Szijjártó szerint ő nem mondta, hogy az USA beavatkozna a választásokba

  • narancs.hu
  • 2021. november 30.

Belpol

De a titkosszolgálatok azért érzékelnek előkészületeket.

Fake news-nak titulálta a CNN-nek adott interjújában Szijjártó Péter a Financial Times múlt heti cikkét, mely szerint a külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az USA a jövő áprilisi magyar választásokba történő beavatkozásra készül.

Szijjártó most a CNN-nek fejtette ki a véleményét a témáról. Szerinte Közép-Európa történelmében folyamatosak voltak a külső befolyásolási kísérletek, és ilyenekre a jövőben is lehet számítani.

Szerinte a titkoszolgálataink már észleltek olyan előkészületeket, amelyek arra utalnak, hogy "bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni szeretnék a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is." Kifejtette, hogy a titkosszolgálatoknak kötelességük fellépni az ilyen kísérletekkel szemben. 

Konkrétan kifogásolta, hogy egyes nagykövetségek kormányellenes cikkeket finanszíroznak és pályázati úton támogatnak Szijjártó szerint a kormány ellen dolgozó médiumokat. 

A külügyminiszternek egyébként annyiban igaza van, hogy a Financial Times-cikk alapjául szolgáló november 25-i sajtótájékoztatón sem mondta szó szerint, hogy az USA avatkozna be a választásokba, akkor is csak általánosságban beszélt "előkészületekről."

Igaz, válaszának korábbi részében kifejezetten az amerikai-magyar kapcsolatokról volt szó, ezért lehetett úgy értelmezni a szavait, hogy onnan várja a beavatkozást is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk