Egyre nehezebb körülmények között kénytelenek dolgozni a Pető Intézet munkatársai

  • narancs.hu
  • 2017. március 16.

Belpol

Szerződésmódosítás, kevesebb szabadság, több óraszám – ezt kapták volna az intézet munkatársai. Már majdnem mindenki elment.

Egyre nehezebb körülmények között kénytelenek dolgozni a Pető Intézet munkatársai, már aki egyáltalán dolgozhat még – derül ki az Index cikkéből. A felnőtt betegekkel hét konduktor dolgozott eddig az intézetben, de csupán március elejéig, mert négyen felmondtak, egy munkatársat áthelyeztek, két konduktor pedig hamarosan nyugdíjba vonul.

Az elbocsátott konduktoroknak új szerződést kellett volna aláírniuk, ám ezt nem tették meg, mivel a jelenleginél csak sokkal rosszabb feltételekkel dolgozhattak volna tovább:

  • a munkakörük már nem konduktor, hanem „szakmai szolgáltató” lett volna;
  • 46 nap helyett csupán 21 nap szabadságot kaptak volna;
  • növelték volna a kötelezően bent töltött óraszámukat.

Az is kiderült, hogy a konduktorok fizetése ugyan nem változik, de azt mostantól más konstrukcióban kapják meg: egy részét csak pótlékként, a konduktorok viszont attól tartanak, így nem fizetnék ki nekik.

A Pető-kancellária szerint azért volt szükség a szerződések módosítására, mert a felnőttekkel foglalkozó konduktorok az értelmezésük szerint elvileg „nem pedagógusok többé”. A Mihály Máté Győző – akinek alkalmasságát korábban többször megkérdőjelezték – vezette kancellária azt mondta a portálnak, hogy a felnőttek ellátása megoldott, a távozó konduktorok megüresedett helyét részben azonnal sikerült pótolni, illetve további konduktorok felvétele folyamatban, így a szervezeti egység megfelelő erőforrással és változatlan tevékenységi körrel működik tovább.

Az Indexnek egy sclerosis multiplexes beteg arról beszélt, hálás azért, hogy anno a Pető Intézet felnőtt ambulanciájának munkatársai foglalkozni kezdtek vele, megmentették az életét, de most aggódik, hogyan folytatódhat a kezelése.

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.