Tarlós Istvánék jövő szerdán eldöntenek valami fontosat a római-parti gátról

  • MTI/narancs.hu
  • 2017. október 13.

Belpol

Csak nem a népszavazástól ijedtek meg?

Újabb döntés születhet a római-parti védművel kapcsolatban jövő szerdán a fővárosi közgyűlés rendkívüli ülésén.

A budapest.hu oldalra pénteken felkerült meghívó szerint várhatóan egyetlen napirendi pontként a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést tárgyalják. A "Javaslat a Csillaghegyi-öblözetben kialakítandó árvízvédelmi létesítménnyel kapcsolatos közgyűlési döntésre" címmel benyújtott előterjesztést viszont csak későbbi időpontban bocsátják rendelkezésre.

A Közgyűlés összehívása nyilván nem független attól, hogy kedden a Kúria a fővárosi választási bizottság döntését megváltoztatva jóváhagyta az Együtt és a PM népszavazási kérdését. Azóta az MSZP, a DK, a Liberálisok, az LMP és a Momentum is jelezte, beszállna az aláírásgyűjtésbe. A Nolimpia-kampányhoz hasonlóan egy hónap alatt 138 ezer szignóra lenne szükség a népszavazás kiírásához.

A hintapolitika Tarlósnak is megy

A hintapolitika Tarlósnak is megy

Fotó: Bankó Gábor

A benyújtott kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?" Ebben a határozatában azt mondták ki, hogy "a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra."

Tarlós István és a budapesti Fidesz opciói a következők:

1) Visszavonják a kérdéses határozatot, és arról döntenek, hogy további vizsgálatok készüljenek a különböző alternatív nyomvonalakról, így az ellenzék és a civilek által szorgalmazott Királyok útja – Nánási úti nyomvonalról is. Ez tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, ismerve a Fidesz korábbi reakcióit a sikeres népszavazási kezdeményezésekre. Nagyjából ezt kérte Tarlóstól a Maradjanak a Fák a Rómain civil csoportosulás is, azzal a kiegészítéssel, hogy a védekezés vitán felül álló részét, az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi mű kiépítését haladéktalanul kezdjék meg.

2) Elképzelhető, hogy az ellenzéki aláírásgyűjtést elkerülendő a fővárosi önkormányzat maga próbál meg népszavazást kiírni a kérdésben. Korábban Tarlós is beszélt ilyesmiről, igaz, később visszakozott. Ehhez a megoldáshoz azonban az kellene, hogy az Együtt és a PM képviselői, Pataki Márton és Béres András visszavonják a saját kezdeményezésüket, mivel a helyi népszavazásoknál még mindig él a párhuzamossági moratórium (egy témáról egyszerre csak egy kérdés futhat).

3) Jogilag az is kivitelezhető lenne, hogy a főváros visszavonja a kérdéses határozatot, majd másik számon elfogad egy újat, akár ugyanilyen tartalommal, akár a partéltől 6-8 méterrel beljebb található, a telekhatárokon futó gát koncepcióját támogatva. Ez a lépés ugyanakkor politikailag meglehetősen kínos lenne, és az elmúlt hetek mozgásaiból inkább az látszik, hogy a kerületi fideszes polgármesterek se nagyon erőltetnék a part menti mobilgát mielőbbi felépítését.

Figyelmébe ajánljuk