki kettőt:

Karácsony Gergely: Hogy Vona Gábor akár egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, azt az én szavazatommal biztos nem éri el. Az ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javaslom, szeretném, ha végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól.

Magyar Narancs: Ez az, amibe Orbán nem fog belemenni.

KG: Miért?

MN: Az általa meghozott kétharmados törvények lebontásába? Nem megy bele, inkább szólnak a kopaszoknak.

KG: Fel vagyok készülve, hogy bármi megtörténhet a választás után, de ez engem a legkevésbé sem bátortalanít el. Nehéz lesz, de könyörgöm, el kell kezdeni a rendszer lebontását! Egyébként a pesti utca népe fogja kikényszeríteni a Fideszből, hogy menjenek bele a változtatásokba. Ez ilyen egyszerű. Politikai nyomás alatt kell tartani a kormányt; ha nincs abszolút többsége, akkor ez a rendszer össze fog omlani, mint egy kártyavár. Az a logikája, hogy mindig megy előre, harap egy nagyot, a lopott pénzt pedig szétosztja belül. Ha ez a logika megakad, és van egy erős társadalmi nyomás a rendszer lebontására, akkor a rendszer bele fog roppanni.

(…)

MN: Hány körzet nyerhető az LMP-vel a 106-ból?

KG: Negyven biztosan, Budapest és a megyei jogú városok jó része.

MN: Jó, tegyük fel ezt, de mi következne ebből? Ha 40-et nyerne is a baloldal, ami persze óriási siker lenne 2014-hez képest, sőt…

KG: Ez függ a listás szavazatoktól, de akkor nem lenne meg a Fidesz abszolút többsége. Ha van ezen az oldalon együttműködés, az rengeteg szavazatot át fog hozni a Jobbiktól is. És ha a Jobbik elhoz néhány körzetet vidéken azzal, hogy mi ott nem szakadunk bele a kampányba, mert adott esetben van ott egy helyi deal az MSZP és a jobbikosok között…

MN: Tehát az, hogy a baloldal egyes helyeken nem kampányol, amiből a helyi szavazók értenek, és leszavaznak a Jobbikra, ez egy létező, hivatalos dolog. Ez a deal?

KG: Ezt az élet fogja kikényszeríteni. Őszintén, ha 300 millióból kampányolunk, maga szerint majd Tapolcára fogjuk elkölteni a pénzünket, nem pedig Pestszentlőrincre?

A Karácsony Gergellyel készült teljes interjúnkat a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk