Úgy tűnik, a választásokig már nem megy neki a kormány a CEU-nak

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 13., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Soros kiszorításának évében nem szorítják ki a Soros-egyetemet.

2018. január 1-je helyett 2019. január 1-jéig kell az egyetemeknek megfelelniük a felsőoktatási törvény tavaszi módosításában előírt feltételeknek, ha az Országgyűlés megszavazza a kormány ma benyújtott módosítását – mondta sajtótájékoztatóján Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A lex CEU néven elhíresült módosítás két új feltételt szabott a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek: az anyaországukban is tényleges oktatási tevékenységet kell folytatniuk, illetve a kormánynak nemzetközi szerződést kell kötnie működésükről a bejegyzésük szerinti állammal.

Soros György, a CEU alapítója az egyetem diplomaosztóján

Soros György, a CEU alapítója az egyetem diplomaosztóján

Fotó: Marjai János / MTI

Az elmúlt hetekben több újságcikk is megszellőztette, hogy a magyar kormány és New York állam között közel a megállapodás, a CEU pedig úgy pipálná ki az amerikai oktatási tevékenységet, hogy oktatási együttműködést köt a Bard College egyetemmel. Trócsányi mai bejelentése azt valószínűsíti, hogy a kormány a kampánybeli látványos kiegyezés helyett inkább elodázná a kérdés rendezését.

A határidők meghosszabbításával persze a Magyar Rektori Konferencia és a Velencei Bizottság kritikáinak egy részére is reagál a kormány. Trócsányi azt ugyanakkor „nem tudja elfogadni, hogy ezeket a szabályokat a már működő felsőoktatási intézményekre ne kelljen alkalmazni, hiszen éppen ez az értelmezés eredményezne diszkriminatív helyzetet."

A lex CEU tavaszi elfogadása után hetekig több tízezres tüntetések voltak Budapesten, a törvényt kritizálta a Velencei Bizottság mellett az amerikai kormány is, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt is kemény közleményeket adott ki a CEU-ügyről, amelyek erősen valószínűsítették, hogy ha a kormány bevonja az intézmény működési engedélyét, a Fideszt kirakhatják a Néppártból.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2017. okt. 13., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. október 13., péntek 20:47
    Újra csendes, elmúltak forradalmai...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra